Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Påskhälsningar från Minspiro

Jag läser många böcker om hur hjärnan fungerar. I det här nyhetsbrevet delar jag  med mig några reflektioner från boken "Bestäm dig" av Pelle Tornell samt boken "Välj rätt" av Katarina Gospic.

Hoppas att du får en riktigt härlig påsk med tid för reflektion och återhämtning.

Vill du veta mer om detta så kan du läsa på min hemsida samt i detta nyhetsbrev. 

Vill du avsluta din prenumeration klicka på länken längst ner i nyhetsbrevet

Hjärtliga hälsningar Maria


Vad har hjärtat med att fatta beslut att göra

Fatta beslut är lätt för vissa och väldigt svårt för andra. I dagens samhälle ska vi fatta beslut om precis allt. Vi ska välja mellan 20 olika sorters pasta när vi går och handlar. Ta ställning till vilken elleverantör som är bäst och vilken skola ska jag välja till mina barn. Allt handlar om valfrihet och vi ställs dagligen inför ofantligt många val. Jag kan många gånger känna mig väldigt trött på att behöva välja hela tiden. Då infinner sig frågan hur jag fattar bra beslut?

 

För det första så behöver vi förstå hur vår hjärna fungerar. Det forskningen har kommit fram till är att vi har två beslutssystem. Det emotionella och det rationella. Vi behöver båda systemen för att kunna fatta bra beslut. Om jag kopplar detta till hjärtats funktion i kroppen så får vi bäst tillgång till båda systemen när vi är i ett bra tillstånd. Då är motorvägen mellan det emotionella beslutssystemet och det rationella beslutssystemet öppen, vi är objektiva och har tillgång till hela vår kapacitet.

 

Det är lätt att tro att vi fattar bäst beslut om vi använder det rationella systemet och noggrant jämför olika alternativ med varandra. Studier har dock visat att detta inte alltid är sant. Det emotionella systemet reagerar snabbast och har ofta rätt utan att vi har gjort en analys in i minsta detalj. Är det för många okända faktorer och vi har för många alternativ att välja mellan så fungerar inte den rationella hjärnan så bra. Den blir överhettad. Vi kan på ett rationellt sätt komma fram till vilket beslut vi borde fatta men vår magkänsla och hjärtkänsla skriker att det är fel.

 

Det emotionella beslutssystemet kan också bli överhettat. Om vi blir för emotionellt engagerade så kan vi bli lurade av magkänslan och bli blinda för vad förnuftet vill säga oss.

Det intressanta är att vi blir mer nöjda med våra beslut om vi följer vårt hjärta än om vi har resonerat oss fram till det bästa beslutet.

 

Hur brukar du fatta dina beslut? Vilket system använder du mest och vad skulle hända om du börjar använda det andra systemet mer?


Svårt att sova?

Ett av det viktigaste och enklaste tipsen för ökad återhämtning är att andas.

  1. Lägg handen på hjärtat och flytta ditt fokus till hjärtat
  2. Börja andas lugna sköna andetag genom näsan. Räkna till 4 när du andas in och 4 när du andas ut. Se till att andningen kommer ner i magen.
  3. Om tankarna börjar flyga iväg så lägger du bara fokus på hjärtat och andningen igen.
  4. Efter några minuter börjar tankarna och stillas och du får lättare att somna.
    Är du mycket stressad kan du prova att förlänga din utandning. Magen ska åka ut på inandning och in på utandning.

Vill du veta mer?

Vi har alla samma utmaning idag. Vi lever våra liv i ett mycket högt tempo och det kan vara svårt att hinna med utan att tappa balansen. Vill du ha hjälp att hitta din balans?

Kontakta mig så berättar jag mer.

Hälsningar Maria Sundström

maria.sundstrom@minspiro.se

Min hemsida hittar du här

Vill du dela mitt nyhetsbrev på facebook? Klicka här

En kurs om hjärtats intelligens

Heldagskursen HeartMath Solution med MeraHjärta och Minspiro

Det här är kursen för dig som vill ha metoder och verktyg för att hantera stress, öka din prestationsförmåga och hitta en inre balans i din vardag

Under kursdagen får du lära dig mer om forskningen om hjärtats intelligens Du får lära att dig dra i handbromsen och skifta tillstånd själv.

Vi går igenom tillståndet koherens, ett tillstånd då hjärta, hjärna och kropp precis som i en orkester spelar synkroniserat tillsammans och kroppen återhämtar sig som bäst.

Du får träna på att byta tillstånd och mäta din koherens med biofeedbackverktyget emWave.

När koherensen ökar händer många saker i kroppen. Det brukar leda till att vi sover bättre, känner större inre lugn, kan fokusera bättre, blir mer effektiva, känner mer tillit, blir mer lyhörda för kroppens signaler, får mer energi och en hel massa andra saker.

Stockholm 19 april

Gotland 17 april (Mera Hjärta)

Tid: 9-16
Pris: 1200 kr

Info och anmälan klicka här


Föreläsning

Är du med i dataföreningen?

Den 18:e april håller jag föreläsning om Hjärtats intelligens för nätverket ITQ (IT-kvinnor).

Boka en Föreläsning

Det här är en föreläsning om vad som händer i kroppen när vi ändrar tillstånd, tankar och känslor. Du kommer att få se effekterna på hjärtats rytm och lära dig att skifta tillstånd själv med ett av våra verktyg.

Läs mer här

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!