Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 10 november 2019

Debatt: Höj sjukersättningen

Socialförsäkringssystemets överskott bör investeras i välfärd. Det frigör resurser för att höja sjukersättningen och därmed öka tryggheten för kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättningar. Det skrev Marina Carlsson, ordförande för Personskadeförbundet RTP, och forskarna Stina Melander och Sara Hultqvist idag i en debattartikel som publicerades i Dagens Arena den 23 november.

Läs debattartikeln i sin helhet från Dagens Arena: https://www.dagensarena.se/opinion/infor-jobbskatteavdrag-personer-med


Ekonomi får inte avgöra tillgång till hjälpmedel

Att leva med en funktionsnedsättning innebär ofta merkostnader. Nu kan dessa kostnader ytterligare späs på om du råkar bo i fel del av landet. Till exempel i Region Örebro som nu inför abonnemangsavgift på hjälpmedel. Personskadeförbundet RTP är oroade över utvecklingen och befarar att trenden sprider sig till andra delar av landet. Därför gick förbundet ut med ett pressmeddelande den 19 november där vi bland annat påtalar att individuellt utprovade och funktionella hjälpmedel borde vara en rättighet.

Läs pressmeddelande från Personskadeförbundet RTP:
2019-11-19 Ekonomi får inte avgöra tillgång till hjälpmedel

____________________________________________________

Medlemsvärvningstävling

Vi vill att fler blir medlemmar i Personskadeförbundet RTP. Därför pågår nu en medlemsvärvningstävling. Startdatum för tävlingen var den 1 oktober och tävlingen pågår till och med den 31 januari 2020. Alla lokalföreningar deltar automatiskt i tävlingen. De fem lokalföreningar som procentuellt sätt, utifrån sitt medlemsantal, värvat flest medlemmar under denna period får fina priser. I:a pris är en bärbar dator!

Även bland de som väljer att bli nya medlemmar under denna period har chans att vinna fina priser!  1a pris är en upplevelsehelg till ett värde av 2 500 kronor.

Läs mer om tävlingen och priserna här: https://rtp.se/medlemsvarvningstavling/ Här kan du också följa hur det går!  Just nu toppar lokalföreningen i Ludvika-Smedjebacken, följd av lokalföreningen i Göteborg.

Ett tips i jakten på nya medlemmar är att ge bort ett medlemskap som gåva eller varför inte som julklapp. Läs mer om hur du går till väga under menyn ”medlem”/ge bort ett medlemskap.

____________________________________________________________

Ge bort ett medlemskap i julklapp!

Varför inte ge bort ett medlemskap i Personskadeförbundet RTP i Julklapp? Det är en julklapp som varar hela året 2020. Du kan välja vart vi ska skicka gåvobeviset med julhälsning samt välkomstmaterial; direkt hem till den du vill önska God Jul, eller hem till dig!

Du kan antingen betala julgåvan direkt på vår hemsida, under fliken bli medlem eller betala in avgiften på pg 48 62 02-5. Märk inbetalningen: ”Julgåva” Ange: Givarens namn och mottagarens namn och adress vid inbetalningen. (Får du inte plats med all text vid inbetalningen så kan du mejla alla uppgifter på info@rtp.se

När vi tagit emot och registrerat inbetalningen för medlemskapet så skickar vi ett gåvobevis med julmotiv och de namn som du angivit. (Gåvobeviset skickas utskrivet på fint papper via post till mottagaren).

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Robert Brunkener  på tel 08-629 27 83 eller per e-post: robert.brunkener@rtp.se

_______________________________________________________

Internationella Funktionshindersdagen
den 3 december

På tisdag den 3 december är det internationella funktionshindersdagen. Syftet med dagen är att öka medvetenheten och stödet för viktiga frågor som rör inkludering av personer med funktionsnedsättning.

I samband med detta kommer Funktionsrätt Sverige lansera rapporten ”Respekt för rättigheter?”. Rapporten är civilsamhällets granskning av hur Sverige efterlever funktionsrättskonventionen. Rapporten innehåller omfattande kritik av politiken på området. Det är hela 83 organisationer, inklusive Funktionsrätt Sverige som står bakom rapporten. Rapporten består av 120 sidor omfattande kritik av funktionsrättspolitiken i Sverige, men också av 134 konstruktiva förslag till förbättringar.

Personskadeförbundet RTP kommer under tisdagen att lägga ut en länk till rapporten på vår hemsida: www.rtp.se

_________________________________________________________________

Mötesplats POSOM 2020

Den 27 april kommer en nationell konferens, Mötesplats POSOM 2020, om krishantering att hållas i Karlstad. Personskadeförbundet RTP är medarrangör till denna konferens som vänder sig till alla som arbetar med krishantering och krisstöd, både professionellt och ideellt.

På Mötesplats Posom2020 får du en unik möjlighet att ta del av berättelser och erfarenheter från den svåra bussolyckan i Sveg. Du får också verktyg för att bli bättre förberedd för att arbeta under svåra förhållanden.

Program samt anmälan hittar du här: https://posom2020.se/

____________________________________________________________

Över 40 coachande förebilder redo för samtal

Nu har Coachprojektet gått i mål med att utbilda 43 coachande förebilder som är utspridda över hela landet. Vi är glada att så många vill vara en del i vårt nationella nätverk och för det stora engagemang alla visar. Personer som står inför en amputation eller blivit amputerade kan ta kontakt med oss för att träffa en av dessa förebildscoacher. Denna resurs kommer att fungera som en naturlig brygga mellan vårdtid och en fungerade vardag.

Om det och mer kan man läsa i Coachprojektets aktuella nyhetsbrev

______________________________________________________________

Inför högkostnadsskydd för en mer jämlik tandvård

Tandvården hör hemma i hälso- och sjukvården och måste omfattas av högkostnadsskyddet. Det skriver Funktionsrätt Sverige tillsammans med Tandvårdsskadeförbundet och Mun- och halscancer förbundet i en debattartikel i Dagens Samhälle.

En god tandhälsa är viktig för att kunna tugga, prata och för en god hälsa i övrigt, också utifrån ett socialt perspektiv. Riskerna med en eftersatt tand- och munhygien är betydliga och kan exempelvis bidra till sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Personer med funktionsnedsättningar har ofta en sämre tandhälsa och behöver därför bättre förutsättningar för en god tandvård, skriver författarna av debattartikeln.

Regeringen påbörjade i våras utredningen om Ett tandvårdssystem för jämlik tandhälsa. Slutbetänkandet ska vara klart den 1 mars 2020.

____________________________________________________________

Lönebidragen höjs den 1 januari 2020

Regeringen har beslutat att höja taket för lönebidrag och offentligt skyddat arbete från 19 100 till 20 000 kronor per månad. Beslutet innebär en förstärkning av de subventionerade anställningar som riktar sig specifikt till personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Höjningen som börjar gälla från den 1 januari 2020 är det sista steget av en harmonisering av taken i lönebidrag, introduktionsjobb, extratjänster och nystartsjobb.

Läs pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet:

_____________________________________________________________

Polio fortsatt klassas som ett internationellt hot

Fortsatt spridning av polioviruset och minskningen av fall har stagnerat under det senaste året. Läget är fortfarande så allvarligt att WHO fortsätter att klassa situationen som ett internationellt hot mot människors hälsa. De tillfälliga vaccinations-rekommendationerna för drabbade länder kommer därför att fortsätta att gälla.

Läs artikel från Folkhälsomyndigheten:

_____________________________________________________________

Enkät om hur personer med olika typer av funktionsnedsättningar använder internet

Varje år görs det mätningar på hur personer i Sverige använder internet, datorer, telefoner och surfplattor. Men det framgår inte från dessa mätningar om det finns skillnader eller likheter i användandet mellan gruppen som har funktionsnedsättningar och svenskar i allmänhet. Det framgår heller inte om det finns skillnader i användandet mellan grupper som har olika funktionsnedsättningar. Därför genomför Begripsam AB en undersökning som riktar sig till personer med olika funktionsnedsättningar.

Vi söker nu dig som har någon form av funktionsnedsättning och hoppas du vill svara på vår enkät om hur du använder internet, datorer, smarttelefon och surfplatta.

Du kan delta i den här undersökningen på flera olika sätt. Vill du inte svara på webbenkäten kan du få hem enkäten och svara på papper. Eller så kan vi ringa upp och intervjua dig via telefon. Kontakta då Kerstin Ahlstrand, kerstin.ahlstrand@begripsam.se, 0732-30 00 81.

Mer information om undersökningen hittar du här:

Länk till webbenkäten:

_____________________________________________________________

Höjt bostadstillägg utelämnar personer med sjukersättning

Snart kommer regeringen att höja bostadstillägget men det gynnar enbart ålderspensionärer. Personer med aktivitets- eller sjukersättning utesluts från höjningen som börjar gälla den 1 januari 2020. Regeringen har före lanseringen av ett höjt bostadstillägg ändrat i regelverket och åsidosätter därmed personer som lever på aktivitets- eller sjukersättning. Det skriver debatt- och nyhetssajten Dagens Arena den 18 november. Regeringens initiativ utelämnar en grupp som många gånger får klara sig med ekonomiskt knappa resurser.

______________________________________________________________

Uppdrag till Arbetsförmedlingen att
säkerställa lokal närvaro

Regeringen planerar att ge Arbetsförmedlingen nya uppdrag i regleringsbrevet för 2020 i syfte att säkerställa en fungerande verksamhet i hela landet. Myndigheten ska säkerställa ändamålsenlig lokal närvaro genom egna kontor eller annat sätt, till exempel i samarbete med kommuner eller deltagande i statliga servicekontor och redovisa hur nödvändig kompetens säkerställs för att personer med funktionsnedsättning ska få ett fungerande stöd.

Läs pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet:

_______________________________________________________________

Sänkt hastighet på landets vägar

Trafikverket sänker hastigheten på totalt 111 mil vägar runt om i landet. Det kan rädda många människors liv enligt myndigheten. Förändringen är en del i Trafikverkets arbete med nollvisionen och gäller från den 1 november.

Läs artikel på Dagens Nyheter:

________________________________________________________

Webbinarium om smärta

Den 21 november sände Ryggmärgsskadecentrum Göteborg ett webbinarium om smärta. Webbinariet leddes av Cecilia Norrbrink som är docent och fysioterapeut och forskar om en av de vanligaste komplikationerna för personer med ryggmärgsskada: neuropatisk smärta.

Vad är smärta? Hur kan vården och en själv hantera och behandla smärtan? Dessa frågor diskuterades den 21 november. Webbinariet går att se på Ryggmärgsskadecentrum Göteborgs webbplats:

 


 

I det här numret.

Debatt: Höj sjukersättningen

Ekonomi får inte avgöra tillgång till hjälpmedel

Medlemsvärvningstävling

Ge bort ett medlemskap i julklapp!

Internationella Funktionshindersdagen den 3 december

Mötesplats POSOM 2020

Över 40 coachande förebilder redo för samtal

Inför högkostnadsskydd för en mer jämlik tandvård

Lönebidragen höjs den 1 januari 2020

Polio fortsatt klassas som ett internationellt hot

Enkät om hur personer med olika typer av funktionsnedsättningar använder internet

Höjt bostadstillägg utelämnar personer med sjukersättning

Uppdrag till Arbetsförmedlingen att säkerställa lokal närvaro

Sänkt hastighet på landets vägar

Webbinarium om smärta

 

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!