Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev nr. 3 - från Skånes hembygdsförbund maj 2013

Äntligen, säger säkert alla! Det finns inget som kan stoppa oss, för nu är faktiskt våren här! Med våren  öppnas allas sinnen upp, liksom alla våra föreningars museer, byggnader och hembygdsparker. Passa på och besök alla dessa fantastiska platser!

Exempel på Hembygdsparker i Skåne

I en nyframtagen folder finns några exempel på Hembygdsparker som ni kan besöka i norra och östra Skåne. Foldern har tagits fram av ett nätverk mellan sex olika föreningar och innehåller en översiktskarta samt kortare beskrivningar av vardera hembygdspark.

Glöm inte att det finns mer att se hos andra föreningar i Skåne. Här vårdas flera andra vackra hembygdsparker, byggnader och intressanta museer med stor entusiasm. Våren och sommaren kan bli fulla av härliga överraskningar, kanske alldeles i närheten av din egen hembygd!

Kika gärna på Skånes hembygdsförbunds hemsida där föreningar och museer presenterar sig. Under rubriken Organisation i hemsidans menyrad kan du också söka föreningar och museer kommunvis.

Välkomna på upptäcktsfärd med temaresor

Häng med! Ta med arbetskamrater, släkt och vänner på dagsturer i Skåne och Blekinge!
Tillsammans med Skånes hembygdsförbund, Blekinge hembygdsförbund,Studieförbundet Vuxenskolan Skåneregionen och Sveriges Pensionärsförbund Skånedistriktet bjuder 15 hembygdsföreningar i Skåne och Blekinge in till sex olika temaresor under 2013. Resorna är öppna för alla som är intresserade och erbjuds under ett antal datum.

Exempel på teman är:
Kulturskatter på Österlen, De satte obygden på kartan, Kulturresa i Kullabygd, Industrihistorisk resa i Göinge, Landskapets kraft, Den formande industrihistorien.

Klicka på katalogen för mer information, respektive resa samt kontaktuppgifter.

Grattis - ytterligare bidrag till Tidsmaskinen

Digital visualisering är viktig ur ett tillgänglighetsperspektiv. Det ger medborgarna ökade möjligheter att ta del av kulturarvet digitalt anser Region Skåne, som ger Skånes hembygdsförbund ytterligare medel till det projekt som leder till utveckling av ett redigeringsverktyg för applikationen Tidsmaskinen.

Målsättningen är att verktyget ska vara enkelt och användbart för hembygdsföreningarna men också att Tidsmaskinen ska ge möjligheter till samarbeten mellan föreningarna och respektive kommun kring besöksmål. Med hjälp av Tidsmaskinen kan besökaren ta del av kulturhistoriska berättelser oberoende av hembygdsföreningarnas öppettider.

Personalförändring

Skånes hembygdsförbund får tacka för det dryga halvåret som Helén Christensson arbetat hos oss på kansliet, där hon bland annat drivit sitt projekt "Fornsök". Helén  har också arbetat med att skriva ned intervjuer med resurspersoner som har anknytning till förbundets gård Ballingstorp. Nu fortsätter hon med verksamhet på Wendels stuga, ett 1700-talstorp på Broslätt vid Hovdala. Välkomna till öppet hus 1 juni mellan kl 13-16, ett samarrangemang mellan Västra Göinge hembygdsförening och Studiefrämjandet. Möjlighet finns att boka  guidning.

Kontakt: Helén Christensson 0702-34 96 02

Foto Olavi Olson

Skadeförebyggande besiktning

Hembygdsföreningar som har sina byggnader försäkrade i Hembygdsförsäkringen har förmånen att få en kostnadsfri besiktning. Syftet är att försäkringsgivaren Länsförsäkringar i Halland ska få en överblick av de hembygdsgårdar man har försäkrade. Det finns stora möjligheter att förebygga skador som uppstår genom brand, vatten och inbrott. Ni kommer att bli kontaktade av konsulter från CMA Skadekonsult som vid besiktningen ger förebyggande och goda råd.

Besiktningen är kostnadsfri, förutom den tid ni avsätter för besöket.

Vid behov av kontakt med konsulterna:

Christer Andersson 070-579 70 43
Tobbe Ivarsson      070-770 61 71

Har ni andra frågor om besiktningen eller föreningens försäkring i största allmänhet är ni välkomna att höra av er till Anna Wernersson eller Carolina Svensson på Hembygdsförsäkringens telefon:
0200-22 00 55.

Skånes hembygdsförbund välkomnar ny medlemsförening

Skromberga Akademi är en förening som vill värna om bruksorten Ekebys och Skrombergaverkens kulturhistoria. Skromberga ingår i det skånska gruvbältet som sträcker sig över fyra kommuner: Bjuv, Åstorp, Helsingborg och Höganäs. Byggkeramikföretaget lades ner 2008 och en 120-årig industriepok tog slut.  Boken ”Ung i Skromberga och Ekeby under förra seklet” är ett resultat av insamlade berättelser och material.

I samarbete med Regionmuseet Kristianstad har rapporten Skromberga – en kulturmiljö att använda och ett skyltprogram tagits fram. Läs mer om föreningen på hembygd.se/skane eller http://skromberga.bthf.nu/index.php?sida=startsidan

Ordförande Ann-Margret Wendt i Skromberga Akademi inviger skyltprogrammet i Ekeby 2013-04-25

Det goda exemplet

Osbyholms byförening har under en längre tid haft lyckade träffar för barnfamiljer som kostnadsfritt kunnat låna föreningens samlingslokal, kallad Bykupan, en söndagseftermiddag i månaden. Målsättningen har varit att skapa en träffpunkt för nyinflyttade och möjligheter att lära känna varandra och Osbyholmsborna bättre. Resultatet blev att föreningen fick yngre eldsjälar som också engagerade sig i styrelsearbetet, liksom att barn och vuxna fått en bra relation. Till hösten räknar föreningen med att starta klädloppis för fortsatt engagemang mellan barn och vuxna. Bykupan  uppfördes ursprungligen 1967 som bussgarage åt skolbussarna .

Unga och hembygdsrörelsen

Ungdomsorganisationen 4H och hembygdsrörelsen har mycket gemensamt. Matlagning, hantverk, djurskötsel, småföretagande, dans, teater och friluftsliv är bara några av de inriktningar som klubbarna i Sveriges 4H har på medlemmarnas initiativ. Generalsekreterare Veronica Gisslar välkomnar samarbeten med öppna armar.

Kontakta 4H riks eller ditt regionala 4H-förbund!
Telefon: 0150-503 80 E-post: info@4h.se, http://www.4h.se
Lista med regionala 4H-kontakter: http://www.4h.se/index.php?linkref=lfb

Med häst och vagn på 4H gården i Karlstad, foto 4H

Efterlysning - film som lyfter fram vardagslivet förr

Inom projektet Digital gestaltning vill vi pröva att använda QR-koder för att på olika sätt förstärka och lyfta nya berättelser i våra samlingar. En QR-kod, som är gratis och enkel att producera, placeras invid ett föremål. Koden fungerar som en snabblänk till internet och läses av med en smartphone. Genom den kan man leda besökaren till texter, bilder, ljudfiler eller film. Nu vill vi förteckna filmer som lyfter fram vardagslivet förr, inklusive hantverksfilmer, i arkiv, hos institutioner, hembygdsföreningar och privatpersoner. Sannolikt finns det redan mycket film som kan användas för att skapa större förståelse för hur föremål har använts.

Kanske kan vi i dessa befintliga filmer hitta sekvenser som många hembygdsföreningar kan använda sig av. År 2000/2001 gjordes en sammanställning över film i hembygdsföreningars ägo. Vi är därför särskilt tacksamma för uppgifter om film som lagts till era samlingar efter det och uppgifter om kulturhistorisk film som visar föremål i användning.

Hör av er till Maria Casagrande Maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se eller 0709-66 82 10 . Maria berättar också gärna mer om möjligheterna i användning av QR-koder.

Litteraturrundan

Affisch/Logga Fredrik Hjalmarsson

Litteraturrundans premiär i april blev en succé och fortsätter därför nästa år! Det skrivna ordet och samtalet, ledde till många inspirerande möten och upptäckter av skånska besöksmål. Arrangörer var Författarcentrum Syd i samarbete med medlemmar/författares nätverk och andra verksamheter i Skåne samt ABF och Region Skåne. Hembygdsföreningar - anmäl er till nästa år! Kontakta: 

Författarcentrum Syd  Anna Alsmark
Tfn: 040-6118990, 076-118 90 26 E-post: anna.alsmark@forfattarcentrum.se
Samordnare för Norra Skåne och MellanskåneJeanette Thelander Tfn: 0708-112816 E-post: jeanette@ordsmedjan.dk

Samordnare för SöderslättMadeleine Brandin Tfn: 0768-841404 E-post: madeleine@arkitekturpoesi.com

Samordnare för ÖsterlenYlva Stockelberg Tfn: 070-775 68 85 E-post: ylva.stockelberg@tele2

Internettipset!

Åretsdagar-appen är en kul applikation för smartphones som kan laddas ner från Nordiska museets hemsida till såväl I-Phones som Androids. Den är till för dig som vill läsa och lära mer om de stora högtiderna men också om mindre kända märkesdagar. Du kan också fira och på andra sätt uppmärksamma dagarna digitalt tillsammans med dina vänner!

Ladda ner appen och överraska släkt och vänner med kul kunskap om kommande högtider som t.ex. mors dag, Potentiadagen och midsommar!

Efterlysning - Tombola!

SHF:s Nyhetsbrev

Skånes hembygdsförbund behöver en tombola för icke kommersiellt bruk. Finns det någon som har ett bra tips?

Kontakta:
carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se eller
046- 15 80 72

Nu har även Sveriges hembygdsförbund skapat Nyhetsbrev. Läs gärna!   

Klicka på länken ovan för att läsa det eller bli prenumerant.

Arrangemang
Förbundsstämma 2013

Förbundsstämman är förlagd till Ängelholm, den 16 juni. Förmiddagens stämmoförhandlingar och utdelning av kulturpriser hålls på Ängelholms fantastiska Järnvägsmuseum. Ängelholms hembygdsförening är värdförening och bjuder in till den vackra Hembygdsparken för eftermiddagens aktiviteter. Separat kallelse har skickats ut till Skånes hembygdsförbunds medlemsföreningar och enskilda medlemmar.


 

På gång på Ballingstorp:

Nu är det städat och förberett för säsongen!

 

Hemlighuset - En skitbra dag på Ballingstorp

Välkomna söndagen den 26 maj kl 12-16, till en kul dag på Ballingstorp, då gårdens nyskurade dass ska "nyinvigas". Det kommer vara föredrag om dassets kulturhistoria, om djurens träck, titta på utställning om dassets historia, gå naturslingan, fika eller bara njut av den vackra gården och dess omgivningar. Fri entré. Se program

Kontakt: carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se
eller 046-15 80 72

Högloftsrundan
Följ med på en spännande runda lördagen 3 augusti, där högloftsstugorna i Ballingstorp, Sporrakulla och Grimmatorpet i Broby presenteras mellan kl.9-16. Servering på alla tre ställena. Mer info kommer i nästa nyhetsbrev.

Kontakt:     pia.sander@skaneshembygdsforbund.se
eller 046-15 80 73

Skymningsafton
Boka in en spännande afton söndagen den 1 september kl 18.30.  Temat för kvällen är "Rörelse". Föranmälan krävs.
Mer info kommer i nästa nyhetsbrev.

Kontakt:
sara.lind@skaneshembygdsforbund.se 
eller 0709-16 24 63

 

Kom ihåg att kolla upp alla hembygdsföreningarnas besöksmål som finns för dig, dina arbetskamrater, vänner och släkt! Nästa Nyhetsbrev, sista före sommaren, kommer ut strax före midsommar. Häng med på sommaren i Skåne!

Carin Strümpel-Alftrén

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!