Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

 

2012-06-01

 

Uppehåll

Nyhetsbrevet har dröjt något, på grund av en hälsoförsämring. Har behandlats och är bättre. Under denna tid har den professionella aktiviteten varit låg - förutom möjligen på Twitter - och inkluderat formell sjukfrånvaro. Till mitt förtret har mycket fått ställas in eller skjutas upp. Nu hoppas jag dock successivt vara åter på banan.

 

"Vinst skapar drivkraft till förbättringar"

Idag inleder Svenska Dagbladet Brännpunkt en serie i ämnet vinst i välfärden. Ulla Andersson (V) och jag är de första att skriva varsin halvsida. Läs Ullas artikel här och min här.

 

"Vänsterpartiet hotar jobb och välfärd"

Tvärtemot vad många förväntade sig har Vänsterpartiet inte förnyats med Jonas Sjöstedt. Deras ekonomiska politik med budgetunderskott, inflation och skattehöjningar hotar jobben. Och deras förbudspolitik i välfärden skulle leda till nedläggningar av skolor, förskolor och vårdcentraler. Läs mer här.

 

Den verkliga orsaken till Greklands kris

Euro, nyliberalism, IMF; tre företeelser som inte förklarar den grekiska krisen. Orsakerna får istället sökas djupare - en opålitlig och omfattande statsmakt, som bromsar goda drivkrafter som att investera och driva företag. Kvar blir att låna, luras och spendera. Mer av mig om detta här.

 

Sänkt moms gav fler jobb

Onsdagen den 30 maj presenterades således en utredning från Riksdagens Skatteutskotts grupp för utvärdering och uppföljning, som jag är ordförande i, om momsreformer. I synnerhet studeras  två genomförda momssänkningar på djurparker och skidliftar och den främsta effekten tycks ha varit ökad sysselsättning.

Mer om det här och debattartikel av mig och kollegor på ett lite annat spår från utredningen här.

 

Euroobligationer

I oktober förra året skrev Anna Kinberg Batra, ordförande i Riksdagens finansutskott (M), och jag om det skadliga med euroobligationer. Då var Socialdemokraterna positiva till dessa. Idag tillkännager Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (S), att de är emot. Bra förändring, bra att de tar intryck.

 

Tips

- IMD:s senaste rankning av konkurrenskraft har just kommit. Sverige ligger på plats 5. Närmaste EU-landet i övrigt är Tyskland på plats 9. Läs mer här.

- McKinsey Global Institute har kommit med sin senaste Sverigestudie och det är gott om lovord för den ekonomiska utvecklingen och reformerna - och så pekas viktiga reformområden ut: Fler unga och invandrare i arbete, ökad effektivitet i välfärden, nya avregleringar. Verkar bekant... Läs rapporten här.

- Anders Bollings Framstegsblogg - följ den här.

- Och så naturligtvis: Sverige - Loreen!

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev, eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!