Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-11-25

Budgetdebatt!

I onsdags biföll vi i Riksdagen Budgetpropositionen. Detta föregicks av en sju timmar lång debatt. Här kan man se mitt anförande och nedanför kan man klicka på replikskiften, vissa rätt underhållande.

Apropå budget och skatter har jag också skrivit debattartiklar med ledande kommunala företrädare i Skåne - här och här. I Skatteutskottet har jag ett särskilt ansvar för Skåne, då vi moderater inte har någon ledamot därifrån i utskottet.

Och apropå skatter - i detta fall skatt på finansiella transaktioner - företräder jag Alliansen i debatten på onsdag. Läget inför denna kommenterar jag här.

Stor stat - sämre ekonomi

24 av 27 EU-länder ökade sina offentliga utgifter som andel av BNP de senaste tio åren. De som ökade mest fick större budgetunderskott, större statsskuld och lägre tillväxt. Sverige är ett av de tre länder som minskade sina offentliga utgifter. Med motsatt resultat, som bekant.

Om detta skrev jag i Financial Times här och Svenska Dagbladet här. Den utredning från Riksdagens Utredningstjänst som ligger till grund för detta kan läsas här.

Bättre välfärd

Här intervjuas jag om mitt kapitel i Axess-antologin om borgerligheten framtid. Och här skrev jag för Politikerbloggen om äldreomsorgen, när den debatten rasade som värst. Här är en intressant artikel om äldreomsorgen i Nacka, som sedan länge präglas av det kundval som jag förordar.

Migrationens värde

The Economist skrev om detta i en mycket intressant huvudledare här. Någon dag efter jag läste den var jag på M-kommittéresa i Gävleborg och besökte Cibes Lift AB. De berättade då att de försöker anställa personer med utländsk bakgrund för att underlätta sin export. En punkt i ledaren direkt bekräftad.

Tips

Restaurangen Solbrännan i Österskär, som med två nya kockar överträffar sig själva och många andra. Besök!

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!