Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 


Nyhetsbrev januari 2012

Gott nytt år och tack för ert fantastiska arbete med att främja de äldres hälsa genom att förebygga fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen.

Många huvudmän anslöt sig till det nationella kvalitetsregistret Senior alert under 2011 och nu är 261 kommuner, 18 landsting och ett hundratal privata huvudmän anslutna.

Att arbeta med Senior alert har lett till att många enheter har börjat arbeta förebyggande på ett strukturerat sätt. Kreativitet har flödat i arbetet med t ex nattfasta, nutrition och fysisk aktivitet och enheter börjar se att arbetet ger resultat genom bland annat viktuppgång, kortare nattfasta och färre fall. Anmäl er gärna som gott exempel på vår hemsida (nytt fönster) och beskriv vad ni har gjort på er enhet!

E-postadresser
För att vi ska kunna nå ut med ny information till så många användare som möjligt i Senior alert behöver vi er e-postadress. E-postadressen skrivs in i registret under ”Administrera – Min profil”. Påminn gärna era kollegor!

Prestationsersättning 2011
Sveriges kommuner och Landsting har tecknat ett avtal med staten om utbetalning av prestationsersättning att fördela mellan de kommuner och landsting där samtliga relevanta verksamheter har påbörjat registrering i Senior Alert. 35 miljoner kommer att fördelas mellan de kommuner som kvalificerat sig för ersättning och 15 miljoner kommer att fördelas mellan de landsting/regiondelar som kvalificerat sig för ersättning. Ersättningen utbetalas från Sveriges kommuner och Landsting till huvudmännen i förhållande till antalet genomförda riskbedömningar. Se SKL:s info om prestationsersättning 2011 (nytt fönster)

Hela år 2011 kommer att utgöra mätperiod och utbetalning av medel avseende år 2011 sker första kvartalet 2012. Registrering kommer att kunna ske t.om 2012-01-15.

OBS! Glöm inte att klarmarkera riskbedömningarna! Endast de riskbedömningar som är klarmarkerade i Senior alert räknas med. De riskbedömningar som ligger på enhetens startsida som "påbörjade" är inte klarmarkerade.

Webbhandledning
Många efterfrågar utbildning i hur man registrerar i Senior alert och tar ut rapporter. Ett enkelt och tidseffektivt sätt är att vara med på en webbhandledning. Webbhandlingen tar cirka en timma. Du deltar genom att besöka en hemsida på din dator samt ringer upp ett telefonnummer. Du har hela tiden möjlighet att ställa frågor under webbhandledningarna. Webbutbildningarna går varje vecka.

Läs mer om våra webbhandledningar (nytt fönster).
Eller anmäl dig direkt till våra webbhandledningar på denna sida (nytt fönster).

Du kan också lära dig att registrera och ta ut rapporter genom en skriftlig manual (nytt fönster) eller en film på cirka 30 min (nytt fönster).

Teamutbildning
Är ni ett team som vill lära er hur man kan arbeta med förbättringsarbete och ha Senior alert som utgångspunkt? Har ni börjat registrera i Senior alert och har er lednings stöd att arbeta med förbättringar? Då är ni välkomna med i vårens teamutbildningar. Teamutbildning med inriktning på slutenvård hålls i Jönköping. Teamutbildning med inriktning på äldreboende, hemtjänst och hemsjukvård hålls i Jönköping respektive i Gävle. Datum och anmälan hittar du på följande sida (nytt fönster)

Nytt i Senior alert
Uppdateringar i registret 2011-12-31:

  • Produktionsrapport, översiktsrapport och administrativ rapport använder nu exakt samma underlag för beräkning av riskbedömningar, vilket ger samma resultat.
  • Trycksårsrapport har omarbetats vilket gör att den ser annorlunda ut och innehåller lite mer.
  • Måluppfyllelserapport och vårdpreventionsrapport - avlidna exkluderas om de saknar uppföljning.
  • Flera rapporter har justerats utseendemässigt med färger och rubriker.
  • Flera rapporter har fått förklaringar och fotnot.
  • Arbetet med rapporterna kommer att fortgå de första månaderna 2012 och Senior alert räknar med att 1/3 2012 ha kommit ännu en bit på väg.

Munhälsa och ROAG (Revised Oral Assessment Guide)
Det fjärde området inom Senior alert är munhälsa. Det är valfritt att ansluta enheten till munhälsa och ROAG men om en enhet ansluter sig blir det obligatoriskt med riskbedömning även inom munhälsa för varje person. Det finns nu webbhandling, film, manual och blanketter om ROAG på www.senioralert.se. Under våren 2012 kommer utdatarapporter för munhälsa.

Är du nyfiken på munhälsa och ROAG?
Ring då ”öppen telefon” måndagar, ojämn vecka,
 klockan 14-15. Telefon 0771-400 800. Knappa in kod: 3622.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!