Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-03-12

"Greece Shows the Dangers of Big Government"

Stefan Fölster och undertecknad skriver i EU Observer om att Grekland illustrerar hur illa det går om man låter offentliga åtaganden växa okontrollerat. Detta som en varning till de länder som nu, efter 25 år av motsatsen, har börjat gå i den riktningen. Läs här.

Jag intervjuades också om Grkelands situation i TIME Magazine, vilket kan läsas här.

Islands kris - de verkliga orsakerna

Ibland sägs att djupet i Islands ekonomiska kris visar farorna med en fri ekonomi. Tvärtom gav Islands reformer ett kraftigt ökat välstånd, som består. Och krisen orsakades av en felaktig penningpolitik. Detta enligt ett nytt Policy Paper som vi presenterade på European Enterprise Institute. Läs här (pdf).

CIEL

Så har Finland äntligen fått sin första frihetliga tankesmedja, Centre for Individual and Economic Liberty, CIEL. Jag bidrar till verksamhetens innehåll då och då - och önskar dem all lycka till!

"Mitt i livet"

I Österåkers lokaltidning Kanalen finns ett omfattande personligt porträtt av undertecknad, på sid 8-9. Kan läsas här.

Kriser och reformer

I The Guide to Reform visar jag att länder kan reformera utan en ekonomisk kris, men att kriser ibland leder till goda reformer och ibland till destruktiv politik. I en ny studie som tittar på hundratals kriser i 123 länder dras slutsatsen att bankkriser i ekonomiskt mindre fria länder brukar leda till liberaliseringar - och tvärtom. Skuldkriser tenderar leda till mer regleringar, oroväckande nog. Läs här. (Från Nonicoclolasos.)

Teoretisk fysik

Min bror Joakim fick just ett omfattande arbete publicerat inom teoretisk fysik. Is Holographic Entropy and Gravity the Result of Quantum Mechanics? kan läsas här.

Till sist: Yttrandefrihet

Lars Vilks teckning ser inte mycket ut för världen. Men hans rätt att framställa och låta publicera den är fundamental i demokratin. Med den rättigheten kan vi inte kompromissa, ens på marginalen. Vår relation till den muslimska världen blir inte heller bättre för att vi ger upp delar av historiens mest framgångsrika samhällsmodell.

Synpunkter

Input till och synpunkter på detta nyhetsbrev är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!