Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Regionalt koloncancerprojekt

 
 

Nyhetsbrev 1, Januari 2012

Detta är det första Nyhetsbrevet av 6 som är planerade under 2012. Varje brev belyser ett löfte till våra invånare i regionen och kopplingen till koloncancerprojektet. Vi kommer också att lyfta fram aktuella händelser samt referera till goda exempel och koncept som prövas i regionen. Regionens cancerarbete har ytterligare ett nyhetsbrev från RCC sydöst som speglar alla cancerprocesserna. Detta finner du på Nyhetsbrev från Regionalt cancercentrum sydöst

Utvecklingskraft cancer i september 2011 var höjdpunkten i första halvlek. Det var en fantastisk dag med många inspirerande bidrag. Vet du att du kan gå in på
http://www.lj.se/utvecklingskraftcancer och njuta av både filmer och föredrag från den dagen? Här finner du idéer, exempel och framgångsfaktorer för morgondagens arbete. Dagen gick till tonerna av lärande och nätverksbygge. Den symboliserade mycket av det som koloncancerarbetet kännetecknas av dvs att låta oss ta tillvara dem som är motiverade och känner energi i att förbättra för våra patienter och dela med sig av sina erfarenheter. Vår ambition är att det goda arbetet skall spridas i hela regionen och till alla cancerprocesser.

Andra halvlek i regionens koloncancerprojekt har precis börjat

Patientinvolvering – det är här det viktiga börjar…
Att uppnå bättre patientmedverkan engagerar många i regionens koloncancerarbete. En samarbetsgrupp har etablerats i regionen och koordineras av RCC vilken ska säkra patienternas medverkan och inflytande. Tre större möten med patientföreträdare har ägt rum under hösten i Linköping, Jönköping och Kalmar. Mötesdeltagare från olika cancerpatientföreningar i regionen gav sin syn på de mest angelägna förbättringsbehoven. Tillgänglighet, information, rehabilitering och tillgång till kontaktperson var några exempel. Om du går in i vår handlingsplan finner du fler exempel på patientinvolvering.

Regionens första löfte till sina cancerpatienter är att ingen patient ska behöva vänta mer än fyra veckor på start av behandling från det att man sökt för sina symptom
Detta löfte har slagit an tonen i de flesta utvecklingsarbeten liksom i forskning som följer projektet. Olika angreppssätt och förnyade stödstrukturer har gett framgång för att underlätta för patienten att snabbt komma till.
Vill du lära mer om dessa koncept följ länkarna:

SNAPS, Landstinget i Kalmar
CUUS, Landstinget i Östergötland
Tidig upptäckt av kolorektalcancer, Fakta-dokument, Landstinget i Jönköpings län

Mätningar för en “godare” vård
Mätningarna hjälper oss att förstå och säkra vad arbetet leder till. Klicka här för att se värdekompassen. I projektet har värdekompass- konceptet varit mycket värdefullt. Mätningar är en förutsättning för att genomföra förbättringar.

I figuren nedan finner du ett exempel på mätning som visar effekterna av Östergötlands ledtidsarbete.



Figuren illustrerar hur väsentligt det är att mäta. I figuren nedan finner du en summerande mättavla.



Registrering av koloncancer i INCA
Ett bekymmer vi brottas med är att inregistreringen i kvalitetsregistret i INCA är för långsamt och i bilden nedan finner du en jämförelse mellan landstingen. Under februari kommer vi att skicka ut en påminnelse till alla ansvariga om detta samt försöka finna orsaken till varför Östergötland förbättrat sig i denna arbetsprocess.

Nästa lärseminarie i regionalt koloncancerprojekt
Onsdagen den 25 april hålls det sjunde lärseminariet inom koloncancerprojektet i Kalmar.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!