Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Internationells besök planeras i regionen

Efter BioMethane-regions-mötet i Italien i september så planeras nu ett studiebesök på biogasanläggningar i Småland och Skåne till våren.. Ett trettiotal deltagare från Frankrike har redan anmält intresse.

Mötet om Regional biogasstrategi

Den 15 november i samband med Energiting Sydost ägde upptaktsmötet för den regionala strategin och handlingsplanen för biogas rum på Brofästet Hotell och Konferens i Kalmar. Målsättningen med arbetet är att bidra till att de regionala klimatmålen uppnås samt att verka för att de initiativ som finns i regionen idag kommer igång.

Per-Göran Sigfridsson, LRF Konsult inledde mötet genom att hålla ett föredrag om vad som krävs för att få tillstånd gårdsbaserad biogas produktion, sett ur lantbrukarens perspektiv. Hannele Johansson, Energikontor Sydost och projektledare för Biogas Sydost presenterade arbetet med den regional strategin och handlingsplanen och sammanfattade året som gått. Positivt är att det faktiskt händer en hel del inom biogas i regionen. Den största utmaningen för framtiden ligger i att sy ihop kedjan så att de som vill producera biogas får avsättning för den.

Därefter presenterade Stefan Halldorf den potentialstudie som Hushållningssällskapet har gjort på uppdrag av alla tre länsstyrelser i Sydost. Potentialen för biogas i sydost ligger framförallt i gödsel och där finns också en mycket stor outnyttjad potential. Rapporten, som finns på www.biogassydost.se under ”Underlagsrapporter” innehåller kartor där regionens djurbestånd, illustrerad på församlingsnivå, har använts för att räkna ut varje kommuns potentiella biogasråvara.  Stor potential finns på Öland, i södra Kalmar län - runt Torsås, i norra Möre, Alvesta kommun och i Sölvesborg men även i trakterna kring Högsby. Stefan H visade också siffror på hur mycket biogas som skulle krävas om kollektivtrafiken använde det som bränsle för sina bussar.

Efter föreläsningarna hölls en Workshop där deltagarna delades  in länsvis för att diskutera situationen för biogas. Resultaten sammanfattades i anteckningar som nu ligger till grund för det fortsatta arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen. Arbetets fortskridande går att följa på Biogas Sydosts hemsida under Regional strategi.

Avslutningsvis konstaterades att det råder något av moment 22 mellan produktion och konsumtion av biogas. En utmaning för Biogas Sydost är således att få marknad och produktion att mötas. Nätverket bör vara en plattform för att knyta ihop kedjan. Biogas Sydost har således en viktig uppgift och ett stort arbete framför sig.

Biogasnyheter

Sverige har ledande roll i internationellt biogassamarbete
Andra intressanta länder är Tyskland, Holland, Brasilien, Sydkorea och det tillkommer nya hela tiden. Internationella energibyrån IEA samordnar kunskapsutbyte inom området. Läs mer.

Regeringen måste satsa på gröna transporter
ISvensk biodrivmedelsindustri skulle kunna bli lika framgångsrik som bioenergiföretagen i värmesektorn. Läs mer.

VW kritiserar regeringens biobränsle/miljöbilspolitik
Läs VW-chefens öppna brev till Anna-Karin Hatt.

Swedegas ny ägare i Svenskt Gastekniskt Center, SGC
Läs pressmeddelandet.

Klarar Anders Borg sitt klimatlöfte?
undrar Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på Lantmännen Energi, i en debattartikel på Newsmill från 12-11-23.

   

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 3 2012

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare Biogas Sydost


Nu kan Växjöborna tanka biogas från deras eget matavfall

Bild: Kristina Alsér och Anna Tenje inviger tankstationen i Växjö

Den nya gasledningen för biogas vid Hammerdalsvägen invigdes den 14 november av landshövding Kristina Alsér. I och med det uppnåddes ett viktigt delmål i arbetet med att producera biogas i Växjö.

Tillsammans med tekniska nämndens ordförande Anna Tenje klippte Kristina Alsér bandet runt tankstationen där Växjöborna numera kan tanka biogas som är gjord av deras eget matavfall. Från och med sommaren 2013 kommer alla stadsbussar att drivas på biogas.

I samband med invigningen av den nya gasledningen stod även de två anläggningarna på avloppsreningsverket Sundet och avfallsanläggningen Häringetorp färdiga. På Häringetorp förbehandlas matavfallet innan det skickas vidare till Sundet där det rötas till biogas. Från Sundet går sedan gasledningen till Hammerdalsvägen som nu alltså är invigd och klar att använda.

Produktionen av biogas är en del i arbetet med att uppnå Växjö kommuns miljömål om att bli ett fossilbränslefritt Växjö och satsa på hållbara transporter.


Kungligt besök på Läckeby Water

Bild: Hans Majestät Konungen besöker Purac Puregas

Onsdagen den 28 november besökte Hans Majestät Konungen samt delegater från Brasilien och Bhutan Purac och Purac Puregas i Kalmar för att lära sig mer om biogas och vad företagen kan erbjuda. Kungen välkomnades av Peter Hjelm, koncernchef för Läckeby Water Group i vilken de båda företagen ingår.

Purac Puregas VD Jan Molin visade Kung Carl XVI Gustav fabrikslokalerna. En nästan färdigbyggd anläggning för uppgradering av biogas väckte stor beundran bland besökarna. Jan Molin förklarade i sitt anförande hur tredje generationen av företagets CApure™-process fungerar. CApure™-processen innebär att 99,9% av den biometan som finns i biogasen kan utvinnas och det medför inte bara stora miljöfördelar utan även att kunden ökar sina försäljningsvolymer av biometan till fordonsbränsle eller injicering i gasnätet. Besökarna imponerades också av processens låga elförbrukning och den unika vakuumoptionen som möjliggör att fjärrvärme eller i vissa fall spillvärme kan användas som värmekälla.

Senare på eftermiddagen höll även Puracs VD Jonas Fack en föreläsning om biogas på Linnéuniversitetets miljödagar EcoTech.


Biogasens dag i Kalmar län

Fredagen den 30 november var biogas i fokus i Kalmar län. Först ut var Oskarshamns Företagscentrum som bjöd på frukostmöte med gas i tankarna. Under en timme fick deltagarna lyssna på föredrag om marknaden, olika gasbilsmodeller och vad som är på gång. För informationen svarade Energigas Sverige, Oskarshamn Energi och Oskarshamns kommun samt bilföretagen Scobes och Be-Ge Bil.

Bild: Lunchgäster på Bilkompani Kalmar AB

Samma dag bjöd Bilkompani Kalmar AB på en lunchevent. Företaget är återförsäljare för bl.a. Volkswagen som är känt för att ha flest gasmodeller på marknaden bl.a. den flerfaldigt prisbelönta Volkswagen Passat TSI Ecofuel. Företaget kommer nu även med en liten stadsbil Eco up som komplement till det övriga sortimentet.

Medan de inbjudna gästerna njöt av den goda lunchbuffén gav Magnus Bertilsson från Volkswagen Sverige, Janne Rask från E.ON Gas, Kjell Axelsson från Läckeby Water Group och Hannele Johansson från Biogas Sydost information om biogas bl.a. hur framtiden för biogas ser ut, var man kan tanka sin bil idag och vad det finns för bilar på marknaden.



Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktig

God Jul och ett Gott Nytt Biogasår 2013!

Hannele Johansson

 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.