Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Juni 2012

Skillnaden mellan glastak och glashissar

Women In Progress vill göra skillnad! Vår vision är att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att synliggöra, utveckla och tillvarata kvinnors kompetens i ledning och styrelser.

Vi tror att dessa områden kan förbättras avsevärt och vill göra en skillnad som märks. Women In Progress är en verksamhet inom managementbolaget Neld International Consulting AB. Vårt fokus är framgång genom mångfald. I bolaget ingår även bifirman Managing Cultural Differences.


Månadens förebild - Lena Fejerstam, företagsrådgivare på Swedbank i Stockholm

Lenas framgångar kan bl a förklaras med hennes stora engagemang för kundvård där hon aktivt lyssnar in för att se kundens möjligheter och förväntningar, samt att använda sitt nätverk och matcha ihop olika personer. Styrelsearbete har en viktig roll i de företag hon möter i sitt dagliga arbete och Lena menar att de företag som har extern styrelsekompetens också får en annan kvalitet i arbetet som bidrar till företagets lönsamhet. Lena har själv ingått i styrelser och steget var inte långt när Lena kom i kontakt med Women In Progress via sin arbetsgivare, då hon i framtiden vill ägna sig mer åt styrelsearbete.

Lena har större delen av sin karriär arbetat i en mansdominerad värld, där kvinnor utgjort ca tio procent. Jämställdhetsfrågor prioriteras när konjukturspilarna pekar uppåt, medan de tenderar gå tillbaka när tiderna blir sämre - därför tror Lena att det krävs kvinnlig finess och en stor portion införsäljning för att lyckas i männens värld.

En skillnad hon observerat är att hon brukar svara ja eller nej efter att först lämnat en motivering, medan män mer direkt svarar ja eller nej. Lena tror att detta hänger samman med att kvinnor sägs tänka runt konsekvenser av olika val, som också är en viktig anledning till att få in fler kvinnor i styrelser och ledande befattningar. En managementkonsult hävdade att ”en kvinnlig chef kan jag följa i vått och torrt, för jag vet att hon redan vägt in alla detaljer från flera perspektiv”. Lena tror dock att jämställdhetsfrågan är svår att skynda på, utan tror på mer att jobba uthålligt och att det är viktigt för kvinnor att ha stöd från män.

- Att slå i glastaket är ett väletablerat begrepp, men jag har insett att det också finns en glashiss. Det vill säga när en man blir befordrad blir hans manliga kollegors reaktion ”wow” och de hjälper gärna till att lyfta honom än mer. Tyvärr är inte reaktionerna bland kvinnor detsamma och det tål att tänka på -varför det är så?

Text: Ulrika Freidlitz, Sweeturnity


Styrelseutbildningar till hösten
-    Nyinsatt! Efterfrågan på vår certifieringsutbildning har varit mycket stor och därför har vi nu satt in ytterligare en utbildning, den 7-9 november 2012, på Säby Säteri i Stockholm, läs mer. Våra certifieringsutbildningar sker i samarbete med Styrelseakademien.
-    Vill du kombinera din certifieringsutbildning med sol och värme finns det platser kvar till utbildningen i Budva, Montenegro den 23-27 september, läs mer.
-   Från noll till börsen, ger fördjupade kunskaper kring styrelsearbete, denna utbildning sker endast en gång om året och datum är 4-5 oktober i Stockholm. Anmäl dig redan nu för att vara säker på en plats, läs mer.

Det finns flera skäl till att välja Women In Progress Styrelseutbildningar
- Ökad kompetens inom bolagsstyrning och styrelsearbete
- Utbildningen sker i små grupper, max 15 pers, där tillfälle till nätverkande och erfarenhetsutbyte ges
- Tillgång till Women In Progress Alumninätverk efter utbildningen
- Möjlighet att gå med i Women In Progress exklusiva pool av styrelsekandidater
- Få en styrelsementor
- Möjlighet att som tillägg göra en axiologisk profil för att få en kartläggning av dina tanke- och värderingsmönster

Nytt Styrelsenätverk i Göteborg
Efter sommaren startar vi ett nytt styrelsenätverk i Göteborg. Det finns fortfarande några platser kvar. Läs mer

Women In Progress pool av styrelsekandidater
En styrelse är en fantastisk resurs i ett företag. Bäst sammansatt en bredd av interna och externa personer som kan ge stöd, syna och tillföra nya kreativa idéer till er affärsverksamhet. Har ni ett dreamteam idag eller behöver det fyllas på med nya spelare? I Women In Progress pool ingår runt femtio kandidater med en bredd av olika branscher representerade, alla har gått vårt styrelseprogram och som är kvalitetssäkrade av oss genom personlig kännedom. Letar du efter en extern styrelseledamot, tveka inte att kontakta oss! Läs mer.

Grattis till
Maria Frostling-Henningsson som blivit invald i styrelsen för Friskis & Svettis i Danderyd.

Susanne Bruce som blivit invald i Aptics styrelse.

Birgitta Björk som blivit invald både i Rektorsakademiens styrelse som ledamot och i styrelsen för ULI Geoforum som ledamot.


Är du intresserad kan du här läsa mer om Coachande mentorskap, Lärande chefsnätverk eller Styrelseprogram eller kontakta oss!

Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, administrativ assistent

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!