Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 


Nyhetsbrev februari 2012

Fler och fler huvudmän ansluter nu sina verksamheter till Senior alert. För närvarande är alla landsting förutom ett, 264 kommuner och ett hundratal privata verksamheter anslutna.

Varje månad får vi ytterligare kunskap om de risker som cirka 20.000 personer har för fall, trycksår, undernäring. Fler och fler riskbedömningar kring munhälsa görs också. Många av dessa personer (cirka 70 %) får minst en förebyggande åtgärd vilket gör skillnad för den enskilde personen. Se fler siffror från Senior alert 2011 på www.senioralert.se.

Och visst kan vi ännu bättre! ALLA äldre som vi möter på särskilt boende, korttidsenheter, hemsjukvård, i primärvården och på sjukhusen är värda en riskbedömning och förebyggande åtgärder. Tack för att du är med och bidrar till att gynna äldres hälsa genom att arbeta förebyggande.

Särskilt boende 2012
Under 2012 vill staten och Sveriges kommuner och landsting (SKL) extra lyfta fram vikten av att alla personer som bor på särskilt boende eller vistas på en korttidsenhet får en riskbedömning.

De kommuner som når målet att 90 % av de personer som bor på särskilt boende eller vistas på en korttidsenhet har erhållit en riskbedömning får dela på en prestationsersättning om ytterligare 20 miljoner kronor (utöver de 50 miljoner som finns för alla huvudmän att dela på). Läs mer om målet, överenskommelsen och prestationsersättning

För att nå dit vill Senior alert under våren bland annat erbjuda:

  • Kommunen kan bjuda in till större samlingar där en Senior alert-coach kan bidra med basinformation om Senior alert.
  • Länen kan bjuda in till spridningsmöten under en heldag. Målgruppen är personalteam som har ett tydligt spridningsansvar hos de huvudmän eller verksamheter som ännu inte kommit igång med Senior alert. En Senior alert-coach kan stå för dagens innehåll.
  • Webbhandledningar är tillgängliga för all personal.
  • Teamutbildningar.
  • Använd Senior alert support för frågor, på e-post: senioralert@lj.se eller telefonnummer: 036-32 12 11.
  • Kontakta en Senior alert-coach.

Webbhandledning
Vill du veta hur man registrerar i Senior alert? Har du funderingar på hur man arbetar förebyggande för äldre på strukturerat sätt? Vill du få koll på vilka rapporter som finns i Senior alert? Undrar du vad ROAG och munhälsa i Senior alert är för något? Vill du lyssna på information och kunna ställa frågor om dessa ämnen?

Då är webbhandledning något för dig! Varje vecka kan du vara med på och lära dig mer om dessa områden på webben. Det är enkelt och tar bara en timma per utbildning. Det enda du behöver är en dator och en telefon (men använd inte högtalartelefon).

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig.

Nyheter i Senior alert 1 mars

  • Från och med den 1 mars sker en del uppdateringar i Senior alert.
  • Riskbedömningen för munhälsa (ROAG) är justerad. Den är nu inte obligatorisk att använda för varje person, även om hela organisationen anslutit ROAG till sitt Senior alert.
  • Rapporterna har uppdaterats med bland annat fler urval.
  • Möjlighet att ta ut statistik i grupperingar oavsett juridisk huvudman kommer att vara möjligt på avidentifierade rapporter.

För mer information läs denna nyheten på vår hemsida.

Nya blanketter och trycksaker

Hur kommer man igång med Munhälsa och ROAG?

1. Varför ska vi arbeta med munhälsa i Senior alert?
Många personer med behov av vård och omsorg behöver hjälp med adekvat munvård. Att bistå med hjälp av munvården ingår i omvårdnadsarbetet. För att underlätta detta arbete har vi lagt till ytterligare en riskbedömning med tillhörande förebyggande åtgärder i Senior alert. Riskbedömningsinstrumentet ROAG handlar om att upptäcka behoven av hjälp hos den enskilde i den dagliga rutinen.

2. Hur vet jag vad som behövs göras för personen?
Lär dig göra en munbedömning enligt ROAG på 4 minuter:

3. Har du frågor?

4. Har din verksamhet aktiverat ROAG i Senior alert?
Om ni inte aktiverat ROAG – kontakta Senior alerts support på e-post: senioralert@lj.se eller telefonnummer: 036-32 12 11.
Även om hela verksamheten aktiverar ROAG är det inte obligatoriskt att använda ROAG

5. Se till att ni har: ficklampa, spegel/spatel/tesked

6. Börja med en riskbedömning av munhälsa i samband med nyinskrivning.

7. Gör åtgärd:
Om minst en tvåa – åtgärd enligt åtgärdsprogram i Senior alert (sida 2 i riskbedömingsblanketten för ROAG).

8. Resultat kan följas i utdatarapport från och med 1 mars.

Vanliga frågor från användare av Senior alert

Varför har Senior alert med följande frågor?

  • ”Har personen vårdats hos annan juridisk huvudman sen senaste riskbedömningen?".
  • "Har information från tidigare juridisk vårdgivare inhämtats".

Svar: Utifrån Patientsäkerhetslagen och SKL:s satsning på patientsäkerhet påtalas vikten av att inhämta, respektive lämna ifrån sig, information mellan olika vårdgivare om funna risker och utförda förebyggande åtgärder. I kvalitetsregister har vi inte lagligt stöd att följa personen över huvudmannagränser utan information måste inhämtas/lämnas på andra sätt mellan vårdgivare. Senior alerts expertgrupp ser det som mycket viktigt att detta blir en naturlig del i den vårdpreventiva processen och att varje verksamhet bör ha sådana rutiner.

E-postadresser
För att vi ska kunna nå ut med ny information till så många användare som möjligt i Senior alert behöver vi era e-postadresser. E-postadressen skrivs in i registret under ”Administrera – Min profil”. Uppdatera profilen när du fyllt i uppgiften. Påminn gärna era kollegor också!

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!