Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 9 oktober 2019

Konferensen Utveckling i Dialog

Lördagen den 19 oktober hölls konferensen Utveckling i Dialog på Personskadeförbundet RTPs förbundskansli i Stockholm. Inbjudna till konferensen var en representant från varje lokalförening. Sammanlagt var vi cirka 30 personer som var på plats.

Höjdpunkten under dagen var den workshop om medlems- och organisationsutveckling som leddes av Paul Ferris från byrån Reform Act. Under workshoppen fick deltagarna i mindre grupper ta fram förslag på olika kampanjer som syftar till att rekrytera nya medlemmar.

Läs mer här:

____________________________________________________________

Medlemsvärvningstävling – Nu blir vi fler!

Vi vill att fler blir medlemmar i Personskadeförbundet RTP. Därför drar vi nu igång en medlemsvärvningstävling bland lokalföreningarna. Startdatum för tävlingen räknas redan från den 1 oktober eftersom vi vet att många föreningar redan värvat nya medlemmar genom höstkampanjen ”Bli medlem redan nu så gäller medlemskapet även hela 2020”. Tävlingen pågår till och med den 31 januari 2020. Alla lokalföreningar deltar automatiskt i tävlingen. Förbundskansliet kommer att ta ut siffror på nya medlemmar från medlemsregistret och resultaten kommer att redovisas månadsvis på hemsidan. De fem lokalföreningar som procentuellt sätt, utifrån sitt medlemsantal, värvat flest medlemmar under denna period får fina priser. De som blir nya medlemmar under perioden har också chans att vinna fina priser!

Ett tips i jakten på nya medlemmar är att ge bort ett medlemskap som gåva eller varför inte som julklapp. Det är en gåva som varar hela året 2020. Det kostar 300 kr/år för ett enskilt medlemskap och 360 kr/år för ett familjemedlemskap. Du kan välja vart vi ska skicka gåvobeviset med hälsning samt välkomstmaterial; direkt hem till den du vill ge gåvan, eller hem till dig! Läs mer om hur du går till väga under menyn ”medlem”/ge bort ett medlemskap.

Läs mer om tävlingen och om priserna här: https://rtp.se/medlemsvarvningstavling/

____________________________________________________________

Äntligen centraliseras ryggmärgsskadevården

Socialstyrelsen fattade i förra veckan beslut om en centralisering av den högspecialiserade ryggmärgsskadevården i Sverige.

- Det är ett mycket glädjande besked. Personskadeförbundet RTP har arbetat för detta sedan 1980-talet. Vi vet att en centralisering kommer att innebära en kvalitetsmässig bättre och mer jämlik vård för alla med ryggmärgsskador, säger Marina Carlsson, förbundsordförande Personskadeförbundet RTP.

Beslutet innebär att ryggmärgsskadevård nu definieras som högspecialiserad vård och koncentreras till fyra Universitetssjukhus i landet. Endast dessa fyra enheter får bedriva akut, subakut och primärrehabilitering tills personen i fråga är klar att skrivas ut till sin hembostad. Det blir med andra ord olagligt för alla andra sjukhus att bedriva den här vården under den första vård- och rehabiliteringsperioden i anslutning till ryggmärgsskadan.

Läs pressmeddelandet från Personskadeförbundet RTP

Socialstyrelsens beslutat att viss vård vid ryggmärgsskador blir nationell högspecialiserad vård

_____________________________________________________________

Debatt: Personer med polio och postpolio bör behandlas inom den specialiserade sjukvården

                             
  Marina Carlsson,                                 Kristian Borg
  förbundsordförande                            professor/överläkare
  Personskadeförbundet RTP              Danderyds sjukhus             

Den 24 oktober var det Internationella poliodagen. Personskadeförbundet RTP skrev då en debattartikel tillsammans med överläkare Kristian Borg som publiceras i Dagens Medicin belysa vikten av att kunskapen om polio och postpolio upprätthålls inom vården.

Det är över 60 år sedan den senaste polioepidemin härjade i Sverige, men många personer lever fortfarande med svåra komplikationer efter polio som i vissa fall kan vara livshotande. Denna grupp måste få regelbundna hälsokontroller och behandlas inom den specialiserade sjukvården. Samtidigt hotas nu flera av Sveriges kvarvarande poliomottagningar av nedläggning och kunskapen om polio urholkas allt mer.

Läs artikel i Dagens Medicin här:

 _________________________________________________

Kollektivtrafik för alla

Den 9 oktober publicerade Trafikanalys promemorian ”Kollektivtrafik för alla” om nya mått och metoder för den nationella måluppföljningen av kollektivtrafikens tillgänglighet och användbarhet.

Publikationen samt mer information hittar du här:

_________________________________________________

Magnetresonanstomografi kan utvecklas
för att mäta trötthet

Nya forskningsresultat pekar på att funktionell magnetresonanstomografi, FMRI, kan vara en lovande metod för att mäta trötthet efter skallskada. Det visade en studie som nyligen genomförts vid Umeå universitet. FMRI kan användas för att synliggöra vilka av hjärnans delar är aktiva och icke-aktiva under genomförande av vissa uppgifter.

Runt 70 procent av patienterna med bestående besvär efter en traumatisk skallskada lider av trötthet, jämfört med ungefär 10 till 20 procent av befolkningen i övrigt. Vården har tidigare inte kunnat hittat synliga bevis för personernas egenupplevda och ofta långvariga trötthet som kan leda till svårigheter att klara av sin vardag.

Läs mer om studien i tidskriften Neurologi, nr 3/2019.

_________________________________________________

Innovatörer bakom hjälmteknik som minskar risken för hjärnskador får Polhemspriset 2019

MIPS är hjälmlösningen som imiterar hjärnans eget skyddssystem och reducerar risken för hjärnskador. Nu belönas forskartrion bakom den unika hjälmteknologin med Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse samt en prissumma på 250 000 kronor.

Läs pressmeddelande från Sveriges Ingenjörer:

_________________________________________________

Möt vår ordförande Marina Carlsson

Nu har vår ordförande Marina Carlsson en egen sida på www.rtp.se. Där kan du läsa om Marinas erfarenheter och engagemang för att öka tillgänglighet, delaktighet och jämställdhet i vårt samhälle. Marina berättar också om de värderingar som lägger grunden för hennes arbete som ordförande för Personskadeförbundet RTP.

__________________________________________________

Styrutredning för jämlik vård föreslår
digifysisk vårdval

Den 1 oktober presenterade regeringens särskilde utredare Göran Stiernstedt styrutredningen för jämlik vård. Förslagen som ingår i utredningen är bland annat att införa en starkare reglerad listning på vårdcentralerna för att öka kontinuiteten i kontakt mellan patient och behandlare inom primärvården. Det menar man leder också till en vård som svarar bättre på patienternas behov.

Det föreslås också att sänka patientavgiften för den som listar sig samt att samma taxa ska gälla i hela landet. En annan förändring som utredaren nämnde var att den digitala vården behöver integreras med den fysiska som patienten får på vårdcentralen. Ett integrerat system för vårdkontakter är tänkt att på sikt ingå i det reformerade vårdval som utredningen arbetat fram. Framöver kan dagens nätläkare därför även behöva erbjuda fysisk vård genom att utöka sin verksamhet eller knuta till sig underleverantörer.

Läs mer här:

__________________________________________________

Nu finns konferensen Hjärnhälsa 1.5
tillgänglig på UR play

Konferensen Hjärnhälsa 1,5 som under september hållits på tre olika platser i landet finns nu tillgänglig på UR play.

 

 

 

 

 

 

 

I det här numret.

Konferensen Utveckling i Dialog

Medlemsvärvningstävling –
Nu blir vi fler!

Äntligen centraliseras ryggmärgsskadevården

Debatt: Personer med polio och postpolio bör behandlas inom den specialiserade sjukvården

Kollektivtrafik för alla

Magnetresonanstomografi kan utvecklas för att mäta trötthet

Innovatörer bakom hjälmteknik som minskar risken för hjärnskador får Polhemspriset 2019

Möt vår ordförande Marina Carlsson

Styrutredning för jämlik vård föreslår digifysisk vårdval

Nu finns konferensen Hjärnhälsa 1.5 tillgänglig på UR play

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!