Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Till Riksdagen 2010, Facebook, Twitter eller European Enterprise Institute.

2009-11-23

Moderata entreprenörer

Moderata entreprenörer är en mötesplats för företagare som vill påverka samhället och en aktör för att göra Sverige till ett världsledande företagarland. Gabriel Sundqvist, VD för Pronto Communication, och jag presenterade nyligen detta nya nätverk. Läs mer här och på Facebook här.

"Gör Rosengård och Rinkeby till ekonomiska frizoner"

Sverige bör vara öppet för invandring, och vi bör öppna den inre gräns som hindrar nyanlända från att komma in på arbetsmarknaden. I en debattartikel i Expressen föreslog Johan Norberg och jag att fem storstadsområden får bli frizoner i ett tioårigt försök med befrielse från olika skatter och regleringar. Läs här.

Samma dag hemställde kommunstyrelsen i Göteborg till regeringen att utreda frågan. Läs här.

Andra reformvågen i Östeuropa

Eftersom flera länder i Öst- och Centraleuropa drabbades hårt av finanskrisen har vissa röster velat skylla det på deras marknadsinriktade reformer. Det är fel, vilket framgår av ett nytt Policy Paper från European Enterprise Institute, av Nima Sanandaji. Läs här. Nima och jag skrev om ämnet i Wall Street Journal. Läs här.

"Alternativet till LAS är inte Vilda Västern"

Kritiserar man hur dagens arbetsmarknad får man ofta frågan hur den istället bör vara, underförstått att alternativet till LAS är laglöshet. Så är det inte. Idag skriver Elisabeth Thand-Ringqvist, riksdagskandidat (c), och jag i en debattartikel hur det kan se ut istället - i åtta punkter. Läs här.

Europas missade chans

Så har Europa i all hast enligt det nya fördraget fått en ny president. Blott 27 personer granskade och valde. Och de valde en som de känner sig säkra på inte kommer att stå för något eget. I det Herman Van Rompuy har ståndpunkter förefaller de i vart fall i hög grad vara motsatt mina.

Synpunkter

Idéer och synpunkter till detta nyhetsbrev är mycket välkomna och skickas till johnny@munkhammar.org.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!