Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.


 


Nyhetsbrev
Nr 3. 2019


 
Första maj i Stockholm 2019

Nästa vecka firar vi arbetarrörelsens högtidsdag - Första maj. I år samlas vi för trygghet, demokrati och sammanhållning. Vilket också är årets huvudparoll.

Årets arrangemang i Stockholm kommer förutom vilja och kamp präglas av valet till Europaparlamentet. Och dagen kommer självklart att blandas av både traditioner och nyare inslag.

Huvudtalare på Norra Bantorget är Sveriges finansminister Magdalena Andersson (s). Talar gör även Stockholms oppositionsborgarråd Karin Wanngård (s). Det blir också diskussioner, intervjuer, sång och musik från scenen som inleds kl. 13.50. Samling sker som vanligt i Humlegården kl. 13.00 och demonstrationståget avgår kl. 14.00 till Norra Bantorget där mötet hålls.

Traditionsenligt hyllar vi även minnet av de frivilliga som kämpade mot fascismen under Spanska inbördeskriget genom att samlas vid La Mano-monumentet på Katarinavägen, Södermalm kl. 9.30-10.30.

Mer information om aktiviteterna vid La Mano, Humlegården och Norra Bantorget hittar du på vår hemsida eller gå med i vårt Facebookevent som uppdateras med ny information kontinuerligt.


Öppet möte med Johan Danielsson

Tisdagen den 21 maj kl. 08.30-09.30 i ABF-huset anordnar LO-distriktet i Stockholms län tillsammans med ABF Stockholm ett öppet möte med LOs gemensamma kandidat i Europaparlamentsvalet, Johan Danielsson. Vi ses i ABF-huset på restaurang Cirkeln, Sveavägen 41 i Stockholm.

Ta tillbaka kontrollen!
Högern har tappat kontrollen i EU. Alltför länge har deras politik försämrat för vanligt folk. Högerextremismen växer, EU-samarbetet hotas. Svenska kollektivavtal undermineras medan arbetsmiljö- och jämställdhetsarbetet prioriteras bort.

- Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige!
- Ingen ska dö på jobbet – ingen ska bli sjuk av jobbet!
- Krossa högerextremismen!

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Din röst gör skillnad.



Facket försäkrar - Utåtriktad aktivitet på Arlanda den 21 maj 2019

Genom utåtriktade aktiviteter kommer vi tillsammans med LO-distriktet i Mellansverige att uppmärksamma de anställda ute på Arlanda om kollektivavtalade försäkringar. Arlanda är Sveriges största arbetsplats och vi kommer under den aktuella dagen att försöka nå så många som möjligt med information om försäkringarna så att alla vet vad som gäller på den egna arbetsplatsen och att ingen missar söka eventuell ersättning man har rätt till.

Försäkringar som kan ge ersättning om du t. ex. skadar dig i anslutning till jobbet, extra pengar utöver sjukpenning eller om du är föräldraledig, försäkringar vid dödsfall eller om du är över 40 år och blir av med jobbet p.g a. arbetsbrist. Här kan du läsa mer om de kollektivavtalade försäkringarna, vad som gäller och hur du går tillväga om du vill göra en anmälan.

För mer information om Facket försäkrarverksamheten, kontakta:

Despina Mavrokostidou
despina.mavrokostidou@lo.se
072-450 06 36


Nominera till årets skyddsombud 2019

LO-distriktet i Stockholms läns arbetsmiljökommitté bjuder in att nominera skyddsombud/skyddskommitté till årets skyddsombudspris 2019.

Priset ges till den person eller grupp som engagerat och målmedvetet skapat en bra arbetsmiljö på en LO-arbetsplats, där personalen mår bra och känner tillfredsställelse i sitt arbete. Har man dessutom gjort detta i samverkan med arbetsgivaren är det ett extra plus. Det är viktigt att det har skett en påtaglig förbättring av arbetsmiljön med exempelvis lägre sjukfrånvaro, ökad trivsel, färre arbetsskador och ett förebyggande arbete etc.

Nomineringar sker senast den 5 juni 2019. Läs mer om priset och nomineringsförfarandet här.

David Risberg
david.risberg@lo.se
070-265 01 21


Seminarier i samband med LO-distriktets 100-årsjubileum

I samband med vårt 100-årsjubileum den 10 april har LO-distriktet uppvaktats av ABF Stockholm, Kulturhistoriska sällskapet och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek med tre seminarier samt en guidad vandring i arbetarrörelsens kvarter.

Vi tackar ödmjukast för denna gåva och ser fram emot seminarierna och vill varmt rekommendera deltagande. Här laddar du ner informationen om alla seminarierna.


LO-distriktet har valt ny ordförande och ny styrelse  

På årsmötet den 10 april valdes en ny ordförande och en ny styrelse för LO-distriktet i Stockholms än. Mirja Räihä, Kommunal Stockholms län efterträder Marie Jokio, Kommunal som ordförande den kommande mandatperioden 2019-2021. 

Mirja Räihä har sedan tidigare funnits med i LO-distriktets styrelse som adjungerad facklig ledare för Socialdemokraterna i Stockholm. Mirja är den arbetskraftsinvandrande finskan vars karriär startade på 70-talet på Marabou i Sundbyberg för att där tillverka praliner av olika sorter. Men hon utbildade sig sedan till undersköterska och är sedan många år Kommunal trogen. Idag är hon fackligt ombud på Karolinska universitetssjukhuset.

Marie Jokio lämnade styrelsen efter totalt sju förtjänstfulla år, varav fem som ordförande för LO-distriktet. Stort tack för ditt engagemang Marie, och grattis Mirja!

Här kan du läsa mer om vår nya ordförande och se hela styrelsens sammansättning.


Årets Känga 2019 tilldelas Foodora   

På LO-distriktets årsmöte den 10 april delades Årets Känga ut. I år fick företaget Foodora ta emot utmärkelsen som delas ut för att uppmärksamma en offentlig person, organisation, myndighet eller ett företag som genom bristande handling eller beslut under året påverkat LO-medlemmarna i vår region på ett negativt sätt.  

Foodora får mottaga utmärkelsen med anledning av att företaget gång på gång visat exempel på hur man exploaterar personal med dåliga arbetsvillkor och usel arbetsmiljö. Här kan du läsa hela motiveringen till Årets Känga.

LO-distriktets nyvalda ordförande Mirja Räihä delar ut Årets Känga till Foodora.  


LO-ung rullar på och vi behöver fler handledare till kurserna

De förbundsgemensamma utbildningar som riktar sig till arbetstagare under 30 år ingår i paketet LO-ung. Till vårens utbildningar har 79 intresseanmälningar inkommit, varav 30 från Seko Stockholm som med god marginal har tagit på sig ledartröjan. Höstens utbildningar ligger öppna för anmälan och i nuläget har vi fått in 16 anmälningar till dessa. Även till hösten står Seko Stockholm för majoriteten av rekryteringarna tätt följda av Handels avdelning 20.

Utbildningarna är uppskattade av såväl deltagare som handledare. Anmälan av deltagare kan göras via fackligutbildning.se eller med de blanketter som respektive avdelning har beställt för intern distribution.

Då utbildningarna är förbundsgemensamma, ser vi gärna handledare från fler förbund. Just nu har vi behov av fler handledare. Så hjälp oss att hitta handledare, som är under 30 år och intresserade av att håll utbildningar.

För mer information kontakta:

Emelie Jansson
emelie.jansson@lo.se
072-210 48 06


Unga Örnars Vänner 

Unga Örnar är arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation. Som organisation jobbar Unga Örnar för demokrati, solidaritet och jämlikhet. Verksamheten baseras på beslut fattade av barn och unga och genomförs till lägsta möjliga kostnad så att fler ska kunna ta del av aktiviteterna.

Det är i Unga Örnar som grunden läggs för våra framtida fackliga och politiska ledare. Här bedrivs aktiviteter för de egna medlemmarna och för de boende i närområdet där Unga Örnar verkar.

LO-distriktet har det fina uppdraget att verka som ordförande för Unga Örnars vänner i Stockholm, som syftar till att stötta verksamheterna, främst ekonomiskt. Vänföreningen har dessvärre haft några inaktiva år men kommer under 2019 att starta upp igen och bli en stöttande funktion för Unga Örnar i Stockholms län.

Det är också möjligt att som privatperson bli medlem i Unga Örnars vänner och då via ett årligt bidrag (nu 200 kr per år) stötta verksamheterna. Mer info om Unga Örnar finns på www.ungaornar.se där också information om vänföreningen finns.

För mer information om Unga Örnars Vänner, kontakta:

Stefan Hansson
stefan.hansson@lo.se
070-586 27 02


Välbesökt återträff för aftonskolan

Den 11 april samlades deltagare som genomfört Facklig-politisk aftonskola de senaste fem åren. Runt 60 kamrater samlades på restaurang Hubertus för att umgås och lyssna på Johan Danielsson som pratade om det stundande Europaparlamentsvalet. Som grädde på moset dök även vår statsminister Stefan Löfven upp oannonserat och tog sig tid att mingla med deltagarna.

Facklig-politisk aftonskola genomförs sedan lång tid tillbaka av LO-distriktet tillsammans AFB Stockholm och våra två Socialdemokratiska partidistrikt i Stockholmsregionen. I höst kör vi igång en ny kurs. Håll utkik efter mer information om den.


Johan Danielsson pratar EP-val inför ett 60-tal deltagare på en återträff med aftonskolan.


 

Aktuellt LO-facken

Heldagskonferens för styrelseledamöter i LO-facken

Den 7 maj samlas styrelseledamöter från samtliga LO-fack i Stockholms län för en heldagskonferens. Förutom att planera kommande verksamhet så bjuds det på pepp av LOs valledning inför Europaparlamentsvalet samt föreläsningar och diskussioner om vikten av det lokala facklig-politiska arbetet.

Medverkar gör bl. a. Isabelle Ljungberg, påverkansansvarig LO och Markus Pettersson, facklig-politisk sekreterare Socialdemokraterna.

Inbjudningar har gått ut till alla berörda och anmälan hålls öppen t. o. m. den 30 april.

Fira Första maj med LO-facken i Södertälje-Nykvarn

Samling och aktiviteter för dagen inleds vid Marenplan kl. 09.30. Demonstrationståget avgår mot Stora Torget kl. 12.15 där mötet hålls med tal från bl. a. Tobias Baudin, ordförande Kommunal, kommunstyrelsens ordförande Boel Godner och Tomas Kullberg, facklig ledare (s).

På kvällen bjuder LO-facken tillsammans med ABF Södertälje/Nykvarn och med stöd från arbetarrörelsens kulturfond in till en kväll med ett av 70-tales stora proggband Nynningen klockan 19.00 på Oktoberteatern i Södertälje. Läs mer och boka biljetter via Oktoberteaterns hemsida: www.oktoberteatern.se.

LO-facken i Haninge-Tyresö-Nynäshamn bjuder in till öppet möte med Johan Danielsson

Tisdag den 21 maj mellan kl. 18.00-20.00 bjuder LO-facken in till ett öppet möte med LO-förbundens gemensamma kandidat till Europaparlamentsvalet, Johan Danielsson i Kommunhuset, Rudsjöterassen 2, Haninge. Välkomna!

För frågor och mer information om LO-facken, kontakta:

Martin Fröjd
martin.frojd@lo.se
072-450 06 61

Det återförenade proggbandet Nynningen spelar på Oktoberteatern i Södertälje


Krönika av Leif Nysmed, medlem i Byggnads och riksdagsledamot (s):

Värna om löntagarnas rättigheter inom EU och rösta på Socialdemokraterna den 26 maj!

Nu närmar vi oss Europaparlamentsvalet. Ett val som alltför många LO-medlemmar struntar i. Förra valet röstade enbart 40% av LOs medlemmar. Skepsisen mot EU har varit stort inom LO-leden sedan inträdet på 90-talet. Valet handlar inte om vi ska vara kvar i EU eller inte, utan om vilket EU vi vill ha.

Inför årets val har samtliga LO-förbund slutit upp bakom en kandidat, Johan Danielsson. När fackföreningsrörelsen samlas gör det skillnad, därför är Johan Danielsson nr 2 på Socialdemokraternas lista. Läs hela krönikan här.


Leif Nysmed (s)


Pride 2019

LO-distriktet har i år att samordna LOs närvaro på Pridefestivalen, både i Pridepark på Östermalms IP och i Prideparaden. Pridefestivalen pågår 29 juli t.o.m. 4 augusti. Paraden genomförs lördagen den 3 augusti med avgång kl. 13.00 från Norr Mälarstrand.

Alldeles nyligen hölls ett första planeringsmöte med förbund och avdelningar och planeringen har tagit fart. Klart är att vi kommer ha ett tält i Pridepark och att vi i mesta möjliga mån samordnar det tillsammans med HBT-Socialdemokrater i Stockholm. Vi kommer såklart också samla LO-medlemmar att gå tillsammans under LO-flagg i Prideparaden.

Det kommer löpande skickas ut information från LO-distriktet till förbunden och avdelningarna, ett eget Facebook-event för Prideparaden kommer att tas fram och mer information kommer skickas ut via förbunden.

För ytterligare information, kontakta:

Stefan Hansson
stefan.hansson@lo.se
070-586 27 02


Stort tack!

Den 10 april hölls LO-distriktets årsmöte och 100-årsjubileum. En välfylld dag som bland annat innehöll sedvanliga årsmötesförhandlingar, under Andrea Törnestams ledning som mötesordförande. Över 200 val (!) gjordes till bland annat ny ordförande, ledamöter i kommittéer och LO-fack, fanbärare och revisorer. Över 200 funktioner som alla utgör LO-distriktets enorma organisation och gemensamma styrka.

På kvällen firades LO-distriktets första 100 år då det var på dagen 100 år sedan distriktet bildades, då som FCO Stockholms län. Firandet hölls med musik, god mat och över 150 gäster som alla har en koppling till LO-distriktet i Stockholms län.

Tack alla ni som är en del av LO-distriktet i Stockholms län, tack för alla fina gåvor som skänktes till LO-distriktet och till Unga Örnar och tack alla ni som kom och förgyllde 100-årsjubileumet!

/Stefan Hansson, chef och kassör LO-distriktet i Stockholms län


Avgående ordförande Marie Jokio:

Vi ses snart igen i vimlet!

Avgår man från ett uppdrag borde man kanske tacka för sig. Börjar man dessutom närma sig sin pension borde man tacka för sig med en stor övertygelse.

Men jag tänker inte tacka för mig. Så länge jag andas kommer jag aldrig någonsin att tacka för mig. Jag tror på allas betydelse i arbetet mot rasism, fascism o alla andra otäcka ismer. Oavsett om vi är unga, gamla, män eller kvinnor. Vi är alla lika engagerade och viktiga i kampen. Så istället för att tacka för mig, lovar jag att vi ses någonstans i vimlet. För vi ska aldrig vika oss, aldrig någonsin.

/Marie Jokio, Kommunal Stockholms län

Marie Jokio, Kommunal Stockholms län


 

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!