Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-03-23

Idag genomförs den sista strålbehandlingen, vilket ska vara den sista cancerbehandlingen för min del - om inget oförutsett inträffar. Rätt tuffa bieffekter nu på slutet, men nu fokus på rehabilitering. Detta till trots har den senaste tiden medfört en hel del - skriftliga - insatser i samhälldebatten för min del.

Vänsterpartiet lyckas inte dölja extremismen

Vår debattartikel i Aftonbladet om Vänsterpartiets extremism - och partiets roll i en s-v-mp-regering - gav upphov till omfattande debatt. Närmare 30 bloggar kommenterade. Mats Einarsson (v) replikerade i Aftonbladet, och vi likaså.

Personval och provval

Rapporteringen kring problemen med Moderaternas provval i Stockholms Stad gav möjlighet att reflektera över vilka som är de bästa metoderna att utse de skickligaste företrädarna. Jag fick göra så i Svenska Dagbladet.

Ingen bail-out för Grekland!

Det finns många tecken på att det trots allt förbereds bidrag till Grekland. Detta är en mycket dålig idé. Grekland har skapat sina problem helt själva och andra ska inte låta dem slippa undan att lösa dem. Debatten på Europaportalen inleddes av mig och Jesper Katz, sedan replik från Nikos Papadopoulos (s), sedan replik från oss.

Ekonomiska frizoner i förorterna knäcker utanförskapet

Göteborgs kommunfullmäktige har hemställt till regeringen att utreda ekonomiska frizoner. Detta var resultatet av en motion av ledamoten Henrik Nilsson (m). Han och jag utvecklade i en debattartikel i Göteborgs-Posten, stödd på ny forskning, hur frizoner kan få Rosengård, Tensta och Bergsjön att blomstra.

Ny Start för Europa: Europa och ägandet

Den sista rapporten i projektet Ny Start för Europa har just presenterats. Johanna Möllerström, som forskar på Harvard, redovisar hur forskningen inom flera teoretiska fält ger tydliga belägg för att privat ägande är viktigt för välståndet, och hon kommer med förslag om hur ägandet kan stärkas. Läs rapporten här (pdf).

Tillsammans med rapportförfattarna har jag också sammanfattat några av de viktigaste slutsatserna i en artikel, publicerad i Svensk Tidskrift.

Ostimulerande stimulanser

Hälften av världens länder har minskat sin ekonomiska frihet som svar på krisen, främst genom ökade offentliga utgifter - men utan någon långsiktig verkan. Snarare ligger de länder som behöll den ekonomiska friheten - eller, som Sverige, ökade den - bra till i uppgången. Debattartikel i Sydsvenskan med Nima Sanandaji.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev, eller synpunkter, är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!