Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.



Månadens skribent

Agnes Arpi

Innehåll #1

  • Månadens artikel - Långt bort från Midgård
  • Sex utan hormoner 
  • Konstig, isolerad och extrem 
  • Havererat föräldraskap
  • Mehedeby revisited
  • Strategin är ännu fler strateger
     

Kontakt:

tidskriftsrevyn@natverkstan.net

Tel: 070-9 20 46 33
 

Nästa nummer

I början av mars kommer Tidskriftsrevyn #2 att anlända i er inbox. Skribent för detta nummer är Sanna Schiller. 


Tidskriftsrevyn är en del av Kulturchock som drivs av Nätverkstan. Projektet stöds av Statens Kulturråd.  

Kontakt Nätverkstan: info@kulturchock.nu

 

TIDSKRIFTSREVYN #1, 2013





I Sverige publiceras över 120 kulturtidskrifter. Staplade i hög skulle sidantal och utskrivna megabyte räcka en bra bit upp på Kaknästornet. Det finns både djup och bredd, lättläst och svårtuggat. Det du nu läser är Tidskriftsrevyns första nummer. Vi kallar oss anspråksfullt ”En kulturtidskrift om kulturtidskrifter”. Under 2013 kommer vi att läsa dessa och sedan tipsa er om de bästa texterna just nu. Först ut är Tidskriftsrevyns Agnes Arpi. 

 

MÅNADENS ARTIKEL

Långt bort från Midgård

Skriva

2013/1

Per Adolfsson

http://tidningenskriva.se/artiklar/2013/01/langt-bort-fran-midgard/

The Hobbit på bio, Game of Thrones på tv, Twilightböckerna slår rekord i handeln. Det går egentligen väldigt bra för fantasygenren. Men den svenska fantasyn har länge levt ett undanskymt liv, långt bort från de stora förlagen. Böckerna som trots allt ges ut hamnar inte sällan på barn- och ungdomshyllorna, trots att de riktar sig till vuxna. Det är en skara hängivna entusiaster som driver genren framåt, och nu vågar de hoppas på en förändring i ett cementerat svenskt litteraturlandskap. En hel generation har vuxit upp med Harry Potter. Nu börjar de bli vuxna. Samtidigt inser allt fler att fantasy inte bara är svärd och fältslag, utan också kan vara sofistikerad litteratur. Per Adolfsson har träffat författarna och förlagen som drivs av passion, engagemang och entusiasm. Det publika genombrottet är nära.

___________________

Sex utan hormoner

Camino

2012/29

Johanna Stål

http://www.caminomagasin.se/bloggar/camino/ett-julnummer-som-hyllar-alla-engagerade-foraldrar

P-pillret fyllde nyligen 50 år, men långt ifrån alla faller in i hyllningskören. Sexuell frihet finns inte på kartan, skrev Katrine Kielos i Aftonbladet i september 2012, och påtalade miljöpåverkan och hälsorisker. Idag är de hormonella preventivmedlen inte längre en självklarhet. Johanna Stål tar upp tråden och berättar om alternativen som allt fler kvinnor börjar efterfråga. 

Konstig, isolerad och extrem 

Bang

2012/3-4

Jenny Westerstrand

http://bang.se/artiklar/2012/konstig-isolerad-och-extrem-2013-01-21

Jenny Westerstrand, doktor i juridik vid Uppsala universitet, går tillbaka till 2005 och Evin Rubars tv-reportage Könskriget. Vad var det egentligen som hände när professorn och genusvetaren Eva Lundgren avpolletterades från sin tjänst vid tvärvetenskapliga avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning? Hur gick tongångarna? Och vad har de för likheter med det näthat och den misogyni som tidningarna nuförtiden skriver om nästan dagligen? Westerstrands artikel är både ett brandtal för forskningen som var före sin tid, och för återupprättelse av en kontroversiell och bespottad forskare.



Havererat föräldraskap

Socialpolitik

2012/4

Malin Widerlöv

http://www.socialpolitik.com/socialpolitik-nr-4-2012/

För tio år sedan blev Malin Widerlövs barn placerade i familjehem. Hon hade förlorat greppet om sin livssituation och kunde inte längre vara en bra förälder. För att kunna ge sina barn en så bra uppväxt som möjligt valde hon bort huvudansvaret. Men vägen tillbaka blev lång, och samhällets stöd visade sig vara obefintligt. Malin tappades bort, blev osynlig. I den personliga berättelsen om att försöka ställa allt till rätta igen blir blottorna i lagstiftningen synliga.
 

Mehedeby revisited

Hjärnstorm

2012/113

Margareta Klingberg

http://www.hjarnstorm.com/nummer/113/113_MK.html

Konstnären Margareta Klingberg besöker bärplockarna i Mehedeby och Junsele, och berättar om en ostadig bärekonomi och dess konsekvenser. Två olika system existerar parallellt, där hemlandet bestämmer arbetsvillkor och boendestandard. Klingberg skildrar hur de svenska skogarna och myrarna blir levebröd för säsongsarbetande bulgarer och thailändare, liksom för som de svenska uppköparna.

 

Strategin är ännu fler strateger

Språktidningen

2013/1

Yvonne Husk

http://spraktidningen.se/artiklar/2012/12/strategin-ar-annu-fler-strateger

Generaler, staber och spjutspetsar står inte på läktarna utan formerar sig och flyttar fram positionerna. Dessutom måste det finnas strateger, både utvecklingstrateger och planstrateger. Yvonne Busk undersöker varför den offentliga förvaltningen lagt sig till med ett nonsensspråk hämtat från militär och sport, och försöker hitta de vaga begreppens egentliga betydelse. Finns det någon, eller är nyspråket bara ett sätt för kommuner att visa framåtanda och konkurrenskraft?
 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.