Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Aktuellt

Tidplan för Regional strategi och handlingsplan för biogas

Den regionala strategin och handlingsplanen börjar ta form. Vid midsommar beräknas remissupplagan vara klar. Följande tidplan är planerad för kvartstående arbete:

  • Remissupplagan blir klar och skickas ut till alla berörda samt läggs ut på Biogas Sydosts hemsida, vid midsommar
  • Remissvaren begärs in per den 1 oktober
  • Remissvaren sammanställs under oktober – november
  • Strategin antas i december 2013

Ny EU-ansökan inlämnad

Den 8 maj lämnades en ny EU-ansökan in
av Energikontor Sydost tillsammans med Regionförbundet i Kalmar län och Växjö kommun. Projektet stöds av ytterligare tio offentliga och privata biogasintressenter i regionen genom avsiktsförklaringar.

Syftet med ansökan är att öka produktionen och användningen av biogas som fordonsbränsle i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. I praktiken söker vi fortsatt finansiering för Biogas Sydost för att kunna implementera den strategi och handlingsplan för biogas som nu tas fram samt fortsätta att driva och utveckla vårt nätverk när det pågående EU-projektet, Bio-methane Regions, tar slut i april 2014. Ytterligar tre andra regioner i Tyskland, Österrike och Italien deltar.

Biogasnyheter

Sveriges biogaspotential 22 TWh
Den svenska biogasproduktionen skulle kunna nå 22 TWh till år 2030 En helt ny studie visar att den svenska biogasproduktionen skulle kunna tiodubblas och nå 22 TWh till år 2030. Men beräkningarna visar också att det kommer krävas ett styrmedel i form av klimatcertifikat för att nå potentialen. Studien har nu överlämnats till utredningen om fossiloberoende fordonsflotta. 
Läs mer.

Tång på stränder kan bli bioenergi Östersjöns övergödning ökar produktionen av snabbväxande tång som sedan spolas upp på våra stränder och skapar problem för den svenska turistnäringen. I en ny studie från Svenskt Gastekniskt Center vänds problemet till en möjlighet. Tången kan nämligen användas för framställning av biogas.
Läs mer.

Framsteg i Älmhult och Alvesta
Klimatkommission Kronoberg belönade Biogas-satsningen i Älmhult och Biogas-initiativet i Alvesta med framstegsstämplar för sitt klimatarbete.

Elizabeth Peltola, Älmhults kommun, Thomas Carlzon, IKEA AB och Lars Bengtsson från EON tog emot framstegsstämpeln för Biogas-satsningen i Älmhult. För Biogas-initiativet i Alvesta belönades lantbrukarna och initiativtagarna Joakim Granefelt och Jan Svensson med framstegstämplen.
Läs mer.

   

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 1 2013

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Ytterligare ett spadtag för biogasen i Sydost

Den 3 maj 2013 togs ett historiskt spadtag för en större andel biogas i sydöstra Sverige. Då startade byggnationen av More Biogas i Smålands nya anläggning som ska leverera upp till 23 GWh fordonsgas med start sommaren 2014. Om allt går enligt planerna kommer ytterligare 20 GWh att produceras om några år. Delar av Läckeby Waters gamla lokaler i Mosekrog kommer att användas för biogasanläggningen. Den tidigare verkstadshallen blir processhall och bakom den byggs en 20 meter hög rötkammare.

Landshövding Stefan Carlsson, More Biogas ordförande Kjell Axelsson och kommunalrådet Johan Person redo att ta det första spadtaget.

More Biogas har 22 delägare varav 18 är lantbrukare. Övriga delägare är bl.a. Läckeby Water AB, Famax AB och Almi Invest. Anläggningen är ganska unik såtillvida att det är flera lantbrukare som gått samman för att samröta gödsel från olika gårdar och uppgradera gasen till fordonsgas. Satsningen kommer att få stor betydelse för om fler liknande anläggningar kommer att byggas. Bl.a. står 12 lantbrukare i Alvesta i startgroparna för att bygga en liknande anläggning.

Detta är den andra stora satsningen för biogasproduktion i regionen under ett år. Den första biogasanläggningen invigdes i november 2012 i Växjö. Anläggningen har en kapacitet på 20 GWh och den kommer att leverera gas till stadsbussarna i Växjö fr.o.m. juli i år. En tredje anläggning, VMAB:s torrötningsanläggning i Mörrum, invigs den 21 maj i år. Produktionen där uppgår till 15 GWh fordonsgas. I Både Växjö och Mörrum rötas hushållsavfall, i Växjö tillsammans med avloppsslam och i VMAB:s anläggning tillsammans med trädgårdsavfall. Med dessa tre satsningar kommer mängden uppgraderad biogas i regionen att öka med ca 55 GWh från dagens ca 10 GWh vilket är ett bevis på en stor tilltro till biogasens framtid som fordonsbränsle.

Under hösten 2012 blev det även klart att Famax AB tar över Kalmar Biogas vilket i sig inte ökar mängden biogas men tryggar produktionen där.


Fransk-italiensk delegation på besök i Skåne och Småland

I slutet av april besökte en delegation bestående av trettiofem politiker från olika delar av Frankrike och åtta från Abruzzo i Italien biogasanläggningar i Skåne och Småland. I Malmö fick deltagarna dessutom besöka Ekodistriktet och träffa kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu samt Mårten Alm från Energikontor Skåne/Biogas Syd.

I Växjö välkomnades de av Per Schöldberg, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, som berättade om Växjös ambition att leva upp till epitetet ”Europas grönaste stad” där stadens 38 biogasbussar spelar en viktig roll. Andra föredraganden var bl.a. Anneli Chan Andersson från Växjö kommun och Hannele Johansson från Energikontor Sydost/Biogas Sydost.

"Höjdpunkten för besöket utgjorde förstås de guidade turerna på utvalda biogasanläggningar. På Wrams Gunnarstorp presenterade och visade Rudolf Tornerhjelm, VD Söderåsens Bioenergi AB och Tomas Reinhold E.ON Gas Sverige AB biogasproduktionen från en mix av substrat som gödsel, avfall från livsmedelsindustrin och hushållsavfall.

I Växjö visade Steve Karlsson och Anneli Chan Andersson runt på vattenreningsverket och biogasanläggningen Sundet. Det blev sammanlagt tre långa och intensiva dagar som bland annat ledde till en ansökan där biogas som traktorbränsle har fått ett eget kapitel. Det var en mycket intresserad och frågvis grupp som besökte våra anläggningar. Alla verkade nöjda och glada när de satte sig i bussen för en lång hemresa via Kastrup till sina respektive hemländer", berättar Hannele Johansson, projektledare för Biogas Sydost.

Biogasproduktion på Sundet

 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.