Se nyhetsbrevet i 
webbläsaren


Förberedelserna inför 50-årsjubileet löper på enligt plan. Lokalerna är bokade, sponsorer har tillkommit och konferensprogrammet är klart, här ger vi några smakprov på delar av det.

Konferensprogram den 3 oktober

Den 3 oktober kommer vi att genomföra en internationell konferens med talare från när och fjärran. Exempelvis kommer Christer Idhammar från Idcon att återvända till Sverige, nu med föredraget "Closing the gap between technology and results".

Den nya tekniken ställer högre krav på kompetensen för framtidens ingenjörer. I föredraget "Competence requirements for future engineers" berättar Mirka Kans från Linnéuniversitetet hur de skapar förutsättningar för att lyckas med detta.

Johan Bengtsson från Göteborgs Tekniska College kommer att berätta mer om ett spännande projekt där skolor och näringsliv samverkar kring ökad kompetens inom industriell digitalisering. Föredraget har titeln "Smart Factories".

Ledningssystemet Asset Management blir allt viktigare för industrin och underhållet påverkar de värdeskapande processerna i mycket hög grad. JanezTomažin, som representerar EFNMS Asset Management Committee, berättar hur kopplingarna kan förtydligas i föredraget "Maintenance within Physical Asset Management".

Konferensprogram den 4 oktober

Den 4 oktober kommer vi att genomföra en svensk konferens med talare från olika branscher inom svensk industri samt från akademin. Jerry Johansson från Astra Zeneca inleder dagen med föredraget "Underhållets processer och ledarskap".

Linda Ramstedt Marklund från Fortum kommer att prata om hur den nya tekniken kommer att både påverka och utveckla det framtida underhållet. Föredraget "Digital transformation" ger konkreta exempel på detta.

Det ska vara säkert att utföra underhåll och det är viktigt att även involvera externa entreprenörer. I föredraget "Säkert underhållsarbete" berättar Kjell Lundberg och Håkan Sundström från Smurfit Kappa hur de har lyckats med detta.

I samband med konferenserna kommer du även få möjlighet att diskutera viktiga frågor med både kollegor och de leverantörer som sponsrar jubileet.

Jubileumsbankett

Vi vill förena nytta med nöje och har därför glädjen att erbjuda en jubileumsbankett under torsdagskvällen den 3 oktober där vi njuter av en härlig middag i gott sällskap med kollegor inom branschen, både internationella och nationella.

Välkommen till ett minnesvärt arrangemang!

Läs programmet här!


Bli sponsor för 50-årsjubileet

Vill du och ditt företag finnas med som representanter på Riksorganisationen Svenskt Underhålls 50-årsjubileum?

Som sponsor får ni den exklusiva möjligheten att under två heldagar marknadsföra er och nätverka med personer inom branschen, från både Sverige och Europa.

Vi har tagit fram olika sponsorpaket som ni kan välja mellan och som medlem har ni givetvis förtur. Antalet platser är begränsat, så det är "först till kvarn" som gäller. 

Läs mer om de olika sponsorpaketen som vi erbjuder: Sponsorpaket


I samarbete med branschtidningen U&D ger vi återigen eventet Underhållsdagarna! Med ett brett program och ett stort antal erkända talare kan vi utlova dig en intressant och givande konferens.

Den 20-21 november erbjuder vi dig möjligheten att inhämta ny kunskap och ta del av erfarenheter inom underhåll och driftsäkerhet. Vi blandar nutid med framtid och utmaningar i vardagen med den nya tekniken.

Programmet är nu klart och du kommer att få lyssna på dessa föredrag:

  • Underhållsledning för ökad driftsäkerhet
    Robert Eriksson, Scania Industrial Maintenance
  • Information från Underhållsmässan
    Anna Jarnö, Svenska Mässan
  • Underhåll, personsäkerhet och lönsamhet – Finns det ett samband?
    Rune Årnes, Ahlstrom-Munksjö
  • IoT och AI – möjligheter och utmaningar
    Tomas Lennvall, Örebro Universitet
  • Optimerat underhåll genom kritikalitetsanalys
    Torbjörn Karlsson, Stora Enso Fors
  • Additiv tillverkning av reservdelar
    Sten Farre, RISE
  • Drönare i underhållets tjänst
    Sverre Iver Aastorp, Statnett
  • Digitaliseringens risker och utmaningar
    Nicklas Keijser, MSB
  • Augmented Reality
    Ulrika Garbe, IKEA Industry
  • Smart Maintenance
    Mohamad Abosh, Volvo Cars

Du kommer även att få träffa gamla och nya kollegor inom branschen och hitta nya nätverk för att ta del av erfarenheter och öka kunskapen inom underhåll.

I samband med middagen den 20 november sker certifikatsutdelning till de som har blivit certifierade underhållsledare och underhållstekniker under det gångna året.

Läs mer om Underhållsdagarna 2019 här och anmäl dig här!


EFNMS General Assembly

Den 10-11 maj stod vår franska systerorganisation (AFIM) för värdskapet för EFNMS General Assembly i Paris. Svenskt Underhåll representerades av Mia Ilkko, Christer Olsson och Torsten Ekström.

Den 10 maj träffades EFNMS olika kommittéer. I EFNMS Maintenance Assessment Committee (EMAC), där Christer Olsson är ordförande, diskuterades ett pågående projekt med att uppdatera och modernisera arbetet med Global Maintenance and Reliability Indicators (GMARI).

Ett team från EMAC har haft återkommande arbetsmöten med den amerikanska organisationen Society for Maintenance & Reliability Professionals (SMRP) för att jämföra olika nyckeltal. En ny benchmarking rörande viktiga nyckeltal är planerad att genomföras under 2020.

Mia Ilkko deltog vid mötet inom EFNMS Asset Management Committee. Här lades stor vikt på att skapa en tydligare bild av kopplingen mellan underhållet och Asset Management. Här diskuterades även hur en workshop inom området kan öka både intresset och kunskapen inom området.

Under mötet med EFNMS Certification Committee (ECC), där Torsten Ekström är vice ordförande, låg fokus på Erasmus+-projektet som ska leda till en tydligare bild av kvalifikationer för underhållspersonal samt skapa en stabil grund för validering och certifiering. Här diskuterades även en framtida utformning av tentamen.

En av de viktiga uppgifterna vid själva General Assembly var att välja ny ordförande för EFNMS. Cosmas Vamvalis från den grekiska föreningen blev enhälligt omvald för den kommande tvåårsperioden.


Workshopen Smarta Fabriker

Den 14 maj genomfördes en givande workshop, Smarta Fabriker, exklusivt för certifierad underhållspersonal. Här visades en digital fabrik och de tolv områden som man fokuserar på.

Projektet Smarta Fabriker är en plattform för kompetensutveckling inom industriell digitalisering. Workshopledare var Johan Bengtsson från Göteborgs Tekniska College och till sin hjälp hade han elever från Göteborgs Tekniska Gymnasium. 

Deltagarna fick bland annat lära sig mer om digitala kopior, visualisering med hjälp av virtuell och förstärkt verklighet, additiv tillverkning, smarta arbetssätt och smart underhåll. Dessutom fick de ta del av hur man arbetar med kompetensutveckling, exempelvis via kunskapsplattformen edig.


Föreningens årsmöte

Den 15 maj stod SKF som värd vid föreningens årsmöte och här valdes nya ledamöter till styrelsen för det kommande verksamhetsåret 2019-2020.

Styrelseordförande 
Mia Ilkko
 - Mia Ilkko Utveckling AB

Vice ordförande
Maria Brus Lundell 
- Scania Industrial Maintenance AB

Kassör
Mattias Forsberg - Midroc Project Management AB

Övriga ledamöter 
Uday KumarLuleå Tekniska Universitet 
Johan LundellNodd AB
Conny Ohlson - Stockholm Vatten och Avfall AB
Kristian Wendt - Vattenfall AB 

Suppleanter
Ingemar Andréason - ITA AB
Lars Jansson - OKG AB
Johan Blücher - Octapharma AB

I direkt anslutning till årsmötet fick vi ta del av SKF:s spännande resa mot industriell digitalisering. Representanter från SKF pratade om vikten av att använda relevant data för att fatta rätt beslut, underhållets bidrag för att öka konkurrenskraften inom svensk industri och om vikten av att öka den industriella digitaliseringen i fabrikerna för att fortsätta vara konkurrenskraftiga i framtiden. Vi fick dessutom en guidad tur i SKF:s digitaliserade fabrik.

Från vänster: Johan Lundell, Kristian Wendt, Maria Brus Lundell, Mattias Forsberg, Mia Ilkko och Conny Ohlson.
Saknas på bilden: Uday Kumar, Ingemar Andreason, Lars Jansson och Johan Blücher.


Konferens om prediktivt underhåll

Den 16 maj genomförde vi den uppskattade konferensen Prediktivt Underhåll där den nya tekniken belystes utifrån olika perspektiv.

Marcus Jennerholm från SKF Sverige berättade om hur nya tankesätt kan skapa effektivare affärsmodeller. Genom att fokusera på nyttan av att mäta och analysera data går det att skapa ökat värde förverksamheten.

Andrea Palmberg och Lena Hammersberg från Göteborgs Tekniska College berättade om hur de arbetar med att kunna bygga framtidens kompetens. En av de viktigaste frågorna är hur vi gemensamt skapar ett ökat intresse för området så att det utbildas tillräckligt många underhållstekniker. 

Johan Arvidsson från SPM Instrument visade hur det prediktiva underhållet kan användas i vardagen medan Marcus Bengtsson från Volvo CE och Mälardalens högskola påtalade vikten av att successivt väva in den nya tekniken i underhållet för att nå störst effekt av investeringarna.

Anders Sundholm från MLT visade hur rätt beslut kan fattas utifrån det prediktiva underhållet. Därefter gav Lars Djuvfeldt från Intertechna en kort introduktion om sensorteknik och en panel från och akademin fick berätta om sina erfarenheter av den nya tekniken.

Konferensen avslutades med en blick in i framtiden genom Johan Isaksson från Viking Analytics. Det var en inspirerande konferens där den praktiska användningen begreppet prediktivt underhåll hamnade i fokus.


Medlemsinformation

Underhållsbloggen är en nyhet på vår hemsida. Här lägger vi upp blogginlägg om händelser som berör underhållsarbete på ett eller annat sätt.

Dessa är exklusivt för dig som är medlem i föreningen och vi rekommenderar därför att du registrerar dig på hemsidan för att kunna ta del av kommande material som vi löpande kommer att lägga upp.

Till inloggningssidan


Vi hälsar våra nya medlemmar välkomna!



3 - 4 oktober - 50 årsjubileum!

För att fira att föreningen fyller 50 år genomför vi två konferenser och olika nätverksträffar samt arrangerar en minnesvärd jubileumsbankett. Det är ett bra tillfälle att knyta nya kontakter med andra inom branschen på ett nationellt och internationellt plan.

Anmäl dig via e-post: info@svuh.se.

Plats: Münchenbryggeriet, Stockholm

20 - 21 november - Underhållsdagarna

Traditionsenligt bjuder vi återigen på ett smörgås-bord med olika spännande föredrag från aktuella områden inom underhåll. Detta är en mycket viktig mötesplats för dig som arbetar med underhåll, driftsäkerhet och förvaltning av fysiska tillgångar!

Läs mer här och anmäl dig här!

Plats: Lidingö


Torsten Ekström

Hållbarheten och underhållet

Ett mycket populärt begrepp just nu är hållbarhet. Allt fler pratar om det, men vad innebär det och hur kan underhållet påverka hur bra vi lyckas med att nå hållbarhetsmålen?

Efter en snabb blick på nätet kommer jag fram till att det är ett vitt begrepp som innefattar både ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv. FN pratar snarare om hållbar utveckling än hållbarhet.

Det finns 17 områden i de ”Globala Målen” som bland annat ska leda till att lösa klimatkrisen. Inom industrin handlar det oftast om att minska miljöpåverkan och här kan underhållet naturligtvis påverka.

Definitionen

Vad är då hållbarhet? En god vän till mig, som är en av de absolut främsta experterna inom området, säger att "det som inte är ohållbart är per automatik hållbart". Vänder vi på begreppet kan det bli enklare att förstå.

I grunden faller dock begreppet hållbarhet på sitt eget grepp eftersom all produktion i grund och botten kan anses vara ohållbar. Vi förbrukar råvaror och energi samt producerar avfall och orsakar miljöutsläpp.

Brundtlandkommissionen, som FN tillsatte i mitten av 80-talet, definierade begreppet hållbar utveckling som "en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov".

Enkelt tolkat så innebär det väl att vi ska se till att vi lämnar över en hyfsat ren och välmående planet till kommande generationer. Det innebär dock att vi hela tiden måste ifrågasätta vårt nuvarande beteende.

I Sverige förbrukar vi för mycket i förhållande till vad som är långsiktigt hållbart. Vår nuvarande livsstil och konsumtion ger en skadlig påverkan över tid och vi måste agera. Det är nog de flesta medvetna om.

Balansen mellan att öka hållbarheten och samtidigt bibehålla en ekonomisk tillväxt är dock svår att hitta. Min känsla är att om vi ska uppnå resultat så måste vi tänka på ett helt annat sätt.

Underhållets roll

Ett steg på vägen för att försöka hitta denna balans är att skapa effektivare tillverkningsprocesser och även öka andelen underhåll ytterligare. I båda dessa fallen kommer vi att se positiva effekter.

Effektiva tillverkningsprocesser förbrukar både mindre råvaror och energi för att omvandla dem till produkter. Här bidrar underhållet genom att förebygga fel, rikta upp utrustningar, motverka obalanser, smörja etc.

Jag är dock övertygad om att det är på lång sikt som de absolut största effekterna kommer att uppstå. Här för vi in en synonym till hållbarhet (sustainability) och det är varaktighet (durability).

Enligt Wikipedia står begreppet varaktig för något som "varar länge, något som länge fortsätter existera med bibehållen kvalitet". Jag anser att detta är nyckeln till framgång, långsiktighet framför en snabb "quick fix".

Genom att ha kontinuitet i sin underhållsverksamhet och hela tiden sträva efter en varaktighet så kommer utrustningen kunna leverera högkvalitativa produkter under lång tid och livslängden kommer samtidigt öka.

Ett nyligen genomfört föredrag som jag lyssnade till ställde detta på sin spets. Vi fokuserar mycket på att hitta och undvika haverier genom tillståndskontroller och har full koll på olika P-F-intervall.

Kan det finnas en risk i att vi fokuserar för mycket på det förestående haveriet och lägger mer resurser på att ta reda på när det sker än att verkligen se till att undvika att det uppstår?

Essensen av föredraget handlade om vad vi gör långt före själva P-F-intervallet. Behöver vi ens kontrollera tillståndet på utrustningar om vi minutiöst underhåller dem löpande över tid?

Budskapet

Genom att fatta rätt beslut och styra våra aktiviteter till de åtgärder som ger störst effekt på varaktigheten så kommer underhållet vara en av de absolut viktigaste faktorerna för att öka hållbarheten.

Jag har sagt det tidigare, men det är värt att upprepa; paketeringen är viktig! Vi måste hitta effektiva sätt för att föra fram budskapet på, då det är en förutsättning för att lyckas.

Den hållbara utvecklingen kommer att bli allt viktigare i framtiden, vilket gör att även underhållet per automatik kommer att bli det.

Torsten Ekström
Vd för Svenskt Underhåll AB och European Expert in Maintenance Management


Följ oss via sociala medier!

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Svenskt Underhåll. Vi uppdaterar våra sociala medier löpande med de aktiviteter som vi genomför och planerar att göra.

Du hittar oss via:

linkedinfacebookhomepageyoutube

Riksorganisationen Svenskt Underhåll, Vretenvägen 13 B, 171 54 Solna

08-664 09 25   info@svuh.sewww.svuh.se


Vill du inte längre ha nyhetsbrev? Avslutaprenumeration

Dataskyddspolicy

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!