Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Moderata Entreprenörer, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2009-12-14

Friare arbetsmarknad ger fler jobb

Möjligen har denna rubrik funnits i detta nyhetsbrev förut. Nu beläggs påståendet i en ny rapport från projektet Ny Start för Europa, som jag leder, skriven av Emilie Eriksson. Läs rapporten här (pdf).

SAAB och industrijobben

I Sverige har andelen sysselsatta i industri halverats sedan 1970, från 28 till 14 procent. Samma utveckling pågår i hela västvärlden. I grunden är det en bra process; vi är på väg mot det rikare tjänstesamhället. Det är i detta sammanhang SAAB-frågan ska ses. Läs mer hos Niclas Berggren här.

Vad står på spel?

Det är titeln på ett nytt medieprojekt, där avtalsrörelsen behandlas. Jag bjöds in att diskutera med Akademikerförbundets Ursula Berge, också gammal vän. Se debatten här.

Provval

Av de ursprungliga 255 kandidaterna kom 55 med i det moderata provvalet och jag hamnade på plats 17 med 5072 röster. Det är valbar plats och jag är tacksam för stödet. Samtidigt är jag lite frustrerad över den slutna processen och förordar öppna utfrågningar enligt privärvalsmodell nästa gång.

Frihandelsavtal för Georgien

EU har lovat Georgien avtal om frihandel. Detta har inte infriats - istället har EU börjat kräva bland annat återreglerad arbetsmarknad. Så ska inte EU agera. Stefan Fölster och undertecknad uppmanar regeringen att avsluta ordförandeskapet med ett frihandelsavtal. Läs artikeln i Sydsvenskan här.

Climategate

Ett antal forskare har lett ett arbete. De har rekryterat ja-sägare, dolt motsägande fakta, förstört grunddata och manipulerat statistik. Plats i rampljuset och stort inflytande har följt. Att deras korrespondens har avslöjats har lett till flera avgångar redan. IVA gör rätt i att kräva en oberoende utredning. Här finns det läckta materialet. Fortfarande kan uppvärmningen vara ett faktum. Problemet är att vi vet mindre om det än vi trodde.  

Regeringen bör underlätta för apoteksentreprenörer

I Dagens Apotek skriver jag om vikten av att avskaffandet av apoteksmonopolet också innebär att man öppnar marknaden på allvar för nya entreprenörer. Läs här.

Mindre främlingsfientlighet i Sverige

Andreas Bergh refererar en forskarkollegas resultat på sin ofta intressanta blogg. Av detta framgår att främlingsfientligheten fortsätter minska kontinuerligt i Sverige. Man ska alltså inte tolka Sverigedemokraternas opinionsstöd som motsatsen. Eftersom den påverkar hur de bör bemötas är detta en viktig komponent.

Synpunkter

Idéer och tips till detta nyhetsbrev är välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!