Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 1 januari 2020

Äntligen går regeringen vidare med LSS - nu vill funktionsrättsrörelsen vara med från början

Den angelägna frågan om LSS har stått still ett år, och därför välkomnar vi att regeringen äntligen går vidare med initiativ för att förbättra den personliga assistansen”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige. ”Nu när man lagt den gamla LSS-utredningen bakom sig, ser vi fram emot att den nya utredningen från början för en bredare dialog med funktionsrättsrörelsen.”

Läs pressmeddelande från Funktionsrätt Sverige:

Läs pressmeddelande från Socialdepartementet:

 


”Personer med störst vårdbehov nedprioriteras”

Det är oacceptabelt att systemet med privata vårdförsäkringar leder till att stora grupper trängs ut från vården. Det skrev Personskadeförbundet RTP tillsammans med Funktionsrätt Sverige i en debattartikel som publicerades den 22 december i Dagens Medicin.

Funktionsrätt Sverige företräder genom sina medlemsförbund, däribland Personskadeförbundet RTP, drygt 400 000 personer med olika typer av funktionsnedsättningar, diagnoser eller kroniska sjukdomar. Majoriteten av medlemmarna kommer aldrig i närheten av att teckna en privat sjukvårdsförsäkring samtidigt som de tillhör den grupp som har störst behov av vård. Det är oacceptabelt att systemet med privata vårdförsäkringar leder till att våra stora grupper trängs ut från vården.

Läs debattartikeln i Dagens Medicin:
___________________________________________________________

Använder du en elrullstol eller elscooter utomhus i trafikmiljö? Då behöver vi din hjälp!

Personskadeförbundet RTP har tillsammans med trafiksäkerhetsorganisationen NTF fått pengar från Allmänna Arvsfonden för ett projekt om elrullstolar i trafiken. Projektet vill bidra till att antalet skadade och omkomna i elrullstolsrelaterade trafikolyckor minskar trots att antalet elrullstolar och elscootrar ökar.

I projektet ingår att ge information och utbildning till den som använder elrullstol/ elscooter och att ha dialoger med tillverkare/försäljare och kommuners trafikplanerare för att påverka till förbättringar. För att kunna göra detta behöver vi få kunskap från dig som utomhus använder en elrullstol eller elscootrer. Vilka erfarenheter och upplevelser har du? Vi ber dig gå in på länken nedan och besvara ett frågeformulär på NTF:s webbplats. Du svarar helt anonymt. Svara helst senast den 17 februari.

Stort tack för att du bidrar till ökad trafiksäkerhet för er som använder elrullstol eller elscooter!

Svara på enkäten här:

__________________________________________________

Långvariga symtom efter hjärnskada behandlas olika

En ny studie har visat att det varierar hur primärvården behandlar långvariga symtom efter lätt traumatisk hjärnskada. Undersökningen bygger på enkäter som besvarades av både läkare under specialistutbildning och specialistläkare inom Region Stockholms primärvård. Det skriver Läkartidningen idag och rapporterar vidare att 85 procent av enkätdeltagarna vill ha bättre riktlinjer för hur primärvården ska utreda och behandla patienter med långvariga symtom efter lätt traumatisk hjärnskada.

Läs mer här:

______________________________________________

Utredning föreslår kompetenshöjning för assistenter

Nu är förslagen som ska förbättra jobbet för personliga assistenter klara. Utredningen som fick av regeringen i uppdrag att granska assistenternas arbetsvillkor har identifierat ett antal viktiga förbättringsområden. Enligt utredaren Lars Lööw behöver assistenter tryggare anställningsvillkor, bättre möjligheter till kompetensutveckling och en tydligare yrkesroll. Här behöver arbetsgivare och myndigheter skapa förutsättningar för att ge personliga assistenter bättre möjligheter och verktyg att göra ett gott arbete.

Marina Carlsson, ordförande för Personskadeförbundet RTP och representant för Funktionsrätt Sverige i utredningens expertgrupp, är positiv till utredningens resultat.

-För oss är det viktigt att yrkesstatus, kompetens och arbetsvillkoren förbättras för personliga assistenter. Utan assistenternas goda arbete blir det för många av våra medlemmar svårt att leva ett självständigt liv, säger Marina Carlsson.

Läs mer här:

______________________________________________

Arbetsförmedlingen ger fortsatt stöd till personer med funktionsnedsättningar

Trots stora neddragningar kommer Arbetsförmedlingen fortsätter att ge stöd till personer med funktionsnedsättningar. "Det är en insats som lönar sig", säger Håkan Ljungberg, chef vid Arbetsförmedlingen i Linköping, till SVT Nyheter Öst. Enligt Håkan Ljungberg leder stödet ofta till jobb.

SVT Nyheter Öst rapporterar vidare att de totalt 850 SIUS-konsulenter får jobba kvar på Arbetsförmedlingen runt om i landet. Däremot kommer myndigheten att spara in på antalet arbetsförmedlare. Det kan i sin tur leda till att personer med funktionsnedsättningar får vänta längre på att få sin arbetsförmåga utredd. SIUS-konsulenter hjälper arbetssökande med funktionsnedsättning att hitta en arbetsplats.

Läs artikel från DN: Arbetsförmedlingen tvingas ha lokal närvaro

___________________________________________________

Byte av betallösning - årsavisering cirka v 7

Under vecka 5 byter vi till en ny betallösning på minsida.rtp.se. Den nya betallösningen beräknas vara i drift den 3 februari. Från den 1 till den 2 februari går det inte att betala sitt medlemskap på hemsidan. Nya medlemmar behöver därför fylla i ett webbformulär som kommer att kopplas till Bli medlem-fältet så att vi kan fakturera medlemsavgiften i stället. Själva medlemskapet börjar gälla den dag du registrerar dig hos oss.

Medlemsavgiften för 2020 kommer att aviseras i mitten av februari.

Vi informerade tidigare om uppgraderingen av vårt medlemssystem. Den är nu avslutad och du som är lokal ordförande eller medlemsadministratör och är aktiv på Membersite har åter tillgång till alla funktioner.

___________________________________________________

Utredning föreslår bättre förutsättningar för rehabilitering

Idag presenterade utredningen En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering första förslag på förändringar i sjukförsäkringen. Utredningen som initierades ifjol av socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi ska i sin helhet vara klar den 30 april i år.

Enligt utredaren Claes Jansson behövs ny lagstiftning för förbättringar inom ett antal områden. Förslagen som presenterades innebär bland annat att kraven på omställning till annat arbete ska anpassas beroende på ålder. Det betyder att personer mellan 62 och 65 år ska få sin arbetsförmåga bedömd mot arbete hos arbetsgivaren.

Läs mer här:

_________________________________________________________

Utredning om jämlik tandhälsa omfattar nu personer med särskilda behov

Regeringen har gett tandvårdsutredningen ett tilläggsdirektiv. Det utvidgade uppdraget omfattar att situationen ska förbättras för personer som har särskilda tandvårdsbehov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.

– De som har rätt till ett särskilt tandvårdsstöd ska få det, på lika villkor i hela landet. Det kan göra stor skillnad i plånboken för den enskilde, säger socialminister Lena Hallengren.

Christina Hofvander Åström är Personskadeförbundet RTPs representant i utredningen. Utredningen förlängs även med en ny deadline för redovisning som är den 1 mars 2021.

_____________________________________________________

Vilt poliovirus-utbrott i Pakistan

Polio är inte utrotad. Pakistan intensifierar insatser för att bekämpa ett vilt poliovirus-utbrott och vaccinrelaterad förekomst av poliovirus typ 2-infektioner. Globala insatser fokuserar nu på att förbättra landets vaccinationsrutiner, informationen om poliovaccinering och kontroll av de drabbade områdena för att kunna nå alla barn som inte är vaccinerade ännu. Förutom Pakistan finns ett antal andra länder som fortfarande drabbas av polio-utbrott, exempelvis Afghanistan. Läs mer på Global Polio Eradication Initiative.

_____________________________________________________

Europeisk polio- och postpoliokonferens i Spanien

Den 10 – 12 juni 2020 hålls den tredje europeiska poliokonferensen. Denne gång hålls konferensen i Viktoria - Gasteiz i Spanien.

Målet med konferensen är att genom utbyte av kunskap och erfarenhet förbättra behandlingen av personer som haft polio eller har postpolio. Konferensen samlar både personer med egen erfarenhet av polio, professionen samt forskare.

Konferensen kommer att hållas på både på engelska och spanska med simultan översättning. Konferensen hålls i byn Vitoria-Gasteiz i Baskerlandet i norra Spanien. Prisen for delta är 175 Euro, om du har haft polio och anmäler dig innan den 15 mars 2020. Anmäler du dig senare är priset 225 Euro.

Anmäl dig här:

Program samt mer information hittar du här: postpoliocongress.com

 

 

 

 

I det här numret.

Äntligen går regeringen vidare med LSS - nu vill funktionsrättsrörelsen vara med från början

”Personer med störst vårdbehov nedprioriteras”

Använder du en elrullstol eller elscooter utomhus i trafikmiljö? Då behöver vi din hjälp!

Långvariga symtom efter hjärnskada behandlas olika

Utredning föreslår kompetenshöjning för assistenter

Arbetsförmedlingen ger fortsatt stöd till personer med funktionsnedsättningar

Byte av betallösning v 5 - årsavisering cirka v 7

Utredning föreslår bättre förutsättningar för rehabilitering

Utredning om jämlik tandhälsa omfattar nu personer med särskilda behov

Vilt poliovirus-utbrott i Pakistan

Europeisk polio- och postpoliokonferens i Spanien

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!