Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon

finansierad av Energimyndigheten och administrerad av Svenskt hybridfordonscentrum


 
 


Gunnar Larsson har varit på bilutställningen i Paris. Innan utställningen passade han på att undersöka EV-hyrbilssystemet i Paris som heter AUTOLIB.

Rapport från besök i Paris (innan bilutställningen) 
EV-hyrbilssystem i Paris, AUTOLIB
skrivet av Gunnar Larsson
(google docs)

Bakgrund
Group Bollore har via ett dotterbolag Batscap sedan 2001 investerat i utveckling och tillverkning av superkapacitorer och en ny typ av Litium batterier.

De har sedan investerat i en egenutvecklad EV kallad Bluecar som visats på flera bilutställningar i vidareutvecklade versioner. Först 2006-08 hos MATRA och från 2008 hos Pininfarina i Turin.

                                          Bild 1. (fotograf Gunnar Larsson)

Bluecar är en mindre 3.65 m lång 2d bil med 50 kW elmotor och 30 kWh Litium Metall Polymer batteri. Bilkarossen är byggd av aluminium, som t.ex. A2 men med betydligt lägre verktygs-kostnader. Vikt med batterier ca 1120 kg enl. Bluecar broschyr daterad september 2012. Här finns en länk till broschyren om Bluecar.

AUTOLIB finns i Lyon-området där f.n bara vanliga småbilar hyrs ut samt i Paris som bara hyr ut EV fordon. För att hyra krävs medlemskap och AUTOLIB debiterar hyra per timma upptill ca 10 timmar, därefter har man betalt samma hyra som för ett helt dygn, se länk.

AUTOLIB erbjuder från oktober långtidshyra i Paris för Bluecar EV , kostnad Euro 500/månad. Vanlig privat leasing kostar Euro 330/månad.

4000 laddstolpar har installerats i de 45 centrala Paris distrikten och de planerar öka till 6000 under 2013. Källa-Le Figaro, Economie, Press release 5/10 -12 via AFP.

                                               Bild 2. Laddstolpe i Paris (fotograf Gunnar Larsson)

I juli 2012 fanns ca 1800 fordon i car-sharing systemet som under 2013 ska byggas ut till 3000 fordon.

Har försökt ta reda på hur stort finansiellt stöd Groupe Bollore har fått under de senaste 5 åren från franska statens via olika fonder andra investerare.
www.autolib.fr/autolib/

                      Bild 3. AUTOLIB i Paris (Gunnar Larsson)

Sedan 2011 erbjuder AUTOLIB också EV car-sharing med egna laddstationer i Paris centrala delar. Detta El-bils och car-sharing projekt tror jag tillhör ett av det hittills största i Europa med företagsgruppen, Groupe Bollore som investerare. Investering t.o.m september är enl VD Vincent Bollore Euro 1.7 miljarder ( ≈ 15 miljarder SEK). En imponerande investering !

Att bli medlem för ett år kostar Euro 40 samt Euro 144/år och Euro 5 per halvtimma hyrestid. Att bli medlem för ett hyrestillfälle kostar Euro 10 samt Euro 7 per 30 minuter !
Studera för att se alla varianter på hyra.

De som har andra elbilar som kan laddas med 13amp och 220 Volt har via medlemskap i AUTOLIB också tillgång till dessa laddstolpar.

 
     
 


Information om nyhetsbrevet t ex om hur bli prenumerant




Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.


 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!