Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2010-01-12

God fortsättning på det nya året! Nog har man förhoppningar på 2010 - från hälsa och familj till samhällsekonomi och höstens val. Ska bli spännande.

"Politisera inte avtalsrörelsen"

Idag skriver jag att LO i avtalsrörelsen borde bry sig mer om de arbetslösa än om att hjälpa Mona Sahlin att bli statsminister. I sina bud borde de vara konstruktiva snarare än obstruerande. Läs här.

"Dra tillbaka den falska kampanjen, Systembolaget!"

För en tid sedan granskade jag den rapport som ligger till grund för sakpåståendena i Systembolagets kampanjer om hur eländigt allt skulle bli utan deras monopol. Underlaget visade sig skralt, minst sagt. Läs här.

I Newsweek

I senaste numret av Newsweek finns en artikel om hur den ekonomiska krisen och skuldsättningen möjligen kan bidra till goda reformer. Den bygger i stor utsträckning på min bok "The Guide to Reform", som kallas min "skarpsinniga analys av den moderna historien av ekonomiska reformer". Läs här.

Rekommendation: Sjanghaja de som ligger

Det talas ofta om att "klyftorna ökar". Ja, inkomstskillnaderna har ökat något, från en historiskt minimal nivå. Men inkomsterna i världen har jämnats ut. Konsumtionen likaså. Vi bör titta på flera faktorer för att veta hur det ser ut med jämlikheten. Detta från en ny bok med titeln ovan av mina vänner Stefan Fölster och Fabian Wallen. Beställ här.

European Economic Weather Map

För den som vill ha koll på läget i den europeiska ekonomin land för land har Financial Times gjort en sorts väderkarta som är mycket pedagogisk, även med gårdagens ekonomiska väder och prognoser för imorgon. Följ den här.

The King Is Dead, Long Live the King

Härom dagen skulle Elvis Presley har fyllt 75 år. Han visar att det i vart fall finns ett ekonomiskt liv efter detta. Här är han i högform.

Synpunkter

Input till - och synpunkter på - detta nyhetsbrev är alltid välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!