Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

april 2013

Ordföranden ansvarar för effektivt styrelsearbete

Women In Progress är kunskapsföretaget som stärker Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra, utveckla och tillvarata kvinnors kompetens i ledning och styrelser. Vi driver aktivt opinionsarbete för att förändra attityder i samhället ur ett mångfaldsperspektiv.


Månadens förebild: Ewa Ljunge, managementkonsult

Ewa gillar att göra affärer och ha mycket kontakt med människor. Hon är utbildad civilingenjör och har lång erfarenhet som vd för små och medelstora bolag inom olika branscher. Ewa är kursledare för certifieringsutbildningen i styrelsearbete som Women In Progress ger i samarbete med Styrelse Akademien. Hon driver även sitt eget management bolag.

Ewa har dessutom varit verksam som både ordförande och ledamot i ett 20-tal styrelser och vet betydelsen av att ha ett gott respektive mindre bra samarbete mellan styrelse och VD. Hon menar att som styrelseordförande har hon haft stor nytta av sin erfarenhet som vd, då mycket handlar om att vara ledare. Som ordförande ansvarar du för att arbetet bedrivs effektivt och är väl organiserat och mycket av den träningen har hon fått via sina vd-jobb.

-  Hur din karriär utvecklas hänger till stor del på ditt eget agerande. Visa att du vill ha större ansvar och nya utmaningar och se till att synas i relevanta sammanhang med rätt personer och nätverka med dem. En bred erfarenhet från olika bolag och branscher innebär också att du får ett stort kontaktnät och ökar möjligheten för att bli sedd. Många vd-jobb handlar om affärsmannaskap och ledarskap, dvs man ska vara lite av en generalist och driva affärer och därmed är inte alltid den specifika branschkunskapen lika viktig.

Du utbildar och certifierar många, både kvinnor och män, i styrelsearbete, har du sett några likheter eller skillnader när du har enbart kvinnor som deltagare?

-  Mångfald i grupper ger andra diskussioner. Kvinnor är i regel mer noga med att kunna mycket och är mer ambitiösa, de stöttar varandra och är mindre prestigelösa och drar sig inte för att fråga. Män vågar mer och ser annorlunda på sin kompetens i form av att de inte behöver kunna allt från början.

För de som är intresserade av styrelsearbete, rekommenderar Ewa att skaffa sig en baskunskap genom t ex certifiering. Inom ramen för Women in Progress kompletteras StyrelseAkademiens kurs med att prova på ett styrelsemöte, att skriva sin styrelse-CV och nätverka, vilket är mycket bra. 

Text: Ulrika Freidlitz, Sweeturnity


Aktuellt

Ta styrelsearbete på allvar - Women In Progress i Almedalen den 2 juli 2013
Vi ställer allt högre krav på företagens styrelser i allmänhet. Men är det möjligt att utföra ett bra styrelsearbete utifrån ägarnas, kundernas och medias krav på öppenhet, etik och kompetens?
Välkommen på etikseminarium tisdagen den 2 juli klockan 11.00-13.30, Monicas trädgård på Rosas Pensionat, Visby. Med i panelen har vi:
- Peter Norman, Finansmarknadsminister
- Carl Rosén, VD Aktiespararna
- Carina Lundberg Markow, ägaransvarig Folksam
- Charlotte Levin, partner Advokatfirman Vinge
- Heinz Wester, VD Horton International
Moderator är Thomas Frostberg, ekonomisk krönikör och redaktör för Sydsvenskan Näringsliv.
Samarbetspartners är Monica Hedberg Invest AB, Advokatfirman Vinge, Horton International, Grant Thornton och Svenska Moderådet. Anmälan sker till info@womeinprogress.se Mer information kommer snart.

Styrelseutbildning 2013
Datum till våra mycket populära styrelseutbildningar 2013.
- Certifieringsutbildning, 22-26 september 2013 i Budva, Montenegro, läs mer här...
- Från noll till börsen, 14-15 oktober 2013 i Stockholm, läs mer här...

Women In Progress Alumni på Linked In – nu startar vi aktiviteter
Du som har gått Women In Progress ledarutvecklings- eller styrelseprogram sedan starten 2002 är välkommen att vara med i Alumni. Vi kommer att arrangera ett antal spännande aktiviteter under året, så häng på.

Styrelsekraft 2013/2014
Nu finns chansen att söka till en ny omgång av Näringsdepartementets program Styrelsekraft. Ansökan skall vara inne senast den 30 april.
Anmälan finner du här..


På nya styrelseposter - Grattis till

Susanne von Sydow som blivit invald i styrelsen för Svenska Volleybollförbundet


”Kvinnor är väldigt bra på att få nya vänner och inte så bra på att nätverka. För män är det tvärtom/../Vad vi börjar se är att när kvinnor intar en större bredd av positioner är nätverkandet viktigt." - Citat från Madeleine Albright, före detta utrikesminister i USA på en Wall Street konferens 2012

Är du intresserad kan du här läsa mer om Women In Progress, Coachande mentorskap, Lärande chefsnätverk eller Styrelseprogram eller kontakta oss!

Glad Påsk önskar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!