Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Premiär för nyhetsbrevets nya layout

Svenska Pig har nöjet att presentera nyhetsbrevets nya layout. Hädanefter kommer nyhetsbrevet gå att läsa direkt i ditt mailfönster! Nytt är också att du i utskicket hittar den senaste och aktuella informationen från vår hemsida. Precis som vanligt hittar du de senaste nyheterna i grisbranschen och aktuella arragemang i kalendern.   Vi hoppas ni kommer att tycka om nyhetsbrevet i sin nya form! Trevlig läsning önskar Svenska Pig!

Ansökan om suggpengen

2013 års ansökan om åtagande eller utbetalning av suggpengen ska göras senast den 18 april. I ansökan ska en beräkning över antalet djur bifogas. PigWin Sugg-användare kan hämta uppgifterna till beräkningsmallen från programmet. En instruktion hittar du på Svenska Pigs hemsida, tillsammans med andra smarta tips och verktyg.

Läs mer här

 

Användning av gummimattor i grisningsboxen

Svenska Djurhälsovården har undersökt hur användningen av gummimattor i grisningsboxen påverkar smågrisarnas klövhälsa. Normalt består underlaget i grisningsboxen av betong. De nyfödda smågrisarna har mjuka klövar som kan skadas av betonggolvet, med hälta och klövbölder som följd. Därför undersöktes hur användningen av gummimattor påverkade smågrisarnas ben- och klövhälsa, samt om gummimattorna höll för användning i en svensk grisningsbox. Resultatet från studien visade att gummimattor till viss del minskade skadorna på ben och klövar, samt att de hade en god hållbarhet. För att ytterligare förebygga skador hos smågrisen rekommenderas användning av stora mängder halm kring grisningen.

Läs mer här

 

Ny hemsida om suggors hållbarhet

Videncenter for svineproduktion har i flera år arbetat med projekt som syftar till att öka suggors hållbarhet. Nu presenterar de en hemsida med verktyg och tips för att minska utslagningen av suggor i besättningarna. På hemsidan visas också hur mycket pengar som finns att spara med en ökad hållbarhet.

Läs mer här 

Fallande priser på samtliga foderråvaror

Tight tillgång på gammal skörd och prognoser om kraftigt ökad tillgång av ny skörd präglar nu samtliga råvarumarknader relevanta för foderproduktion. Det gör beslutet om vilket alternativ man ska välja extra viktigt; köpa in för omedelbar leverans eller på termin? Detta är med största sannolikhet en högaktuell fråga för varje animalieproducent och marknadsläget är det allra värsta för att komma fram till ett beslut. Läs mer om marknadsläget på länken nedan.

Läs mer här

Svenska Pig önskar alla läsare glad påsk!

Nr 3/2013

PÅ LÖPET JUST NU

Den nya spädgrisdiarrén

Spädgrisdiarré har på nytt blivit vanligt i besättningarna och orsakerna är hittills okända. På SLU görs ett projekt som syftar till att svara på om det föreligger en ny smitta, eller om grisarna har drabbats av olika infektioner orsakade av ett nedsatt immunförsvar.

 

Lönsam konceptgris

I SLU-kursen Agrosystem har agronomstudenter från flera olika inriktningar samarbetat för att ge förslag till en ny konceptgris.

 

Svenska Pig på Facebook

Följ oss på vår Facebook-sida! 


I KALENDERN


AKTUELLT

Ersättning extra djuromsorg

Samlad information, tips och verktyg.

 

Pågående Pigförsök

Ny fakta om grisföretagande!

 

På stallgolvet

Sidan för dig som jobbar i stallet!


Påskägg

Svenska Pig AB, c/o LRF Sydost, Box 974, 391 29 KALMAR

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!