Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 


Nyhetsbrev juni 2012

En försommarhälsning från Senior alert.

Arbetet med att förebygga fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen har spridit sig till nästan hela Sverige och nu använder 274 kommuner och 20 landsting Senior alert. Vi vet att mycket gott görs för de sjuka äldre. Bland annat arbetar många enheter med nattfastan för att förebygga undernäring och resultaten visar att det går att gå från 15-16 timmar till under 11 timmars nattfasta. I den senaste punktprevalensmätningen för trycksår har förekomsten av trycksår inom kommunerna minskat från 14-11,5 %, dvs. 2 500 sjuka äldre behövde inte drabbas av trycksår tack vare förebyggande insatser.

Senior alert har nu passerat 10 000 anslutna enheter och totalt finns över 300 000 gjorda riskbedömningar. Ni alla är med och bidrar till ett bättre liv för sjuka äldre!

Rätt benämning på enhet
För att data ska hämtas rätt vid urval i rapporterna är det viktigt att varje enhet har rätt benämning i Senior alert, t.ex. särskilt boende, demensboende, verksamhet enl LSS, avdelning och så vidare. Kontrollera därför beteckningen för din enhet i Senior alert. Hur de olika enhetstyperna definieras i Senior alert kan läsas här.
Enhetens nuvarande benämning kan du se i Rapporten Hierarki. Eventuella justeringar meddelas till Senior alert.

Viktig att avsluta personer som inte är ”Aktuella på enheten”
Vi har noterat i registret att det finns många personer på enheters startsida och också under ”Aktuella på enheten”, som vi kan anta inte längre är inskrivna på enheten alternativt har avlidit.
För att rapporterna i Senior alert ska bli korrekta måste dessa personer avslutas i registret. Vi vill därför påminna er alla om att titta över detta och avsluta de personer som inte längre finns inom er verksamhet. Ha som en rutin att alltid avsluta personen i Senior alert när han/hon inte längre finns på er enhet. Undantag är personer som växelvårdas med t.ex. tvåveckorsintervaller, som inte ska avslutas mellan varje tillfälle. Information om hur avslut görs hittar här

Anmäl dig till höstens utbildningar

Mätningar
Ny punktprevalensmätning för kommunernas särskilda boenden, demensboenden och korttidsenheter finns nu på Senior alerts hemsida. Den senaste punktprevalensmätningen kan hittas på denna sida.

Gott exempel
Har din enhet lyckats i arbetet med Senior alert och vill dela med dig av detta till andra? På Senior alerts hemsida kan du beskriva vad ni gör och hur det gjort skillnad för de äldre. Anmäl dig som gott exempel här.

Nytt i registret
31 maj uppdaterades registret med bland annat tre nya rapporter och ny layout på rapportsidan. Nu finns också möjlighet att ta ut statistik på länsnivå. Läs mer om uppdateringen här.

SITHS-kort /säker inloggning
SITHS-kort används för säker inloggning till Senior alert. Har din verksamhet SITHS? Tala med din chef som kontaktar Senior alert för att verksamheten ska kunna börja använda SITHS även i Senior alert.

Begränsad support i sommar
Telefonsupporten (036-32 12 89 eller 036-32 12 11) är öppen kl. 8-12 under veckorna 27 - 33.
Det går också bra att e-posta: senioralert@lj.se

Övriga frågor
Vid övriga frågor kontakta oss

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!