Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-01-27

Sanningen om Lindsö

Svenskt Näringslivs förra VD Ebba Lindsö har skrivit en uppmärksammad bok där hon lägger historien till rätta. I Expressen berättar jag en del om hur det verkligen var. Den skada hennes olämplighet i den rollen var på väg att ställa till för Svenskt Näringsliv - och därmed för svensk politik och samhälle - är nästan hisnande. Läs här.

Ny webb för EEI

Äntligen har vi lanserat den nya webben för European Enterprise Institute. Där finns nu den nya European Enterprise Blog, nio nya Fellows, enkel tillgång till alla publikationer - med mera. Besök den gärna här.

2010 Index of Economic Freedom

Av det senaste Index of Economic Freedom framgår att hälften av världens stora ekonomier minskade sin ekonomiska frihet som svar på finanskrisen. USA minskade mest av alla. Men de länder som genomförde stora offentliga stimulanser kunde inte notera någon positiv effekt på tillväxten. Sverige ökade tydligt i ekonomisk frihet. Läs här.

Liberal?

Olle Wästberg kritiserar i Frisinnad Tidskrift hur jag uttryckte mig i ett blogginlägg om norska Fremskrittspartiet (Frp). Bekvämt not refererar han citatet felaktigt och ignorerar mina preciseringar. Istället för att påpeka att jag gjorde en felbedömning antyder han att jag inte skulle vara liberal. Denna soppa bemöter jag kort här, samt i nästa nummer av Frisinnad Tidskrift.

Debatt om ekonomiska frizoner

I Newsmill har jag inlett en debatt om föreslaget att göra de förorter som är värst drabbade av utanförskap till ekonomiska frizoner. Läs och delta här.

Förintelsens minnesdag

Idag 1945 befriades Auschwitz-Birkenau, och detta är en internationell minnesdag för förintelsens offer. Sedan jag i somras läste Rudolf Vrbas Flykten, ett av de första vittnesmålen därifrån, har jag haft svårt att släppa omfattningen och ondskan i denna välplanerade process.

Låt mig vara obarmhärtigt precis och rak: Hur kan vuxna män enligt lag ta emot lekande barn, stjäla deras leksaker, ta livet av dem och elda upp kvarlevorna?

Tänk på det idag och gläds över de frihetens institutioner som idag styr i Europa!

Reformbok på etsniska

Samhällets institutioner kan dock förbättras åtskilligt ytterligare. Reformide Teejuht är titeln på min bok The Guide to Reform, i dess estniska utgåva, som just publicerades, där jag beskriver hur det kan gå till. Mer här.

Öppna för gårdshandel direkt

Regeringen har beslutat att utreda hur man ska få köpa alkoholhaltig dryck när man besöker gårdar som producerar sådan runtom i landet. Man borde ha beslutat direkt att tillåta det. Om detta skrev jag i en debattartikel som Svenska Nyhetsbyrån distribuerade. Läs här.

Synpunkter

Input till och synpunkter på detta nyhetsbrev är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!