Nyhetsbrev från Sardinia Focus. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka på raden längst ned.

BLICKPUNKT CAGLIARI

Festa di Sant'Efisio

Dräktparaden under Festa di Sant'Efisio

Den 1-4 maj samlas tusentals festklädda sarder i Cagliari för att fira Sant'Efisios

 

356° Fiesta di Sant’Efisio 1-4 maj 2012

I över 350 år har Cagliari firat sitt skyddhelgon Sant’Efisio med processioner, blomsterklädda korteger, ryttare, dräktparader och andra festligheter. Festa di Sant’Efisio äger rum 1-4 maj varje år och är en stor religiös och folklig högtid i Cagliari.

Sant’Efisio stadens skyddshelgon

Efisio var en kristen martyr som levde på 200-talets andra hälft. Han är inte bara Cagliaris skyddshelgon utan tillbes även av andra vid sjukdom, skeppsbrott, hungersnöd och andra svårigheter. Firandet av Sant'Efisios går tillbaka på den omfattande pestepidemi som spred sig på Sardinien under 1600-talets andra hälft och som drabbade Cagliari hårt. Sant'Efisios reliker togs i en symbolisk procession till helgedomen i Nora vilket gav upphov till den procession som än idag görs den 1 maj.

Riten och festligheterna

Varje år den 1 maj går en kortege  med en blomstersmyckad vagn dragen av oxar tillsammans med ett trettio-fyrtiotal andra vagnar genom stadens gator. I den guldsmyckade vagnen finns en staty föreställande Sant’Efisios. Kortegen följs av ett tåg av kvinnor och män klädda i olika dräkter som sjunger och spelar, bakom dem grupper av ryttare vars hästar har blomstersmyckade träns. Kortegen går ut genom staden och färdas den fyra mil långa sträckan till Nora.

Dräktparad

Folk från hela Sardinien reser till Cagliari för att delta i processionen och festligheterna. 5-6000 personer beräknas delta varje år i dräktparaden. Firandet av Sant’Efisio pågår under en månads tid men det är dagarna 1-4 maj som är själva höjdpunkten. Riten är religiös men firandet är lika mycket en folklig fest.

Läs mer>>

För mer informtion om Sardinia Focus, besök vår hemsida www.sardiniafocus.com.

Processionen den 1 maj

SARDINIA FOCUS PÅ FACEBOOK

Gilla oss på facebook!

Kort om Cagliari


Sardinia Focus har en sida på facebook. Vi uppdaterar regelbundet med tips på resmål och boenden, recept och artiklar om samhälle och kultur. 

Som prenumerant får du exklusiva erbjudanden och information om arrangemang.

Gå in på sidan, klicka på gilla-knappen och nyheterna hamnar i ditt flöde.


Cagliari på Sardiniens sydspets är den största staden med ett viktigt universitet och ett berömt fotbollslag.

Cagliari tillhör en av de 15 största städerna i Italien. Staden har en mycket gammal historia som har präglats av olika styren och främmande kulturer vilket avspeglar sig bland annat i monument och byggnader.

Läs mer...

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev eller för att vi tror att denna nyhet kan intressera dig. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!