Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

 maj 2013

Dra nytta av gruppens olikheter och kunskaper

Women In Progress är kunskapsföretaget som stärker Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra, utveckla och tillvarata kvinnors kompetens i ledning och styrelser. Vi driver aktivt opinionsarbete för att förändra attityder i samhället ur ett mångfaldsperspektiv.


Månadens förebild: Monica Hedberg, affärsängel

Monica är sjuksystern som bytte bana och startade sitt första aktiebolag 2003. Sedan dess har hon startat och sålt flera företag inom vård- och fastighetsbranscherna. Nu driver hon ett investmentbolag inom riskkapitalbranschen, samtidigt som hon har ett hotell innanför Visbys murar.

Monica beskriver sig själv som en lösnings- och målinriktad person och menar att värdet på ett bolag, är mängden problem man löst på vägen. Monica har inte haft så många entreprenörer i sin närmsta omgivning och har alltid haft stor respekt för regler och förordningar, och därför varit noga med att vara påläst. Samtidigt har hon träffat många kloka människor längs vägen som varit värdefulla bollplank och generösa med sina kunskaper och erfarenheter. 2007 utsågs Monica till Årets kvinnliga företagare i Uppsala län – en utmärkelse som har betytt mycket för henne och som öppnade många dörrar.

2011 startade Monica sitt investmentbolag och delar med sig av följande tips:
- Jag vill börja med att varna för ”smågodisfällan”, dvs att man shoppar utan en strategi i ryggen. Se till att du har en riktig plan och undersök noga möjligheterna att få tillbaka dina placerade pengar. Investera i branscher som intresserar dig, så blir det roligt att följa upp dem – för det är viktigt att ha roligt längs vägen!

Monica har dessutom haft ett tiotal noga utvalda styrelseuppdrag. Första uppdraget ordnade hon genom att själv söka upp valberedningen och upplysa dem om hennes kunskaper och att hon var intresserad. Tidigare har Monica tackat nej till flera uppdrag som ordförande, då hon tar rollen på stort allvar och inte känt sig mogen. Förändringen skedde när hon gick Women In Progress kurs ”Från noll till börsen” och nu är Monica inne på sitt andra ordförandeuppdrag. Monica ingår även i Women In Progress pool av styrelsekandidater och ser gärna en framtid som styrelseproffs.

 - Jag tycker det är roligt att bygga strukturer och skapa kraft i organisationer och företag. Med en bra dynamik kan du åstadkomma hur mycket som helst. Dra nytta av gruppens olikheter och kunskaper – det kräver mer, men ger också mer!

Text: Ulrika Freidlitz, Sweeturnity


Aktuellt

Styrelseutbildning 2013
Datum till våra mycket populära styrelseutbildningar 2013.
- Certifieringsutbildning, 22-26 september 2013 i Budva, Montenegro, läs mer här...
- Från noll till börsen, 14-15 oktober 2013 i Stockholm, läs mer här...

Ta styrelsearbetet på allvar – Women In Progress i Almedalen den 2 juli kl 11.30-13.00
Vi ställer allt högre krav på företagens styrelser i allmänhet. Men är det möjligt att utföra ett bra styrelsearbete utifrån ägarnas, kundernas och medias krav på öppenhet, etik och kompetens?
Med i panelen har vi:
- Peter Norman Finansmarknadsminister
- Carina Lundberg Markow Chef Ansvarsfullt ägande, Folksam
- Carl Rosén VD, Aktiespararna
- Charlotte Levin Advokat/Partner, Advokatfirman Vinge
- Heinz Wester CEO/Managing Partner, Horton International
Moderator är Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör och redaktör för Sydsvenskan Näringsliv.
Samarbetspartners
är Monica Hedberg Invest AB, Advokatfirman Vinge, Horton International, Grant Thornton, Capio och Svenska Moderådet.
Anmälan sker till info@womeninprogress.se Mer information finner du här.

Managing Cultural Differences frukost den 16 maj i Stockholm
Varför finns det kultur? Varför är det viktigt att tänka på dem? Hur kan jag skapa och förstå min egna kulturella profil? En utvecklingsprocess som leder till bättre samarbete.
Datum: Torsdagen den 16 maj
Tid: Klockan 8.00-9.15
Plats: Women In Progress lokaler, Brunnsgatan 21, Stockholm
För mer info eller anmälan kontakta margareta@neld.se, läs mer... Frukostseminariet är kostnadsfritt.

Tillväxt genom extern styrelsekompetens - Women In Progress samarbetar med Svenska Moderådet
Under våren 2013 arrangerar Women In Progress och Svenska Moderådet speeddating mellan 40 medlemsföretag och styrelseproffs från Women In Progress pool. Det har redan skett lyckade matchningar och vi ser med spänning på fler. Programmet kommer att följas upp och utvärderas senare under året.

Internationell utblick - Tyskland
Vi har tidigare berättat att Women In Progress i januari besökte FidAR, ”Frauen in die Aufsichtsräte” i Berlin för att utbyta erfarenheter och diskuterade skillnader och likheter mellan Sverige och Tyskland. FidAR är en förening i Berlin som bildades 2006 av kvinnor i ledande positioner inom näringslivet, den akademiska världen och politiken med målet att höja andelen kvinnor i tyska börsbolags styrelser, signifikant. Föreningen är oberoende och arbetar över alla partigränser och över hela Tyskland. I dagsläget har FidAR 320 medlemmar, både kvinnor och män. FidAR kräver åtgärder för att öka andelen kvinnor i börsstyrelserna och i ledande positioner i det tyska näringslivet.

FidARs Styrelseordförande Monika Schulz-Strelow tilldelades den 7:e mars en tysk förtjänstorden, ”Bundesverdienstkreuz”, för sitt arbete för att underlätta för tyska kvinnor att nå högre ledingspositioner i det tyska näringslivet och för att hon har lyckats att engagera både politiker och företrädare för tyskt näringsliv i frågan. Hon tilldelades denna av den tyska presidenten Joachim Gauck vid en mottagning i hans residens Schloss Bellevue i Berlin.

För ett år sedan beslutades det i tyska ”Bundesrat” om en lagstiftning för att öka andelen kvinnor i tyska börsbolagsstyrelser. Lagförslaget innebar att en lägsta nivå för andel kvinnor skulle införas i två steg. Från och med januari 2018 skulle lagen innebära en lägsta gräns på 20 procent kvinnor och från och med januari 2023 40 procent i styrelserna.  

I mitten av april i år röstades det om förslaget i tyska ”Bundestag”. Förslaget röstades ned, det huvudsaktliga argumentet var att inte staten ska lägga sig i en ägarfråga. Alltså samma ställningstagande som Sveriges regering har intagit. Ett tag såg det dock ut som om Tyskland skulle hinna föra Sverige med att införa kvotering. Så blev nu inte fallet. Frågan är vad som händer nu i Sverige efter Anders Borgs uttalande om att kvotering kanske behövs för att skynda på utvecklingen.

En annan större förändring, som kanske har större betydelse för tyska kvinnors möjligheter att ta plats i näringslivet, är en lag som innebär att från och med 1:a augusti i år har alla tyska barn över 1 år rätt till dagisplats!


På nya styrelseposter - Grattis till

Isabelle Ducellier som blivit invald i styrelsen för Björn Borg AB

Jane Lundgren-Ericsson som blivit invald i styrelsen för SBAB Bank AB


”Kvinnor är väldigt bra på att få nya vänner och inte så bra på att nätverka. För män är det tvärtom/../Vad vi börjar se är att när kvinnor intar en större bredd av positioner är nätverkandet viktigt." - Citat från Madeleine Albright, före detta utrikesminister i USA på en Wall Street konferens 2012

Är du intresserad kan du här läsa mer om Women In Progress, Coachande mentorskap, Lärande chefsnätverk eller Styrelseprogram eller kontakta oss!

Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!