Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Nyhetsbrev nr. 2 - april 2013

Visst känner vi alla att efter en lång vinter är vi redo för nya tag, med lust för nya möten, nya människor, nya engagemang? Häng med - här kommer tips och idéer för den som vill förena nytta med nöje. 

Personalförstärkning

Skånes hembygdsförbund fortsätter att arbeta med digital gestaltning och digital tillgänglighet till spännande kulturmiljöer under 2013. Maria Casagrande är även fortsättningsvis projektledare. Dessutom har Olavi Olson anställts på 50% under 5 månader. Olavi är redan ett känt ansikte inom hembygdsrörelsen genom sitt engagemang i Västra Göinge hembygdsförening och som kursledare vid Studiefrämjandet. Olavis arbete består av en förstudie till en GPS-baserad applikation som ska göra att turister hittar till hembygdsrörelsens miljöer efter egna intressen. Som första tema kommer teknik- och industrihistoria att prövas. Förstudien kommer att bedrivas i nordöstra Skåne. Har ni några idéer om industrihistoriska anläggningar att uppmärksamma, kontakta gärna Olavi.

olavi.olson@skaneshembygdsforbund.se 

Föreningar

Till de föreningar som valt att lämna Skånes hembygdsförbund säger vi  lycka till och hoppas att ni i framtiden hittar tillbaka till oss. Ni är alltid varmt välkomna.

En av våra senast tillkomna föreningar är Sirmiones skeppslag. Föreningen har utkommit med boken Sillabåten Karl A, som är ett lästips för dem som gillar gamla allmogebåtar, så här inför vårens sjösättningar. Länk till hemsidan.

Med skogen som Tema

I senaste numret av Sveriges hembygdsförbunds tidskrift "Bygd och Natur" är skogen ett huvudtema med fyra intressanta artiklar, bland annat om skogslandskapets kulturvärden. Skogen som kulturlandskap kommer vara ett av diskussionsämnena på SHF:s stämma i maj.  

Skånes hembygdsförbund har tillsammans med Kronobergs hembygdsförbund lämnat in en motion som heter "Rädda det svenska kulturlandskapet". Där föreslår man bland annat att hembygdsrörelsen nationellt, regionalt och lokalt engagerar sig i igenväxningsproblematiken och verkar för en mångfald i landskapet. 

Inventering av kulturhistoriska byggnader

Efter Hässleholms kommun är det nu dags att gå vidare med inventeringen av kulturhistoriska byggnader i nordöstra Skånes kommuner. Nu har Bromölla och Kristianstads kommuner kommit med i projektet och Perstorps står på tur. Syftet med inventeringen är att få en överblick av underhållsbehov, skapa kunskapsunderlag för bedömning och prioritering av underhåll.

Sockenfrågan

En proposition från regeringen om ändrade principer för folkbokföring behandlas just nu i Riksdagen. Förslaget innebär att folkbokföring ska ske på kommun och fastighet och med tillägget att adresserna också noteras i distrikt inom kommunen. Dessa skall överensstämma med församlingsindelningen 1999/2000. I ett brev till de skånska riksdagsledamöterna har ordförande Sven Jensén i Skånes hembygdsförbund, tillsammans med Olavi Olson i Västra Göinge hembygdsförening uttryckt att folkbokföringen bör ske direkt på de föreslagna distrikten och att dessa omnämns som socknar. Sista dagen för riksdagsledamöterna att motionera i frågan är den 17/4.

Hembygdsportalen hembygd.se

Det är glädjande att vi blir fler och fler som använder Hembygdsportalen för marknadsföring av hembygdsföreningarnas verksamheter.

Ni som inte har skapat er hemsida under portalen, skicka in avtalet till SHF så får ni er hemsidesadress efter ca en vecka. Ni som fortsatt vill ha hemsida på annan plats, kan ändå skicka in avtalet. Det är viktigt att även finnas på hembygd.se främst med  kontaktuppgifter och arrangemang i aktivitetskalendern. Därifrån kan ni länka till er hemsida.

Viktigt att tänka på....

I samband med Skånes hembygdsförbunds Användarmöte, gällande Hembygdsportalen, kom frågan upp om vem som är ansvarig utgivare. Avtalet sluts mellan Sveriges hembygdsförbund och föreningen. Därmed är föreningen ansvarig utgivare och det yttersta ansvaret har sittande ordförande, meddelar webredaktör Anna Tiles på SHF. 

Ni som arbetar med andra hemsidor än SHF:s hembygdsportal, kolla gärna upp era avtal vad som gäller som ansvarig utgivare.

"Det Goda Exemplet"

Oppmanna - Vånga hembygdsförening

Ett fint samarbete pågår mellan Oppmanna - Vånga hembygdsförening, Länsstyrelsen och SFI (Svenska för Invandrare).

Oppmanna -Vånga hembygdsförening är en av de föreningar som skapar språkstödjande aktiviteter. Varje onsdagseftermiddag har hembygdsföreningen tillsammans med nyanlända kvinnor övat svenska genom att göra studiebesök, bytt maträtter och recept, jämfört hantverk och upptäckt skillnader och likheter.

Läs mer om Grön integration i Skåne.

Foto J Kanyuang

SHF:s grundförsäkring

Grundförsäkringen omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydds- och olycksfallsförsäkring för medlemmar i SHF.

Försäkringsärenden och skador som omfattas av Hembygdsförsäkringen ska alltid anmälas till Hembygdsförsäkringens kansli.

Försäkringsgivare är Länsförsäkringar i Halland.


Tel 0200-22 00 55 (mottagaren betalar) Fax 0340-67 13 15 E-posthembygdsforsakringen@hembygd.se

HEMBYGDSFÖRSÄKRINGEN
Östra Långgatan 30 A
432 41 VARBERG

 

Unga vuxna och hembygdsrörelsen

Unga vill!! De kan! De har tid!

Så börjar första sidan i Elin Häggs folder med tips och idéer för hur man kan  nå unga mellan 18 och 30 år. Elin har träffat många av Skånes hembygdsföreningar i samband med att hon drivit projektet "Sylta och safta i bloggandets tid". Hon visar på att olika åldersgrupper kan dela erfarenheter och intressen.

Unga som bloggar är folkbildare, ett praktiskt universitet, som söker kunskap, historia och gemenskap, menar Elin Hägg.

Läs foldern!

Elin Hägg: text och layout

forts. Unga vuxna och hembygdsrörelsen...

Munka Ljungby-Tåssjö Hembygdsförening är ett lysande exempel på att gemensamma intressen kan finnas i blandade åldersgrupper. Markus Persson engagerade sig redan som tonåring för släktforskning, efter en byavandring i sin mors hemby. Goda relationer till mentorer inom hembygdsföreningen har varit viktigt. Markus, som är 41 år, är nu nyvald ordförande, men har varit med lika länge som föreningen funnits, ca 25 år.

Upprop

Fortsatt samarbete mellan hembygdsföreningar och studenter under våren!

Studenter på Institutionen för Arkeologi och Antikens historia, som går kursen Digital Archaeology, söker snarast kontakt med hembygdsföreningar som har fornlämningar eller andra objekt de kan rekonstruera virtuellt. Tidigare samarbeten mellan studenter och Västra Göinge- och Albo härads hembygdsföreningar utmynnade i fantastiska gestaltningar som föreningarna är mycket nöjda med. Föreningarna har nu tillgång till dels en virtuell rekonstruktion av Skeingeborg, dels en film om hur Vallabackens borgruin vid Kivik kan ha sett ut. Allt är givetvis tolkningar av historien.  Se filmen om Vallabacken på YouTube.http://www.youtube.com/watch?v=hEtysEcHIZs

Kontakta: Maria Casagrande 046-15 80 71, ellermaria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se

Till hembygdsföreningar runt Immeln

Ta chansen att diskutera och planera för er närmiljö tillsammans med andra! Länsstyrelsen driver ett projekt kallat "Framtidslandskapet" med fokus på landsbygdsutveckling i ett geografiskt område med skyddade natur- och kulturobjekt. Syftet är att nå en ökad besöksfrekvens genom samverkan mellan olika offentliga och privata intressenter. Kamilla Persson, som är projektledare, vill skapa en referensgrupp med representanter för markägare, småföretagare och ideella föreningar med intresse av området runt Immeln. Hon ser hembygdsföreningar som en mycket viktig part i diskussionerna.

Hör av er till projektledare Kamilla Persson, 044-25 22 65, 0768-40 15 10 ellerkamilla.persson@lansstyrelsen.se

Bygdeband

Avtal mellan Sveriges hembygdsförbund och Genline/Ancestry tecknades den 15 mars i år. Ett nytt föreningsavtal är under utarbetande, liksom upphandling av teknisk drift och förvaltning. Avtal ska också tecknas med Släktforskarens Hus i Leksand för stöd för föreningarnas arbete med Bygdeband. Dock tar det ca 3 månader innan allt arbete för SHF är klart.

.

Litteraturrunda i Skåne 27-28 april

Med Konstrundan som inspirationskälla kommer ett 50-tal av Författarcentrum Syds författare bjuda in till olika programpunkter i Norra Skåne, Mellanskåne, Österlen och Söderslätt. Programmet kommer att finnas påwww.litteraturrundan.se

Vilka programpunkter är förlagda till din hembygd?  Gör din egen runda och låt dig inspireras. Kanske till Berättarkvällar i höst? 

Foto: Pernilla Ekdahl, Skånska Dagbladet
Jeanette Thelander, initiativtagare och författare Suzanne Mortensen. Läs mer i Skånska Dagbladet. Foto Pernilla Ekdahl.

Är du nyinflyttad i din kommun?

Då är hembygdsrörelsen ett bra alternativ för ett ideellt engagemang, att skaffa nya bekantskaper, hitta gemensamma intressen och att få lära dig mer om din boendemiljö. Lokal kunskap främjar en hållbar samhällsutveckling. Se vilken hembygdsförening som finns närmast din hembygd i Skåne. hembygd.se/skane. Där kan du också läsa om hembygdsrörelsens värdegrunder.

Cyklar och cyklister

Cyklar och cyklister igår, idag, imorgon är ett dokumentationsprojekt som drivs av Folklivsarkivet i Lund sedan hösten 2012. Syftet är att samla berättelser, minnen och tankar om cykling förr och nu. Är du intresserad att  dela med dig av  din cykelberättelse? Kontakta Charlotte Hagström på Folklivsarkivet.
charlotte.hagstrom@kultur.lu.se

Efterlysning - Skolplanscher med anatomiska bilder

"Livets museum", beläget på lasarettsområdet i Lund, behöver anatomiska planscher. Finns det någon som har planscher att skänka eller till försäljning, alternativt för utlåning tillfälligt? Planscherna ska användas i fönster för att täcka ljusinsläpp. Museet har fri entré och är öppet tisdag till fredag mellan kl. 10.00 - 14.00 

Kontakt: Angelica Bondesson 0703-97 94 66, 046 17 28 82  Info@livetsmuseum.se

SH kurser och arrangemang

Skånes hembygdsförbunds kurser är öppna för alla. Icke medlemmar är också välkomna men till andra avgifter.

Föreningsrådsmöte 2013

Föreningsrådet har sammanträde kl. 18.00, den 18 april i Höörs församlingshem.

Till föreningsrådet kallas kretsombuden. Diskussioner som förts på vårens kretsmöten framförs: vad vill föreningarna och den enskilda medlemmen i en förening få ut av medlemskapet i Skånes hembygdsförbund?

Var ska  hembygdsförbundet lägga sitt fokus?

Kurs - Frågelistan som metod för dokumentation.

Tillsammans med docent Charlotte Hagström från Folklivsarkivet diskuterar vi hur frågelistor kan användas för dokumentation av vår samtid och nära historia.

Tid: 23 april kl. 9-12
Plats: Hörby Museum, Vallgatan 5
Kostnadsfritt för medlemmar. För icke medlemmar 150 kr. Fika till självkostnadspris.
Anmälan: senast 18 april till Maria Casagrande 046-15 80 71, eller maria.casagrande@skaneshembygdsforbund.se


Cirkelledarutbildning - Liv i skånsk industri

En introduktion till Skånes industrihistoria. Kursen har boken "Liv i skånsk industri" som  utgångspunkt och sker i samarbete mellan Skånes hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan Skåneregionen. Målgrupp är blivande cirkelledare och andra intresserade medlemmar. Kursen vänder sig även till medlemmar i SPF, LRF Skåne och Hela Sverigeska leva; Skåne. Inbjudan.

Tid: Tisdagen 21 maj, kl. 9-15
Plats:Frostavallen i Höör
Kostnad: 385 kr samt 175 kr för boken Liv i skånsk industri. Fika och lunch ingår.
Anmälan senast till Studieförbundet Vuxenskolan, Anne-Christine Frick 046-10 26 60, eller anne-christine.frick@sv.se

Hemlighuset - en skitbra dag på Ballingstorp, 26 maj, kl 12-16

Kom och låt dig inspireras av en kul dag på Ballingstorp, där det nyskurade dasset högtidligt ska invigas. Besökare bjuds på olika arrangemang omkring dassets kulturhistoria. Följ med på en lärorik naturslinga. Njut av fika med hembakt.

 

Smidesnätverksträffen blir i höst. Då gör vi ett besök på Kulturen i Lund, där vi tittar på smide både  i  föremålsamlingarna och i smedjan. Är det någon som vill ansluta sig eller vill komma i kontakt med nätverket så anmäl till Carin Strümpel-Alftrén 046-15 80 72 eller carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se

Förbundsstämman 2013

Ängelholm den 16 juni på Järnvägsmuseet. Värdförening är Ängelholms hembygdsförening.

Förmiddagen ägnas åt stämmoförhandlingar och utdelning av kulturpriser. Eftermiddagen fortsätter i hembygdsparken, med visningar i parkens fem intressanta museum; Läder- och lokalhistoriskt museum, Tekniskt museum och Skolmuseum samt Grönvallska gården och Luntetunstugan.

För mer info kontakta Carin Strümpel-Alftrén 046-15 80 72, carin.alftren@skaneshembygdsforbund.se

 


                      Carin Strümpel-Alftrén

.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.