Nyhetsbrev från Sveriges Hembygdsförbund.
Ser brevet konstigt ut? Öppna i webbläsaren

Nyhetsbrev maj, 2013

Tipsa alla om Nyhetsbrevet!
SHF vill nå så många som möjligt med nyhetsbrevet. Vidarbefordra därför det här brevet till andra hembygdsintresserade. För att teckna en prenumeration klicka här.

Nytt Bygdebandsavtal för alla föreningar
Nu finns ett nytt avtal för alla föreningar som vill använda den lokalhistoriska databasen Bygdeband. Avtalet kan hämtas på SHF:s hemsida under länken ”För aktiva”. Avtalet ersätter tidigare avtal mellan föreningarna och Genline. Alla föreningar måste därför teckna ett nytt avtal med SHF.


Fortsatt stöd till SHF:s arbete för mångfald
Statens kulturråd har beviljat 350 000 kronor för SHF:s projekt Sten, sax, påse: kulturarv, makt och identitet (tidigare Kulturarvet och toleransen). SHF samarbetar i projektet nära med riksförbundet Sveriges Museer. I år kommer vi bl.a. att delta under politikerveckan i Almedalen med ett seminarium den 2 juli på Gotlands Fornsal. SHF:s generalsekreterare har med anledning av projektet också bjudits in till Tällberg Forum den 13-15 juni (www.tallbergfoundation.org).  


Använd hembygd.se för sommarens aktiviteter
Kom ihåg aktivitetskalendern på hembygd.se. Alla aktiviteter som er förening skapar i sommar kan med fördel läggas in där. Tipsa också kommunens turistbyrå att länka till hemsidan.


Kulturarvsdagen 8 september
Människors mötesplatser är temat för årets Kulturarvsdag (European Heritage Day)
den 8 september som arrangeras av Riksantikvarieämbetet i samarbete med SHF. Bakgrunden är att platser som t ex torg och parker är utsatta för förändring. Torg byggs in i köpgallerior och parker byggs bort i städerna. Kanske håller även hembygdsgårdarnas roll som mötesplatser på att förändras? Vill ni delta med er förening i Kulturarvsdagen? Läs mer på www.raa.se.


SHF ny medlem i Civilscape

SHF har blivit medlem i Civilscape, ett Europeiskt nätverk för ideella organisationer i Europa som arbetar med natur- och kulturarv utifrån Landskapskonventionen. Medlemskapet ger möjligheter till samverkan och utbyten inom Europa. Civilscape arbetar också för att påverka den Europeiska politiken för ett ökat medborgarperspektiv och inflytande. Läs mer om Civilscape på www.civilscape.org och om Landskapskonventionen på www.raa.se.


Intresserad av historiska växter?
POM, Programmet för Odlad Mångfald (www.pom.info), är en satsning för att bevara och använda kulturväxter. Under 2013 gör POM en extra satsning på att få in tips om äldre växtmaterial på svenska kyrkogårdar. SHF samarbetar även med NordGen, den nordiska genbanken. Genom NordGen kan hembygdsföreningar få utsäde av kulturväxter med regional anknytning. Tio hembygdsföreningar deltar under 2013. Kontakta Viktoria Hallberg på SHF för mer information, viktoria.hallberg@hembygdsforbundet.se.


Riksstämma i Sundsvall 24-25 maj
Alla medlemmar är välkomna att följa årsmötesförhandlingar och den skogspolitiska debatten på Kulturmagasinet på lördagen. På hemsidan hittar ni verksamhetsberättelser, motioner och svar och andra handlingar inför stämman.

Läser du Bygd och natur?
Det borde alla hembygdsintresserade göra! Tidskriften tar upp aktuella frågor för hembygdsrörelsen och arbetet med kulturarvet. En helårsprenumeration kostar 240 kronor, men om du tecknar prenumeration via din hembygdsförening betalar du endast 100 kronor.


Kurs för redaktörer i hembygdsrörelsen

I höst arrangerar SHF en tvådagars kurs för redaktörer. Vi går igenom grundläggande publicistiska regler, upphovsrätt och ger tips och råd. Kursledare är Bygd och naturs redaktör Yvonne Nenander, journalist med mångårig erfarenhet som utbildare: yvonne.nenander@hembygdsforbundet.se. Preliminärt kursdatum är 10-11 oktober i Stockholm. Sista anmälningsdag 30 augusti.


Gilla oss på Facebook!

Gå in och gilla vår sida så får ni löpande uppdateringar om våra aktiviteter och möten.

Sveriges Hembygdsförbund

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har valt att prenumerera på SHF:s nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.