Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

mars 2013

Vilja och våga vara chef

Women In Progress är kunskapsföretaget som stärker Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra, utveckla och tillvarata kvinnors kompetens i ledning och styrelser. Vi driver aktivt opinionsarbete för att förändra attityder i samhället ur ett mångfaldsperspektiv.


Månadens förebild: Monica Thyresjö, konsult på Mercuri Urval

Monica arbetar med strategiska HR-frågor både nationellt och internationellt, ett av områdena är att hjälpa företag och organisationer att tillsätta ledare på exekutiv nivå. I den rollen är hon alltid intresserad av att försöka få de absolut bäst lämpade kandidaterna och är därför angelägen om att kvinnliga kandidater finns med i basen. Monica har sedan några år samarbete med Women In Progress bland annat kring seminarierna ”Stärk din roll som affärskvinna”.

Vilka råd kan då ett proffs från branschen dela med sig av? Vid en vd-rekrytering skulle Monica gärna se fler ansökningar från kvinnor, av de sökande är det i snitt 10 procent som är kvinnor.

-          Man måste ”vilja och våga vara chef” och tyvärr är min erfarenhet att kvinnor inte har lika stort intresse att ta det ansvaret, vilket delvis kan hänga ihop med att de i många fall fortfarande har huvudansvaret för hem och familj. Hennes intryck är att kvinnliga kandidater generellt sett inte har lika bra självförtroende som män, inte är lika bra på att peppa varandra och kan bli bättre på att dela med sig av sina erfarenheter.

För att lyckas i sitt chefskap är det också viktigt att synas och vara tydlig med sina ambitioner. Idag ställs höga krav på chefer och enligt nya trenden ska en chef inte bara vara duktig på att styra och leda, utan gärna motionera regelbundet och därmed vara en förebild även utanför jobbmiljön. Monica ger följande råd:

-          Tänk igenom hur du kan samverka på bästa sätt och se till att ha ett bra nätverk, som ger energi både privat och på jobbet. Investera i ett nätverk med personer som jobbar med helt andra saker och som kan ge nya infallsvinklar, skaffa en coach eller mentor du kan bolla saker med eller ha en person där ni turas om att coacha varandra regelbundet. Och om du inte får gehör för dina behov - tänk över om du har rätt arbetsgivare.

Monica tycker att det är ett samhällsproblem att vi inte har förmågan att nyttja kvinnors kapacitet, oavsett om det är inom företag, organisationer eller valberedningar. Trots att universiteten har fler kvinnliga studenter som ofta är väldigt ambitiösa, har kvinnor inte lika bra förmåga att senare ta sig fram i näringslivet, vilket får Monica att fortsätta lyfta fram kvinnor.

Text: Ulrika Freidlitz, Sweeturnity


Aktuellt

Styrelseutbildning 2013
Datum till våra mycket populära styrelseutbildningar 2013.
- Certifieringsutbildning, 22-26 september 2013 i Budva, Montenegro, läs mer här...
- Från noll till börsen, 14-15 oktober 2013 i Stockholm, läs mer här...

Vet du hur du gör när du tänker? - Frukostseminarier i Stockholm
Våra frukostseminarium den 5 och 13 mars om axiologi är fulltecknade.

Managing Cultural Differences frukost den 12 mars i Stockholm
Varför finns det kulturskillnader? Varför är det viktigt att tänka på dem? Hur kan jag skapa och förstå min egna kulturella profil? En utvecklingsprocess som leder till bättre samarbete.
Datum: Tisdagen den 12 mars
Tid: Klockan 8.00-9.15
Plats: Women In Progress lokaler, Brunnsgatan 21, Stockholm
För mer info eller anmälan kontakta margareta@neld.se, läs mer... Frukostseminariet är kostnadsfritt.

Stärk din roll som affärskvinna, seminarium den 13 mars i Göteborg
Women In Progress har tillsammans med Skandia och Mercuri Urval nöjet att bjuda in dig till ett seminarium. Syftet är att stärka din roll som affärskvinna.
Datum: Onsdagen den 13 mars
Tid: Klockan 17.00-19-30
Plats: Sten Sturegatan 12, Göteborg, lokal: Nya Avenyn
Anmälan sker till emma.forsberg@skandia.com, läs mer... Seminariet är kostnadsfritt.

Women In Progress i Svenska Dagbladet
I slutet av februari medverkade Margareta Neld i en intressant artikel i Svenska Dagbladet. Margareta Neld menar att kvinnors kompetens ses inte tillräckligt tydligt, varken av kvinnor själva, av andra kvinnor eller av män. ”Det här är den grundläggande orsaken till att vi inte har fler kvinnor på ledande poster”, läs artikel här..

Women In Progress Alumni på Linked In – nu startar vi aktiviteter
Du som har gått Women In Progress ledarutvecklings- eller styrelseprogram sedan starten 2002 är välkommen att vara med i Alumni. Vi kommer att arrangera ett antal spännande aktiviteter under året, så häng på.

Women In Progress har styrelsematchning med Svenska Moderådet
Women In Progress samarbetar med Svenska Moderådet för att få in styrelsekompetens i modeföretag. Under 2013 arrangerar Moderådet matchmakingprogram mellan modeaktörer och styrelseproffs från Women In Progress pool av styrelsekandidater. Detta program kommer att göra skillnad och stärka Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra och tillvarata kvinnors kompetens i styrelser. Programmet kommer att följas upp och utvärderas under året för att se vilka resultaten blir.


På nya styrelseposter - Grattis till

Monica Hedberg som blivit vald till ordförande för Uppsala kommun skolfastigheter AB


Wiveka Burgaz som fått ett styrelseuppdrag i Nybergs Glas och Metall AB

Meta Ryderstedt som blivit vald till styrelseordförande för Husby Säteri


Är du intresserad kan du här läsa mer om Women In Progress, Coachande mentorskap, Lärande chefsnätverk eller Styrelseprogram eller kontakta oss!

Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!