Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

 

2012-02-29

 

Välfärdskonkurrens!

Valfrihet och konkurrens i välfärdstjänsterna leder till ökad kvalitet och tillgänglighet. En ny rapport från Konkurrensverket konstaterade just tydligt positiva effekter av vårdvalet. Henrik Jordahl recenserar SNS-rapporten om konkurrens i välfärden här, noterar det positiva. De tio största friskoleföretagen tog ut en promille i vinst 2010, resten återinvesterades, utan reglering - läs här. Och, slutligen, här skriver S-debattören Jonas Morian om varför vinst i välfärdsföretag är viktigt.

 

Inkomstfördelning

Detta ämne är återkommande aktuellt och hett debatterat - också i Riksdagen. Jag deltog för några veckor sedan i två så kallade interpellationsdebatter i ämnet - här och här. Ganska klargörande. Igår genomfördes en annan debatt i ämnet, som jag var särskilt nöjd med - se här.

 

Lectures in Seoul

Nästa vecka tillbringar jag således i Seoul, Sydkorea, och håller ett stort anförande, samt ett antal mindre möten, inte minst med media. Värd är Center for Free Enterprise. Ämnet är ekonomisk politik och reformer, i hög grad baserat på nordiska/svenska lärdomar. Läs mer här.

 

Lokalt!

Jag var värd för mina moderata kollegor i Riksdagens Skatteutskott under en heldag i Österåker. Intressant och lärorikt - summering här. Skriver här i olika Mitt i-tidningar om Stockholmsregionen och tillväxten.

 

Två saker om arbetsmarknad

OECD har studerat det svenska systemet för arbetskraftsinvandring. De konstaterar bland annat att lönerna stiger mer i företag som anställer utländsk arbetskraft än i företag som inte gör det. (Sid. 97). Ekonomifakta här om att antalet förtidspensionerade har minskat från 550 000 till 400 000 under Alliansregeringens tid. Och så en artikel i LO-tidningen om hur bemanningsföretagen förbättrar integrationen.

 

Bokrea!

12-årige Oskar rekommenderar Skuggan och det mystiska dokumentet här. Lägsta pris på densamma finns här.

 

Boktips!

Storleken på utanförskapet varierar starkt mellan olika kommuner. Detta har olika förklaringar, men en viktig variabel är det lokala företagsklimatet. Detta är en viktig slutsats i nya boken Välståndssamhälle för alla - den företagsamma vägen ur fattigdom, av Li Jansson. Mer här.

 

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!