Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Bio-Methane Regions – ett av tre projekt på seminariet om förnybar energi under EU:s Open Days

I början av oktober arrangerade EU sin tionde årliga tillställning kallad ”Open Days” i Bryssel. Evenemanget omfattade seminarier och workshops inom energieffektivitet och förnybar energi under ledning av DG ENER och DG REGIO samt EACI. EACI är den organisation som är med och finansierar vår verksamhet inom Biogas Sydost bl.a.

Koordinatorn för Bio-Methane Regions, Andy Bull, var inbjuden att prata om projektet, som ett av tre projekt som presenterades under seminariet om förnybar energi. Andy lyfte fram behovet av effektivitet i såväl produktionen som användningen av biogas och fick medhåll av ordföranden för seminariet, William Gillett, chefen för enheten för förnybar energi på EACI. Åhörarna bestod av lokala och regionala makthavare.

Biogasnyheter

Miljöbästa Bil 2013: Gas-Passat och laddhybrid-Volvo
Aldrig har det varit så jämt, aldrig har det funnits så många bra miljöbilar med så många olika spännande tekniska lösningar. Därför delas titeln Miljöbästa Bil för första gången någonsin mellan två bilar, gasdrivna Volkswagen Passat TSI Ecofuel och laddhybriden Volvo V60 Plug-in, säger Mattias Goldmann, Gröna Bilister. Läs mer.

Blandade reaktioner på regeringens besked om biogas i nya budgeten
I budgetpropositionen för nästa år föreslår regeringen en förlängning och förstärkning av stödet till innovativ biogas. Fram till 2016 kommer Alliansregeringen satsa 280 miljoner kronor på att öka produktionen, förbättra distributionen och öka användningen av biogas. Denna satsning sker utöver de 60 miljoner som redan tidigare aviserats för 2013. Läs mer.

Energigas Sverige tycker att satsningen inte är den som marknaden behöver. Läs mer.

1500 skrev på biogasuppropet
Listan lämnades över i somras till energiminister Anna-Karin Hatt.

- Biogasuppropet och dess tydliga markering för biogasens värde blir ett bra inspel till regeringens utredare och hans arbete med målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Det är viktigt att biogasens förutsättningar tydliggörs liksom möjligheterna att bidra till målet. En hel bransch från miljöteknikföretag, energibolag och fordonsutvecklare väntar nu med spänning på utredningens arbete, säger Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige. Läs mer.

 

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 2 2012

I Biogas Sydosts nyhetsbrev följer vi utvecklingen inom biogas både i vår egen region och i omvärlden samt rapporterar om arbetet med den regionala strategin och handlingsplanen.

Hannele Johansson, projektledare, Biogas Sydost

Potentialen för biogasproduktionen i vår region kartlagd

Hushållningssällskapet har på uppdrag av våra tre länsstyrelser och Biogas Sydost gjort en kartläggning av potentialen för biogasproduktion i regionen. Sammanställningen fokuserar huvudsakligen på de tre avfallsslagen: avloppsslam, organiskt hushållsavfall och gödsel.

Studien visar bl.a. att avloppslam hanteras mycket olika i olika kommuner. Långt ifrån allt rötas utan används i stället för deponitäckning. När det gäller hushållsavfall utmärker sig Blekinge som det ända län i regionen där källsortering av matavfall förekommer i alla kommuner. Allt går dock inte till biogasproduktion. Den största potentialen finns utan tvekan i lantbrukets gödsel som dock är utspridd på många olika lantbruksföretag. Två stora projekt, där man samrötar gödsel från olika gårdar för att sedan uppgradera gasen till fordonsgas är på gång i regionen. Dessa kommer att få stor betydelse för om fler liknande anläggningar kommer att byggas.

Den 15 november, i samband med Energiting Sydost 2012, kommer ett seminarium om den regionala bigoasstrategin att äga rum på Brofästet hotell och konferens i Kalmar. Var med och påverka utvecklingen av biogasmarkanden i sydost genom att anmäla dig till seminariet här.

Växjö först ut i regionen att producera biogas från källsorterat hushållsavfall

Genom beslutet att köra alla stadsbussar på biogas från och med nästa år vill Växjö leva upp till epitetet ”Europas grönaste stad”, som kommunen tilldelats för några år sedan. Biogas Sydost gjorde ett studiebesök på gasreningsanläggningen Sundet och förbehandlingsanläggningen i Häringetorp under det senaste medlemsmötet och lät sig både informeras och imponeras.

I februari började de första områdena i Växjö källsortera sitt matavfall. Idag har nästan alla villor i Växjö erbjudits att vara med i systemet och nu går man vidare med orterna utanför Växjö och flerfamiljshusen. Det är frivilligt att sortera och hittills har 75 % valt att vara med. Långsiktigt hoppas man att kunna nå 90 %. Den sortering som sker nu visar mycket bra resultat, 97 % består av det som ska vara där. Efter förbehandling av matavfallet på gamla deponin Häringetorp samrötas materialet på Sundets reningsverk med avloppsslammet. Växjös anläggning kommer att ha möjlighet att ta in hela länets matavfall men då måste man gå från två till tre rötkammare. Den maximala tillåtna produktionen ligger på 25 GWh och sätter taket på hur mycket råvara man kan ta in. Idag rötas 25-30 ton matavfall per vecka och mängderna ökas successivt.

Bild: Insamling av sopor startade i Växjö under 2012. Foto: Hannele Johansson

Studiebesök till Sveriges första anläggning för flytande biogas

Den 19 oktober 2012 invigdes Sveriges första anläggning för flytande biogas i Lidköping.  Stefan Halldorf och Hannele Johansson från Biogas Sydost var på plats tillsammans med deltagare från Småland och Öland. I och med att gasen görs flytande kan den användas till tunga transporter och distributionen blir både enklare och billigare. Flytande biogas, eller LBG, som den också kallas, rymmer tre gånger mer energi per volymenhet än vanlig biogas.

Lidköping Biogas levererar komprimerad biogas till personbilar och flytande biogas till tunga fordon. Den totala kapaciteten är 60 GWh vilket motsvarar bränsle till ca 200 lastbilar eller 6000 personbilar som kör 1 700 mil per år. Detta innebär en minskning av CO2 –utsläppen med 16 000 ton per år. Råvarorna som används till produktionen av biogas består av vegetabiliska restprodukter från den lokala livsmedelsindustrin samt restprodukter från spannmålshantering. Anläggningen levererar också en kretsloppsanpassad biogödsel till det lokala jordbruket.

Bild: Anläggningen i Lidköping är resultatet av ett samarbete mellan Göteborgs Energi, Lidköpings kommun och Swedish Biogas International.Biogasen görs flytande genom att den kyls ner till -163oC m.hj.a. kväve i ett avancerat kylskåp. Den flytande gasen lagras sedan i en 20 m hög termos. Foto: Hannele Johansson

 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.