Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


Omvärldsanalys av energieffektiva vägfordon

finansierad av Energimyndigheten och administrerad av Svenskt hybridfordonscentrum


 
 


Indiens elfordonsplan antagen, Hero Electric och Reva
skrivet av Magnus Karlström
(google docs)

India’s National Council for Electric Mobility (NCEM) har antagit National Electric Mobility Mission Plan 2020, som är ett måldokument för National Mission for Electric Mobility [1].

National Council for Electric Mobility är ett råd som består av 25 personer från industrin, akademin och departementen. Rådet startade förra året. Det är inte ett beslutade organ som bestämmer hur Indiens stat ska spendera sina pengar [2].

Målet med National Electric Mobility Mission Plan 2020 är att ha 6-7 miljoner elektrifierade fordon 2020. I begreppet elektrifierade fordon inkluderar de fullhybrider, batterielfordon och laddhybrider. De har med fordon som bilar, tvåhjulingar, tunga fordon och till och med monorail i begreppet elektrifierade fordon [4].

Fyra till fem miljoner av de elektrifierade fordonen förväntas vara tvåhjulingar. I Indien finns idag ca 1 500 elektriska fyrahjulingar och ca 400 000 elektriska tvåhjulingar [4].

Total investering fram till 2020 bör vara upp till 4,1 miljoner USD (27 miljarder SEK). Den indiska statens andel av investeringen bör vara 2,2–2,5 miljarder USD (14,5 - 16,5) [1,2].

Om målet uppnås så sparas 2,2 - 2,5 miljoner ton flytande bränsle 2020. Växthusgasutsläppen från transportsektorn i Indien minskar med 1,3 - 1,5% i jämförelse med status quo [1].

Mer detaljer om planen kommer bli offentlig snart [2] och förväntas presenteras av premiärminister Singh omkring den 20 sep [4,6]. Hur planen ska implementeras tas fram av Department of Heavy Industry (DHI) med hjälp av National Automotive Testing and R&D Infrastructure Project (NATRiP). Arbetet med implementeringsplanen utförs de närmsta månaderna [1,2].

När India Daily News ska undersöka vad den indiska fordonsindustrin tycker om den nya planen frågar de företagen Hero MotoComp och Mahindra and Mahindra [7]. Längre ner i texten kommer en överblick av de företagen. Men först några rader om Indiens ekonomi och marknaden för tvåhjulingar.

Indiens ekonomi och tvåhjulingar

Indiens betydelse ökar successivt.

Den indienfödda UC Berkeley professorn Pranab Bardhan har skrivit en utmärkt bok om varför och hur Indien och Kina har vaknat [8,9].

Han påminner oss om Kinas och Indiens historiska betydelse.

1820 så stod Indien och Kina tillsammans för hälften av världens inkomster. 1950 stod de för 1/10 och prognosen är att 2025 kommer de stå för ⅓ av världens ekonomi [8,9].

Indien blev världens tredje största ekonomi (räknat i köpkraft) april 2012 [10]. Det beror mycket på att Japan hade ett tufft år 2011, men trenden är att Kina och Indien tar tillbaka sin plats i den ekonomiska världsordningen. Den historiska skillnaden mellan 1820 och 2012 är att USA var en ung nation 1820.

Den indiska befolkningen blir mer och mer konsumenter. Lite siffror från 2011 [11] :

63% av de indiska hushållen äger en telefon.
⅔ av befolkningen har el.
⅓ av alla hushåll på landet har tv.

En utveckling som har gått snabbt är mängden motoriserade tvåhjulingar. 12% av hushållen hade en tvåhjuling 2011. 2012 har 21% av hushållen en tvåhjuling.

15,4 miljoner motoriserade tvåhjulingar såldes under ett år från mitten av 2011 till mitten av 2012 [11].
Det var en ökning med 15% från året innan.

11,9 miljoner motorcyklar såldes.
2,7 miljoner scootrar såldes.
0,8 miljoner mopeder såldes.

Företaget som dominerar försäljningen av tvåhjulingar i Indien är Hero MotoComp

Hero - marknadsledare av tvåhjulingar i Indien samt ägare till Hero Electric

De fyra bröderna Munjal startade 1944 ett företag i den indiska staden Amritsar. Företaget sålde från början reservdelar till cyklar, men är nu en stor företagsgrupp som heter Hero Group. Bröderna Munjal styr fortfarande och är bland de rikaste i Indien.

En av de största delföretagen är Hero Motocorp Ltd, som tillverkar tvåhjulingar som t ex motorcyklar och mopeder. Hero Motocorps namn har varit Hero Honda och var då ett JV mellan Honda och Hero. 2010 ville Honda lämna JV:et och Hero köpte ut Honda och bytte namnet.

Hero MotoCorp körde en mycket populär reklamkampanj i Indien för att markera att de skiljt sig från Honda. Den kända sångaren A. R. Rahman, mer känd som the "Mozart of Madras" sjunger i reklamfilmen "Hum mein hai hero” som ungefär betyder "hjälten inom oss". Här finns videon. Hero gjorde också en tävling där indierna fick göra sin version av låten. Den mest sedda versionen är när indiska barn är med och sjunger låten (Egen kommentar: När jag ser den filmen tänker jag att de ungarna kommer ha en stark rösträtt om svensk export kan delvis betala pensioner och skolor i Sverige ungefär när min generation blir pensionärer.) Indiens barns version finns här.

2012 kom en ny reklamvideo från Hero som förklarar Indiens kärlek till tvåhjulingen bäst .

Hero Motocorp säljer mest motoriserade tvåhjulingar i världen [11]. De har en produktionskapacitet på 6,35 miljoner tvåhjulingar per år. De har 56% av den indiska motorcykelmarknaden. De har en plan att ha en produktionskapacitet på 10 miljoner fordon per år inom 5 år, samt de satsar på att bli internationella. Hero MotoCorp har en omsättning på ca 4,2 miljarder USD = 29 miljarder SEK (som är ca ⅓ Volvo cars eller ca 1/10 AB Volvo). Hero Motocorps omsättningstillväxt de senaste 5 år har varit 13%.

Hero Group äger ett företag som heter Hero Electric, som enbart säljer helektriska tvåhjulingar och som startades 2007. Hero Electric är störst på helelektriska tvåhjulingar i Indien. VDn är Naveen Munjal. Han blev intervjuad av cars21 förra året läs här om ni vill få hans analys av elektriska tvåhjulingar i Indien [12]. Han verkar vara Indiens Elon Musk dvs den som är medias huvudperson i utvecklingen av elfordon. Naveen Munjal är president för branschorganisationen Society of Manufacturers of Electric Vehicles (SMEV). Han har ett bra efternamn för att göra karriär och komma till tals i Indien.

Mahindra Reva Electric Vehicles Private
Ett annat företag som har stor betydelse för utvecklingen av elfordon i Indien är Mahindra Group, som är en stor indinsk företagsgrupp. Ett företag i gruppen är bilföretaget Mahindra & Mahindra. De har en marknadsandel på ca 6,5% av den indiska bilmarknaden.

Mahindra & Mahindra köpte 2010 Reva, som var Indiens enda tillverkare av batteripersonbilar.

Reva heter numera Mahindra Reva Electric Vehicles. Företaget har sålt totalt 4500 BEV personbilar sedan 2001 då den första bilen byggdes. 2300 har sålts i Indien och ca 1200 i UK [14,15]. Reva har en produktionsanläggning på 30 000 BEV/år i Bangalore. Anläggningen öppnade augusti 2012 [15].

Top Gear har varit måttligt imponerade av REVAs kvalité än så länge. Här finns en video från 2008 där Clarkson jämför en Reva med ett bord. Bordet är lite bättre. Clarkson är lite för elak, men han kan ha en poäng.

Källor

[1] First Meeting of NCEM held Today NEMMP 2020 to be Unveiled before Nation Soon. 29 aug. Pressrelease Ministry of Heavy Industries & Public Enterprises. länk

[2] India adopts National Electric Mobility Mission Plan 2020; 6-7M electrified vehicles by 2020, total investment up to $4.1B. Green Car Congress. 30 augusti 2012. länk

[3] Setting up of National Mission for Electric Mobility. 31 mars 2012. Pressrelease Press Information Bureau. länk

[4] Govt approves plan to promote electric vehicles. 30 aug 2012. India Today. länk

[5] Govt looks to fund 60% of project cost to build electric vehicles. 29 aug 2012. Hindu Business Line. länk

[6] PM to launch Electric Vehicle Mobility Mission. 6 sep 2012. Hindu Business Line. länk

[7] Auto firms bullish on electric vehicles after government plan. 6 sep 2012. India Daily News. länk

[8] Conversations With History: China and India with Bardhan. 2011. här (1 timmes intervju där Bardhan förklarar utecklingen av Indien och Kina).

[9] Awakening Giants, Feet of Clay:Assessing the Economic Rise of China and India. Pranab Bardhan. 2012. länk

[10] India overtakes Japan to become third-largest economy in purchasing power parity. The Economic Times. 19 april 2012. länk

[11] Annual Report Hero Motocorp. 2011/2012. länk (pdf)

[12] Exclusive interview with Naveen Munjal, Managing Director of Hero Electric. 29 sep 2011. Cars21.com. länk

[13] Implementing Li-ion Batteries In 2-Wheelers And Achieving An Optimum Price Level. NAVEEN MUNJAL. E-bikes forum 2012. Barcelona. länk (pdf)

[14] India – One of The world's most exciting EV market. 2012. Anupam. Presentation Rio. länk (pdf)

[15] Mahindra launches a new Reva plant. Times of India. 22 augusti 2012. länk

 
     
 


Information om nyhetsbrevet t ex om hur bli prenumerant




Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.


 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!