Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

november 2012

Styrelsearbete är roligt

Women In Progress vill göra skillnad! Vår vision är att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra, utveckla och tillvarata kvinnors kompetens i ledning och styrelser.

Vi tror att dessa områden kan förbättras avsevärt och vill göra en skillnad som märks. Women In Progress är en verksamhet inom managementbolaget Neld International Consulting AB. Vårt fokus är framgång genom mångfald. I bolaget ingår även bifirman Managing Cultural Differences.


Månadens förebild: Anna Jardfelt, Direktör för Utrikespolitiska institutet

Anna hade redan några styrelseuppdrag sedan en tid, när hon via en kollega fick tips om Women In Progress Certifieringsutbildning i styrelsearbete. Först tänkte Anna att det kanske inte skulle ge mer att gå kursen, då hon haft flera styrelseuppdrag. Men erfarenheten visade det motsatta, då hon istället kunde konkretisera spelreglerna till verkliga situationer, vilket både gav mersmak och insikt i den viktiga funktion styrelsearbete och företagande har i vårt samhälle.

Det var senast på 40-talet som Utrikespolitiska institutet (UI) haft en kvinna som högst ansvarig direktör. Så när Anna blev tillfrågad 2010 om hon var intresserad av jobbet, tvekade hon inte en sekund. Men en av hennes första tankar var ”vilka konsekvenser kommer det få för min familj?”. Resultatet blev dock mycket bättre än vad hon först vågat önska, vilket bl a hänger ihop med att du som chef har lättare att överblicka hela situationen. Därmed kan du styra din vardag såsom när möten ska äga rum och hur arbetsuppgifter ska fördelas - dvs ytterligare en bra anledning för kvinnor att ha ledande befattningar.

På frågan varför man ska ha kvinnor i styrelser, tycker Anna bestämt att kvinnor ska aspirera på samma roller som män. Hon menar också att styrelser bör avspegla hur vårt samhälle ser ut, där kvinnor utgör en stor del, precis som det är viktigt att visa den etnicitet som befolkningen består av. Hon blir förvånad när hon ibland hör att det kan vara svårt att hitta kvinnor pga bristande kompetens. Anna menar att valberedningarna måste ha en större diskussion om vilken kompetens de behöver och inte begränsa sig i sitt urval och rekrytera någon kopia av sig själv. Men Anna tror också på att sprida mer kunskap om vad styrelsearbete handlar om:

- Styrelsekursen är en av de bästa kurser jag någonsin gått, som jag verkligen kan rekommendera för att få en större överblick vad styrelsearbete innebär, vad man har för skyldigheter etc. Men framförallt för att det är ett riktigt roligt arbete som jag gärna vill uppmuntra fler att bli en del av!

Text: Ulrika Freidlitz, Sweeturnity


Vill du gå vår Certifieringsutbildning i styrelsearbete? Sista chansen för i år är den 7-9 november i Stockholm. Läs mer. Kan du inte gå nu, boka in den 10-12 april 2013 för nästa tillfälle.

Vad kan en professionell styrelse göra för ditt företag? - 12 november i Malmö
Women In Progress har tillsammans med Advokatfirman Vinge, Grant Thornton och Swedbank nöjet att bjuda in Dig till ett nätverksseminarium under temat ”Nyttan av professionellt styrelsearbete”.
Datum: Måndagen den 12 november 2012
Tid: Klockan 17.00 - 19.00
Plats: Advokatfirman Vinges kontor, Östergatan 30, Malmö. Läs mer

Entreprenörs- & Ledarskapsdagen den 12 november i Göteborg
Den 12 november deltar Women In Progress på Entreprenörs- & Ledarskapsdagen i Göteborg, klockan 17-21. För mer info samt anmälan, läs här..

Sagt om utbildningen "Från noll till börsen" i oktober
"Mycket bra första dag kring företagsfinansiering, emissioner, värdering och notering. Ser fram mot morgondagens övningar kring ägande, bolagsstyrning samt framtidens styrelsearbete. Men först middag med trevliga nya bekantskaper/kurskamrater på fantastiska Säby Säteri". - AnnSofie Olsson

"...och andra dagen faller allt på plats, med många kloka tankar om ägardirektiv, koden, kompetenskrav, etik. På eftermiddagen bland annat: kriser och mediaträning. Kloka föreläsare och mycket bra nivå! Tack Margareta, Kristina och Meg." - Anne Charlotte Billing, Advent Software

"Tack igen för en riktigt bra kurs! Jag kom hem fylld av energi, inspiration och ny kunskap och konstaterar att det definitivt var en av de bästa kurser jag gått. Margareta, Kristina och Meg var verkligen toppen. Ser fram emot återträffen i januari!" - Viktoria Höglund, Acumen Associates AB


Är du intresserad kan du här läsa mer om Coachande mentorskap, Lärande chefsnätverk eller Styrelseprogram eller kontakta oss!

Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!