MYSTERIEDRAMER

I VÅR TIDS APOKALYPS

OCH UTSTÄLLNING

25 Juni – 29 Juni 2019
Kulturhuset i Ytterjärna

Väktaren vid tröskeln
Själarna vaknar

Varmt välkomna till sommarens mysteriedramer önskar Dramagruppen i Järna


PROGRAM & AFFISCH

Ladda ner program & affisch:
Mysteridramer 2019(pdf) & affisch HÄR


Detta är det den sista sommarkonferensen kring mysteriedramerna,
där 7års arbete kommer till en avrundning!


Har du tänkt delta, så är vi tacksamma om din
anmälan kommer in i god tid!

Se anmälan längre ner.

Utställning
i samband med Rudolf Steiners mysteriedramer

Måleri – Skulptur - Installation

Utställningen pågår 17. – 30. juni
Vernissage 27. juni 14.00 – 15.00

Arrangör: Bildsektionen i Sverige i samarbete med Mysteriedramagruppen

Ladda ner affisch för utställningen HÄR

Ladda ner affischen HÄR
Sätt gärna upp den så fler får veta om detta unika tillfälle!


RUDOLF STEINERS MYSTERIEDRAMER I VÅR TIDS APOKALYPS
MODERN SKOLNING

Rudolf Steiners föredrag ”Hur uppnår man kunskap om de högre världarna” utgavs 1910 i bokform. Denna skrift beskriver i klara tankar mysteriekunskap som tills dess hade vårdats under alla tider i hemliga sällskap. Samtidigt med den framväxande industrialismen och storslagna tekniska uppfinningar ger antroposofin vägledning till de människor som i frihet vill ta ett medvetet inre utvecklingsansvar. I kapitlet VILLKOR av boken läser man följande: ”Den som fullständigt uppgår i våra dagars förytligande civilisation har mycket svårt att tränga fram till kunskapen om de högre världarna. Han kan det endast om han energiskt arbetar med sig själv.” Inom kapitlet FÖRBEREDELSEN följer konkreta råd för den som beslutar sig för ett inre arbete.

”… Känslor och tankar är verkliga fakta, alldeles som bord och stolar i den fysisk-sinnliga världen. I den själsliga världen och i tankevärlden påverkar känslor och tankar varandra liksom de sinnliga tingen gör i den fysiska världen” ”…man måste på detta sätt förbjuda sig allt tänkande hit och dit, alla lekande fantasier liksom alla tillfälligtvis upp och nedsvallande känslor. Därigenom gör man sig inte känslofattig. Istället för ett trivialt frossande i känslor och lekande tankeförbindelser kommer betydelsefulla känslor och fruktbringande tankar….”


MYSTERIEDRAMERNA
Mellan åren 1910 och 1913 skriver Rudolf Steiner sina fyra mysteriedramer. I dessa skildras ödessammanhanget hos en grupp människor som med hjälp av en lärare går individuella skolningsvägar. Skolningen bedrivs inte som i gamla tider på utvalda, från omgivningen avskilda platser, utan mitt i vardagens vanliga liv. Avskildheten skapas genom meditation och övningar som varje elev integrerar i sitt liv. Dramerna med sina 49 bilder och en speltid på sammanlagt ca 26 timmar öppnar med konstnärliga uttryck de världar där tankar och känslor skapar en väsensfylld verklighet.

SÄGNER OCH BERÄTTELSER
Levande och tidlösa är alla de sägner och berättelser där en väsensfylld verklighet med goda eller onda väsen har del i människors liv och öde. Speciellt i Norden uttrycks vissheten om en själslig, andlig, väsensfylld värld på många sätt i konsten genom mästare som Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Victor Rydberg, Hjalmar Gullberg, Per Lagerkvist, Vilhelm Ekelund m. fl. Mysteriedramer, hundra år gamla, är skrivna i den andan. Dom spelas därför världen över på olika språk och i olika kulturer. I Sverige har de fyra dramer: Invigningens port – Själens prövning – Väktaren vid tröskeln och Själarna vaknar spelats i sin helhet.


VÄKTAREN VID TRÖSKELN och SJÄLARNA VAKNAR
I tredje dramat: Väktaren vid tröskeln och i fjärde mysteriedramat Själarna vaknar är handlingens vägar labyrintiska och utgången mycket oviss. Konstnären Thomasius ger i en skrift klara tankar åt gammal mysterievishet. Hans verk bedöms av dåtidens borgerliga värld och de ansvariga mysterieprästerna. Han och vännerna vaknar genom inre skolning till den verklighet där tankar och känslor är väsensverklighet. Väktaren på tröskeln till den andliga världen, människans dubbelgångare och ungdomens ande, ljusbringaren Lucifer, mörkrets furste Ahriman, naturväsen och själskrafter tar sina roller i händelsernas förlopp. Offerkärlek som utvecklas i en människosjäl tvingar det ondas makter att motvilligt ställa sig i det verksamma godas tjänst.


ÄR TIDEN MOGEN?
När Hilarius som har ärvt faderns snickeri vill skapa nya arbetsformer inspirerat av sin och vännernas skolningsvägar, blir oredan i arbetsgång och ekonomi stor. Förmår vännerna tillsammans bygga den bro som leder från andlig erfarenhet till en konkret nygestaltning av vardagslivets verksamheter? Är tiden mogen?


VÄSENSFYLLD FANTASI
Som viktiga rollinnehavare i science fiction och som välkända magiska väsen i stora filmer tar många andliga väsen plats i människors fantasi. Få av oss anar att väsendena är verkliga. Få av oss är medvetna om att många av de apokalyptiska bilderna som sprids genom medierna är tidlösa mysteriebudskap.

REAL ANDLIGHET
Rudolf Steiners mysteriedramer döljer inte andlig verklighet genom att flytta den till fantasiens värld. Däremot öppnar dramernas konstnärliga fantasi människosinnet för ett möte med real andlighet. Som i apokalypsens tidlösa bilder blir makter synliga som numera regisserar vår tids världshändelser.

FÖREDRAGEN
Michael Debus håller föredragen till temat ”Mysteriedramerna i vår tids apokalyps”.
Han belyser dramernas händelseförlopp och gör det transparent för de tidlösa frågornas aktualitet i vår tid.

Michael Debus har under många år varit verksam i Fria Högskolan för religiös förnyelse i Stuttgart. Flera böcker som även är översatta till svenska har tillkommit efter hans mycket uppskattade föredrag i samband med mysteriedramerna. Böckerna finns att köpa på Robygge i Ytterjärna och på Hagagatan 14 i Stockholm.

VÄXTSTUDIER och målning
I veckans program ingår, förutom dramaspel under seneftermiddagar och kvällar även möjlighet att måla varje morgon tillsammans med Helena Hildur eller att studera med Thomas Lüthi några av de läkeväxter som används inom biodynamisk odling.


JÄRNAS EURYTMIENSEMBLE
Under ledning av Anne-Grethe Kumlander framförs stämningar ur djurkretsen. Varje tecken har sin egen tonart, sin egen rytm, sin egen färg, sin egen form. Med musik från Skrijabin, Schostakovitj, Chopin och Bach.


Priser
Kostnad för hela veckans program inklusive förmiddagsfika.
Ordinarie 2000 kr, pensionärer 1700 kr. Se nedan ang måltider.
Enstaka dramakvällar 300 kr/200 kr
Enstaka föredrag 150 kr ingen rabatt
Eurytmikvällen 200 kr ingen rabatt
Enstaka föredrag eller föreställningar betalas kontant eller med kort.

Anmälan
Senast den 21 juni till: mysteriedrama@guldfallen.se


Betalning
Senast den 21 juni till Stiftelsen Guldfällen/Mysteriedrama
Bankgiro 570-3814
Utlandsbetalning

BIC/IBAN HANDSESS SE 546000 0000 0003 3209 3328
OBS! Glöm ej skriva ditt namn vid betalning!


Måltider
Måltider bokas och betalas vid ankomst i kaféets kassa.
Lunch och kvällsmat onsd, torsd (med festbuffén), fred, lörd, pris 1200 kr.
Frukost ingår ej i priset.
Kvällsmat på ankomstdagen ingår ej i priset.
Du kan även köpa enstaka måltider i kaféet.
Enskilt pris för festbuffén är 300 kr.
Spara kvittot, det gäller som inträdesbiljett till buffén.


Boende

Ytterjärna Hotell rabatterat pris.
Enkelrum 600 kr/natt. Dubbelrum 800 kr/natt.
Frukost tillkommer med 120 kr/dag.
BOKA på telefon: 08-554 302 00 eller www.ytterjarnahotell.se

Kulturcentrum350 kr/natt utan lakan och frukost.
Lakan finns att hyra.
BOKA på info@kulturcentrum.nu
På Kulturcentrum finns möjlighet att laga frukost själv.


Senaste medlemstidningen:

Forum Antroposofi nr 1, 2019


Läs den digitalt här >

Tidigare nr hittar du på:
antroposofi.nu/forum

eller beställ papperstidningen på:
www.antroposofi.nu/forum



Antroposofiska Sällskapet

PL 1800
15391 JÄRNA
08-554 302 20
kontakt@antroposofi.nu
www.antroposofi.nu

Facebook

 Pg 5 88 71-5
Swish 123 499 13 86

Tipsa en vän

Bli medlem

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en medlem/gäst hos oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!