Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från TkJ Blogg

 
 

Välkommen till en spännande höst!

Äntligen är nyhetsbrevet tillbaka! Jag har varit pappaledig i ett bra tag nu, och sedan blev jag inlagd på sjukhus på grund av Crohns i ett par veckor. Men nu har jag börjat jobba igen och det är onekligen en spännande höst som vi har framför oss.

Microsoft kommer att släppa sitt efterlängtade Windows 8 den 26 oktober. Man satsar hårt för att så många som möjligt ska uppdatera till det nya operativsystemet, genom att erbjuda uppgraderingar för alla som har antingen Windows XP, Vista eller Windows 7 för så lite som runt 350 kronor. Vill du lära dig mer om Windows 8 hittar du en genomgång här.

En av de stora nyheterna i Windows 8 är det nya gränssnittet som har kallats för Metro. Det har orsakat mycket åsikter - en del älskar det, andra hatar det. Själv tycker jag det är ett uppfräshande steg, och att det är kul att Microsoft vågar göra något så annorlunda. Men nu verkar det som om Metro inte längre ska heta Metro. Det tyska bolaget Metro AG har nämligen satt ner foten och Microsoft ber utvecklare och andra att sluta använda termen Metro. Läs mer om det här.

Windows 8 har nått RTM - Release to Manufactoring - vilket betyder att operativsystemet är klart för distribution. Det kommer dock att dröja ett tag innan vi får det; den 26 oktober för vanliga användare, medan utvecklare och tekniker som har MSDN eller TechNet får tillgång till systemet redan dern 15 augusti. Redan igår började en version spridas via piratsajter; läs om det här.

Det är inte bara Windows 8 som är en stor händelse under hösten. Apple kommer med största säkerhet att lansera iPhone 5 under hösten - enligt ryktena blir det den 12 september. I samband med detta tros Apple även visa upp en mindre modell av surfplattan iPad, kallad för iPad Mini.

Hösten är alltid intressant för oss tekniknördar. Det kommer garanterat att dyka upp massor av intressanta produkter och tjänster - det vill säga mycket att blogga om...

Trevlig läsning!

Tommy k Johansson
blogg.tkj.se - Sveriges ledande IT-blogg
www.pconline.se - Din datortidning på webben
www.appreview.nu - Tester av appar för iPhone och iPad 


Säkerhetspaket Pris Licens  
Panda Rea! 399 kr (133 kr/PC) 1 år/3 PC
Norton Bäst i test 449 kr (150 kr/PC) 1 år/3 PC
McAfee Rea! 324 kr (108 kr/PC) 1 år/3 PC
F-Secure 645 kr (215 kr/PC) 1 år/3 PC
Kaspersky 589 kr 1 år/1 PC
ESET Nod32 594 kr 1 år/1 PC
Trend Micro 649 kr 1 år/1 PC


 

Windows 8 RTM har redan läckt ut på torrent-sajter

Det här gick rätt fort. Igår natt skrev jag om att Windows 8 RTM (Release to Manufacturing) var klart och nu sprids en av versionerna via olika fildelningssajter.

Gratis antivirus för Android från Sophos

Sophos har lanserat ett gratis antivirus för Android, som du nu kan ladda ner från Google Play. Den senaste tiden har det kommit en väldig massa varningar om en ökande trend av farlig kod för Android, så för användare som vill vara lite extra säkra kan det här vara en bra att ladda ner.

Så surfar du privat och döljer din historik

Om du delar dator med någon annan kanske du ibland vill surfa utan att lämna en massa spår efter dig i form av historik i webbläsaren, besökta sidor och sökord. De flesta webbläsare har idag så kallad privat surfning som fixar det här. I den här artikeln får du lära dig hur det funkar! (PCOnline)

Xmarks smart gratisverktyg som synkar bokmärken mellan datorer

Använder du fortfarande vanliga bokmärken och favoriter i dina webbläsare? Många har slutat med det för att övergå till startsidor, länksajter och så vidare. Själv använder jag aldrig bokmärkesmenyn, men däremot är mitt bokmärkesfält väldigt välfyllt.

Linux slår ut Windows som spelplattform när Steam kommer?

Spelplattformen Steam, som utvecklas av Valve, är på gång att lanseras till Linux och enligt Valve har man klockat sitt egna spel Left 4 Dead 2 i bättre prestanda under Linux än i Windows. Valve-chefen Gabe Newell har gjort sig känd för sin skarpa kritik av Windows 8, och han tror att Linux kommer locka allt fler nu när det kommer spel till det öppna operativsystemet.


Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
City Network 74 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Naturhotellet 29 kr 10 GB 100 GB Obegränsat
Loopia 83 kr 5 GB 50 GB Obegränsat
One.com 12 kr 3 GB Fri* 1
FSData 149 kr 10 GB 150 GB Obegränsat
Binero 69 kr 100 GB 2000 GB Obegränsat
Crystone 75 kr 100 GB 2000 GB Obegränsat
Surftown 36 kr 10 GB 30 GB 1
Wopsa 50 kr 0,5 GB 10 GB 2
Strongbox 65 kr 5 GB 40 GB Obegränsat
Cliche 9 kr 0,5 GB Fri* 1
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 120418.
* Fritt så länge du inte har för mycket


 

Varning för sajter som utlovar OS live på webben

En sökning på Google efter sajter som säger sig strömma OS-sändningarna live på webben, resulterar i en väldig massa träffar. Långt ifrån alla dessa är legitima. Cyberkriminella är duktiga på att haka på aktuella trender, och så är naturligtvis fallet med OS i London.

Dropbox ger dig upp till 18 GB helt gratis

Använder du gratisversionen av Dropbox? Som standard får man 2 GB lagringsutrymmen, men det finns flera sätt som du utan kostnad kan öka utrymmet på. Genom att hjälpa Dropbox att marknadsföra tjänsten och skaffa nya användare belönas du med mer lagringsplats.

HTML5 och CSS3 för nybörjare: 21 gratis videokurser

Är du sugen på att lära dig HTML5 och CSS3, ska du ta en titt på den här fria videokursen hos Channel 9 - Microsofts sajt för videos om att utveckla för företagets produkter och tjänster. Kursen är indelad i 21 olika avsnitt och börjar i det mest grundläggande.

Retro: Commodore 64 fyller 30 år, säg grattis!

Den första datorn jag fick (eller rättare sagt, familjen fick, men jag lade beslag på den under syskonreglementet om att äldst går först) var en Commodore 64. Jag antar att mina föräldrar de första åren bittert ångrade att de köpte en dator, men så här i efterhand lyckades jag på något sätt göra en karriär av mitt nörderi.

RitaGissa svensk Draw Something (Pictionary) för iOS

Draw Something är ett av de spel som blivit extremt populära. Det är en digital version av det gamla klassiska sällskapsspelet Pictionary, där du spelar mot andra och ska rita och gissa ord och fraser. Draw Something har dock ett problem; det finns bara på engelska. RitaGissa är alternativet.

Outlook.com: Så ska webbmejl se ut!

Igår lanserade Microsoft sin nya webbtjänst Outlook, som på sikt kommer att ersätta Hotmail. Tills vidare kan inbitna Hotmail-användare som inte vill ha ett nytt gränssnitt fortsätta att använda det gamla. Annars kan du logga in på Outlook.com.

Microsoft Surface RT lanseras 26 oktober

Microsoft kommer att börja sälja sin datorplatta Surface med Windows RT i samband med att Windows 8 lanseras - det vill säga den 26 oktober. Datumet gjordes offentligt i ett dokument till US Securities and Exchange Commission (SEC), skriver TechWeek Europe.

Dropbox: Så kommer du igång!

Dropbox är en utmärkt tjänst för att lagra dina filer i molnet. Förutom att filerna lagras på Dropbox servrar, så att du kan komma åt dem från valfri dator, mobil eller surfplatta, synkroniseras de även till alla dina datorer så att filerna också finns lokalt. (PCOnline)

Moddare gör HD-upplöst version av GTA 3

Klassiska actionspelet GTA 3 släpps idag i en version för Playstation 3 på Playstation Network. Den nya versionen av spelet saknar dock HD-grafik, men ett gäng moddare håller på med en upphottad PC-variant av spelet där grafiken har förbättrats avsevärt jämfört med både originalet och jämfört med nyreleasen på Playstation 3. (PCOnline)

Använd arbetsminnet för lagring med RAMDisk

RAM-minnet är överlägset mycket snabbare än vad både USB-minnen, SSD-diskar och traditionella hårddiskar är. Med RAMDisk kan man reservera en bit av arbetsminnet för att använda det för lagring.


Du har väl inte missat min populära e-bok Datorsäkerhet för nybörjare? I den får du lära dig hur du skyddar dig själv och din dator med hjälp av gratisprogram.


 

Tack för att du läste nyhetsbrevet!

TkJ Bloggs nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan från TkJ Blogg - Sveriges största IT-blogg, som drivs av Tommy k Johansson.

Nyhetsbrevet är så klart helt gratis, och förutom att sammanfatta de bästa blogginläggen under veckan som gått publicerar jag även exklusivt material som bara finns i nyhetsbrevet. Det är till exempel länkar och tips.

Hör gärna av dig med förslag på vad du vill läsa om i nyhetsbrevet! Och skicka gärna vidare brevet eller tipsen till kompisar. Du får fritt återpublicera material, så länge du uppger källa och länk till http://blogg.tkj.se/nyhetsbrev.

 

Information

Nyhetsbrevet skickas till dig som beställt och godkänt en gratis prenumeration på TkJ Blogg - Sverige största IT-blogg för datorentusiaster.

Redaktör: Tommy k Johansson

Antal prenumeranter: 9842

Avregistrering: Klicka här

Teknik: Get A Newsletter

Vill du starta ett eget nyhetsbrev? Läs min Nyhetsbrevsskola!

 


Annonsera!

Vill du nå ut i nyhetsbrevet? Då är du välkommen att annonsera! Nyhetsbrevet utkommer en gång i veckan. Kontakta annons@tkjmedia.se för information och priser.

TkJ Media AB
Box 22
360 71 Klavreström

Orgnr 556809-3057


Tidigare utgåvor

3 april 2012:
Hur nöjd är du med ditt bredband? 

27 mars 2012:
Hämta gratisprogram som trimmar Chrome och Firefox

9 mars 2012:
Nu kan du gratis ladda ner Windows 8 Review! 

2 februari 2012:
Här får du 7 enkla tips för snabbare Windows! 

16 december 2011:
Vilket antivirus tar minst kraft av din PC?

5 december 2011:
Missa inte julkalendern 2011! 

8 november 2011:
Vet du hur mycket dyrare hårddiskar blivit de senaste dagarna? 

27 oktober 2011:
Är ditt lösenord också stulet? Så här blir du säker!  

19 oktober 2011:
Hejsan, nu är både jag och nyhetsbrevet tillbaka!

28 augusti 2011:
Rätt av skola att polisanmäla 15-årig elev som fildelade?  

21 augusti 2011:
Vad är det som stjäl din bandbredd? 

12 augusti 2011:
Nytt virus härjar på Facebook! 

28 juli 2011:
Storvarning för telefonbedrägeri mot Windowsanvändare!  

14 juli 2011:
Regnar det hos dig med? 

28 juni 2011:
Sommartävling: Vinn häftig LG Cinema 3D TV! 

20 maj 2011:
Så skyddar du dig mot nya faror på Facebook! 

5 maj 2011:
Nu kan du vinna coola mediaspelaren Boxee Box! 

28 april 2011:
Visste du det här om Windows 8? 

23 mars 2011:
Glöm inte att uppdatera din webbläsare! 

17 mars 2011:
Hej! Du har väl inte missat min nya tävling? 

10 mars 2011:
Ny nätattack mot VISA-kortsanvändare i Sverige 

3 mars 2011:
Nytt gratis antivirus på svenska imponererar! 

24 feb 2011:
Gratisprogrammet som startar Windows snabbare 

18 feb 2011:
Ladda ner nya Internet Explorer 9! 

10 feb 2011:
Nu kommer äntligen Windows 7 Service Pack 1 

3 feb 2011:
Tävla och vinn en ny bärbar dator! 

13 jan 2011:
Så enkelt startar du blogg på egen domän 

30 dec 2010:
Stort tack för året som gått! 

16 dec 2010:
Vinn Xbox 360 & Kinect i stor jultävling!

2 dec 2010:
De 5 bästa gratis antivirusen! 

18 nov 2010:
Är du sugen på en iPad i jullkapp?

11 nov 2010:
För dig som använder Facebook!

4 nov 2010:
Varning för SMS-bedrägerier

27 okt 2010:
Så kommer de åt din Facebook!

14 okt 2010:
Vill du ha ett nytt gratis antivirus? 

 

 


 

 

Registrera gratis konto för nyhetsbrev redan nu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   (C)2012, TkJ Media AB  
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!