Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Klubbmästerskap 2014

Klubbmästerskap lördag 20 september klockan 10.00 (tempo) och 16.00 (GP)

I år blir klubbmästerskapet uppdelat i två lopp, ett tempolopp på Ellesbovägen och ett GP-lopp på lämplig bana (mer info kommer).

Det kommer att finnas fyra klasser: Två (damer respektive herrar) för HCK:s licensierade cyklister där även icke-licensierade tillåts delta och två för de ”motionärer” som vill testa sig. Klubbmästare kommer att utses i den förra kategorin.

Även ni som inte vill köra är välkomna att vara med, antingen som funktionär eller som publik.

Mer information här

Köp, sälj och byt

Välkomna till köp-sälj-byt-kväll i klubblokalen den 15/9 kl. 18:00.

Rota fram alla cykelprylar som ligger och dammar, kläder som blivit för stora eller för små, dubletter av verktyg osv och kom till klubblokalen. 

En del av styrelsen kommer att finnas på plats om man vill ställa frågor eller har idéer man vill testa. 

Fika kommer givetvis att finnas!

Race

Nu till helgen (30-31/8) hålls den sista tävlingen i Veterancupen och därmed cupavslutningen i Svanesund på Orust. Passa på att ta chansen att köra en tävling som inte kräver övernattning och som är det närmaste en tävling på hemmaplan vi kommer här i Göteborg.

För er som inte vill köra själva rekommenderas att ta er upp för att heja på klubbens starka cyklister och visa upp klubbens färger där de hör hemma – på och vid tävlingsbanan! Speciellt har HCK en riktigt god chans att ta hem lagtävlingen för andra året i rad i klassen H30 och därtill har Erik Jedvik en god chans att stå på pallen i den sammanlagda cupen. Klubben har också två tjejer (Moa och Jeanette) som tävlat mycket och framgångsrikt i klassen Elit.

Vi kommer själva också att hålla en av deltävlingarna i Göteborgsserien. 

Onsdag 10 september ska vi ha vår deltävling i Göteborgsserien. Ett tempolopp i närheten av Kärna i västra delarna av Kungälvs kommun. Preliminärt behöver vi minst sex personer, men helst närmare tio. Två eller tre i Kärna. Två vid vändpunkten strax söder om Lycke. Tidtagare och starter i mål. Minst en som är sjukvårdskunnig (utbildad i första hjälpen). Man behöver vara på plats senast ca 17.30 om man ska vara funktionär ute på banan. Senast ca 16.30 om man ska vara funktionär vid start/mål. Ca 19.30 bör det mesta vara klart. Kanske till 20.00 för enstaka.

Anmäl dig som funktionär

Information om Vätternrundan

Med anledning av svaren på enkäten och den feedback som styrelsen har fått från olika medlemmar har vi tagit beslutet att ha förbokade grupper inför Vätternrundan 2015. På grundval av antal HCK:are som körde i år och hur många som röstat har HCK med hjälp av en avancerad algoritm (även kallat gissning) anmält intresse för 100 förbokade platser med start runt 4-tiden. 

I nuläget finns alltså inga platser till snabbgrupperna som kommer att starta runt lunchtid. Det finns inte heller i nuläget några planer på att arrangera någon gemensam resa eller gemensamt boende men det kommer att finnas sådana trådar att organisera sig på om sådant intresse finns.

Vi kommer att få besked om hur många platser och vilka starttider vi blir tilldelade i början av september. Kristina Schultz och Gert Larsson kommer att hålla i förbokningarna. Det kommer att finnas information under tråden Vätternrundan 2015 på forumet när det finns information att ge.

MTB

Planering för eventuella höstrundor och våren görs i nästa vecka, håll utkik på forumet. Håll även utkik efter datum för kommande klubbmästerskap, planeras till sent i september/början av oktober.


HCK testar nya motionslopp

I år har HCK tipsat om 2 nya lopp, Själland Runt och Hamburg Vattenfall CyClassics. Tyvärr var det få HCKare som hängde på men vi som varit med har fått en upplevelse som vi sällan glömmer. Flera av oss har även valt att delta på ett antal lopp som ligger i vårt närområde och klubben har ställt in ordinarie rundor under bl a Nationaldagsloppet, Kungälvsrundan och Grand Fondo. För egen del är jag vara tacksam för att Vättern ändrade reglerna så att jag fick en spark i baken och testa på andra lopp och cykelformer. Min åsikt står fast, cykling handlar inte bara om att träna inför Vättern och tack o lov har jag upptäckt det i tid.

Själland Runt
Det var ca 15 HCKare som planerade att starta tillsammans. Planen var att hyra en buss men då vi blev för få avbokades bussen. Redan innan start fick två av oss (Bl a jag) ändra från 300 km till 100 km pga av en ihärdig förkylning. En bokade 200 km direkt. Vi hade helt olika berättelser beroende på vilken sträcka som kördes. Det vi hade gemenamt var punktering. En i gänget hade 5 punkteringar och det berodde inte på dåliga däck. Det visade sig att Själland har en speciell form av asfalt som vid regn avger vassa stenar.
Själland Runt var bra organiserat. Bra depåer och fin natur. De som körde den långa sträckan fick en egen eskort och här är hans fina ord som skickades till ordförande efter loppet.


"Kære Formand.
Vil du venligst videresende disse ord til dine medlemmer som var i DK i weekenden.Stort tillykke til de af jeres medlemmer som gennemførte de 30 mil i dag med mig som Race-Marshall.
Specielt til sidst efter næsten 11 timer i sadlen hvor farten var på 40 km/t ind mod målstregen og både det svenske og danske Team Rynkeby blev indhentet og overhalet. De to hold havde "kun" kørt 20 mil og var startet 2 timer senere.
Flot Flot Flot.
Men HUSK!
Næste gang så skal I bruge danske slanger. De svenske er vist ikke så gode.
Dansk gummi er bedst:-)"

Vattenfall CyClassics i Hamburg
16 HCKare stod på startlinjen för att cykla 155 km i och runt Hamburg. Det fanns även 50 km och 100 km. Det som var extra speciellt är att arrangören satt upp hur fort man måste köra i varje fartgrupp och i 155 km skulle man hålla ett snitt på 31 km/h. I samma startgrupp träffade vi kära cykelkollegor från Kungälvs cykelklubb iklädda en cykeltröja med Svenska flaggan, mycket snyggt även om HCK tröjorna naturligtvis är snyggare. Målet var att hålla ihop alla till första depån och därefter dela upp gruppen efter hur fort man orkar köra. Redan innan 10 km var gruppen splittrad och hittade inte tillbaka till varann innan vi sågs i hotellobbyn för att dricka en välförtjänt öl.
För mig var detta mycket speciellt då vi cyklade helt bilfritt. Det var en enorm känsla att cykla förbi alla rödljus där polisen vinkade fram oss istället för tvärtom. Bitvis var det trångt och det märktes att det var 22 000 startande på en kort tid. Jag upplevde inte att det var organiserade cykelklungor som det många gånger blir här hemma utan det var mer att man fick hoppa från blomma till blomma. Trots att det var trångt ibland såg jag inga olyckor och de mesta gick lugnt till. Efter loppet var det att knalla ner på stan för att se proffsen köra en rundbanan på 50 km innan de kom i mål. Jag tror att de flesta som var med gärna åker tillbaka. Det var inte bara ett spännande cykellopp utan dessutom var vi i en storstad med massa andra aktiviteter. Detta var KUL på riktigt

Tack till Bjarne & Uli för att ni tog hand om all planering och löste allt med bravur. Mycket uppskattat

Det var kul att ha kört Själland och Hamburg men varför inte testa något nytt som Jylland nästa år.

Spinning och träningshelg

Vi håller på att undersöka möjligheterna både för vinterträning och en träningshelg tillsammans. Håll dig uppdaterad på forum och hemsida.

Partners

Aktivitus

Träna med watt
Det finns många olika sätt att mäta hur mycket du tar i när du cyklar. Hastighet är ett, puls ett annat och watt ett tredje. Hastighet beror på en mängd faktorer där vindmotstånd, rullmotstånd och lutning är de viktigaste. Puls är mer stabilt men kan också variera beroende på temperatur, vätskeintag, stress och dagsform. Watt är det mest stabila mätvärdet och varierar mycket litet från dag till dag om man inte utsätter kroppen för extrema påfrestningar.

Min erfarenhet är att det för många är extremt viktigt att ha kortsiktiga och långsiktiga mål med träning. Långsiktiga mål kan vara att bevara en god hälsa och känna sig vältränad, deltagande i ett motionslopp eller att bara bli bättre jämfört med kompisarna. Kortsiktiga mål kan vara att märka av förbättring från vecka till vecka eller att med ett enskilt pass ha ett mål att klara av.

Min egen träning som småbarnsförälder och företagare bygger på korta och hårda pass som precisionsstyrs med wattmätning. Inför varje pass vet jag exakt vad jag borde klara av att prestera i varje enskild intervall. Kör jag 8 minuter och vilar 2 alternativt kör 4 minuter och vilar 3 vet jag min måleffekt eftersom jag vet vad jag klarade förra passet av samma sort. Varje träningspass bygger på det jag körde innan och det ger en motivation och driv att verkligen orka ta i. Till min hjälp för att veta var jag skall ligga på mina intervaller tar jag hjälp av tester där jag mäter upp bl.a. mjölksyratröskeleffekt. Den utgår jag sedan från i min träning. Alla intervaller baseras i procent på mjölksyratröskeln enligt olika uträkningar där tröskeln är basen. Exempel på detta är intervaller för syreupptag (4 min arbete, 3 min vila) som ofta skall ligga på minst 15 % över tröskel och toleransintervaller (tex serier med 1 min arbete, 2 min vila) som skall ligga på 40-60% över tröskel. De ökända Tabataintervallerna 80-100% över tröskel.

En förutsättning för att det skall fungera med träning med watt är att mätningen är pålitlig. En förbättring av mjölksyratröskeleffekten i rena siffror kan handla om i bästa fall 10-15 watt på en månad eller runt 1 watt per pass. Om då mätningen missar dina framsteg och istället lurar dig blir träningen bara förvirrande. Ett pass du körde 2 dagar innan är helt plötsligt omöjligt att klara av! Du börjar fundera på om du tränat för mycket, eller kanske för lite eller sovit dåligt eller ätit för lite. Men i själva verket kanske du gjorde ditt livs pass. Just att klara av ett uppsatt mål ger en tillfredställelse som skapar ett beroende i träningen. Endorfiner och dopaminer frisätts och du känner dig som en kung! Själva passet upplevs tufft men efteråt känns det bra och suget att träna igen infinner sig snabbt. Ju svårare ett pass är för kroppen att klara desto större träningsberoende skapar det vilket kan vara både bra och dåligt. Bra för dig som kan träna men dåligt för dig som blir sjuk eller inte hinner med, du blir grinig och nedstämd.

Wattmätningen ger dig också kunskap om vad som händer när du tränar för mycket, eller för lite. Dina siffror går skoningslöst ner. En period på 10 dagar utan träning kan sänka dina watt med 10% och du märker sedan hur lång tid det tar att ta igen dem igen. Det gör att du inte gärna hoppar över för många pass på raken för du vet hur mycket du får slita för att få tillbaka dina watt.

Jag vet genom erfarenhet att vissa typer av intervaller fungerar bättre än andra på just mig. Denna erfarenhet kommer från nulägesanalyser samt ”trial and error” som jag fått svart på vitt genom tester och uppföljningstester. Och jag har också lärt mig när på året jag bör köra en viss typ av intervall för bästa effekt. Genom denna erfarenhet behöver (hinner jag inte heller för den delen!) träna mer än 10 timmar och ofta runt 5-8 timmar per vecka men kan samtidigt hävda mig på tävlingar i cykel och triathlon. Bl.a. SM-brons i tempo i H40, Vättern på 7:12 samt seger på SM på Halv Ironmandistans Triathlon i M40-44.

Mattias Lundqvist
Cyklist, triathlet och VD/ägare på Aktivitus Testklinik & Coaching i Göteborg

Nyheter från Aktivitus Testklinik & Coaching hösten 2014
Vår storsäljare på testcykelsidan för dig som vill träna med watt och precision är Monark 828E Aktivitus Special.
Den är byggd utifrån krav från Aktivitus. Just nu ingår ett Cykelpaket innehållandes 3 olika tester samt träningsprogram på 16 veckor anpassat för just denna cykel och dina förutsättningar och testvärden. Värde 2990:-

Flera motionsledare i HCK har under sommaren genomgått mjölksyratröskeltester och syreupptagningstester på Aktivitus Testklinik för att lättare kunna svara på frågor kring bra träning och hur våra tester fungerar.

Alla medlemmar i HCK erbjuds nu en mjölksyratröskeltest, en test av syreupptagningsförmåga samt en test av anaerob förmåga för 1590:- (ord pris 2200:- ). Testerna görs vid samma tillfälle och ett besök tar totalt 2 timmar där vi lägger stor vikt vid att förklara och lära ut vad testerna mäter och visar. Ange ”HCK-Paket” vid din bokning samt ditt inloggningsnamn på HCKs forum för att få din rabatt.

Vi har nu personlig träning för cyklister enskilt eller i mindre grupp genom vår meriterade coach Rikard Larsén. Exempel på innehåll är bromsteknik, växlingsteknik, kurvtagning, fartstrategi, vindutnyttjande och tempocykling. 

Bokningar och övrig info om tester finns på www.aktivitus.se 

Veloposition

Ett tag kändes det som vi likt ett godståg i expressfart rusade mot hösten och den härliga värmen vi hade i somras kändes mycket avlägsen. Nu har lite av värmen och solen kommit tillbaks och farten bromsats upp något.

Vi går mot höst och de flesta loppen börjar bli avklarade och cyklingen går för de flesta in i en lugnare fas och det finns tid att reflektera över det som varit.

Vätternrundan är ju det stora målet för majoriteten av cykelmotionärerna och för många slutar säsongen där. Det kan finnas olika anledningar till det, en vanlig anledning är att förberedelserna under våren kanske inte var de bästa och loppet blev en smärtsam upplevelse. När cykeln sedan kommer fram igen efter semestrar och rutinerna faller in idet vanliga mönstret så kommer en påminnelse om det som inte var bra. Då är det dags att ta tag i det nu för att inte gå i samma fälla igen.

Om det beror på cykeln, att den t ex har fel geometri eller är i fel storlek kan det vara dags att utnyttja de kommande cykelreorna och ev hitta sin drömcykel. Gör du då en Frame Fit innan så garderar du dig mot att göra ett felköp. En Frame Fit är en bike fit på en cykeljigg där du provar ut din sittposition. Utifrån det resultatet görs en kalkyl för att se vilken ramgeometri och storlek som är lämplig för dig och vilka komponenter som passar dig bäst.

I samband med att cyklar byts kommer det ut många begagnade cyklar och för de som sitter på en stram budget är detta ett gyllene tillfälle. Om cykeln köps begagnad så får man ju sannolikt inte hjälp med att ställa in cykeln. En felinställd cykel för en nytillkommen cyklist kan snabbt bidra till att cykeln hamnar längst in i förrådet. Om budgeten är ansträngd och du bestämt dig för att prova på cykelsporten är en Basic Fit en bra val. Där får du hjälp med att ställa in cykeln i en neutral position där du sitter korrekt. Du får också synpunkter på detaljer som vi observerar och som du kan gå vidare med. Om några komponenter är direkt felaktiga för din sittposition så föreslår vi vilka av dessa som bör bytas ut.

Sätter du upp ambitiösa mål inför nästa säsong och vill försäkra dig om att ditt material är rätt inställt så är en Cycle Fit det lämpligaste valet. En Cycle Fit är en omfattande analys av dig, din cykel och din sittposition. Om vi i Basic Fit stoppar vid en neutral sittposition så går vi här vidare med att optimera den med hjälp av videoanalys och pressure mapping och här jobbar vi hela tiden utifrån dina förutsättningar och ambitionsnivå.

Nytt hos Veloposition är s k pressure mapping, där vi mäter trycket på sadeln under cykling. Med hjälp av detta kan vi se hur trycket fördelas över sadeln och se hur justeringarna påverkar positionen på ditt bäcken när du sitter på sadeln. Du får också svar på om din sadel är lämplig för dig eller inte.

Bild på pressure mapping före och efter justeringarar

Nytt också är att under en dag varje månad till att börja med, kommer Anna Staffansson från Aktiv Rehab i Halmstad att finnas hos Veloposition. Vill du försäkra dig om att kunna träna hårt och cykla skadefritt eller om du har återkommande besvär kan Anna göra en eanalysrörelse och funktions på dig och hjälpa dig med ett program för att förebygga belastningsskador. Du kan välja att arbeta med övningarna själv eller hos någon av våra samarbetspartners. Slutligen följer vi upp dina resultat.

Vi hoppas på detta sätt kunna hjälpa dig att komma förberedd till nästa säsong. Och tveka inte att kontakta oss på mejl eller telefon eller via facebook.

Ordförande har ordet

Nu har jag gjort det…….
Länge har jag hört talas om bikefit så äntligen beställde jag tid hos Veloposition och Benny. Efter flera timmars mätande och fixande var både cykel och skor finjusterade. Redan efter första cykelturen så kändes det bra. Med tanke på hur många mil vi cyklister spenderar på cykeln är jag övertygad om att det är en mycket bra investering och kan förebygga på ryggont och knäproblem. Benny var grymt proffsig och kul person att prata med.

När ändå cykeln var fixad så var det dags att testa min egna förmåga på Aktivitus. Testet var i 2 delar där jag fick reda på min mjölksyratröskel och syreupptagningsförmåga för att testa uthålligheten. Det var riktigt spännande att se mina värden och nu har jag ett klart mål att förbättra dom under vintern för att göra ett nytt test på vårkanten. Hela upplägget kändes mycket proffsigt och seriöst och det fanns tid att ställa frågor och diskutera mina tankar efter testet.

Vid pennan

Ordförande
Aina Illiano

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem på vårat forum eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!