Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

     NYHETSBREV nr 3 april 2019

150 miljoner för förstärkt assistansersättning

Regeringen vill stärka assistansersättningen med 150 miljoner kronor i vårbudgeten. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Förstärkning av assistansersättningen är en angelägen fråga. Vi behöver möta situationen för de som behöver assistans för hjälp med andning och sondmatning. Det här är en del i att stärka rätten till assistans, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen avser att lämna en proposition till riksdagen som behandlar frågan under våren. Lagändringarna bedöms träda i kraft den 1 juli 2019.

Läs pressmeddelande från Regeringskansliet:

 


 

#The EVAInitiative: Volvo satsar på
jämställd säkerhet

Volvo vill med #TheEVAInitiative satsa på jämställdhet i trafiksäkerheten och dessutom dela 40 års olycksfallsdata med resten av bilindustrin. Att göra trafiken mer jämställd är viktigt och fler biltillverkare än Volvo behöver engagera sig. Trafiken måste bli säker för alla som deltar, oavsett kön, ålder eller kroppsmått.

Idag skadas kvinnliga bilförare och passagerare oftare än män i trafiken, bland annat eftersom säkerheten testas med krockdockor som utgår från mannen som norm. Följden blir att kvinnor i större utsträckning råkar ut för exempelvis pisksnärtskador som också kallas för whiplashskador. I Personskadeförbundet RTPs medlemstidskrift Liv (1/2019) kan du läsa mer om dagens trafiksäkerhet som är långt ifrån jämställd. Läs artikel i senaste numret av Liv.

_________________________________________________________________

Levnadssituationen hos äldre med traumatisk hjärnskada utforskas i ny studie

Hur ser levnadssituationen ut på lång sikt för personer som är 60 år eller äldre när de drabbas av en traumatisk hjärnskada? I en forskningsstudie på Akademiska sjukhuset ska patientgruppen följas upp i syfte att förbättra kunskapsläget och kunna utveckla omhändertagande och rehabilitering.

– Ökad kunskap om hur det går för de personer som är äldre när de skadas är avgörande för att kunna ge optimalt omhändertagande och rehabilitering, säger Charlotta von Seth, specialistläkare inom rehabiliteringsmedicin på Akademiska sjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet.

Hon konstaterar att kunskapen om hur situationen ser ut på lång sikt för dessa personer är mycket begränsad.

Läs pressmeddelande från Akademiska sjukhuset här: 

__________________________________________________

Svårt att bedriva grön omsorg, vård och rehabilitering

Grön omsorg, vård och rehabilitering erbjuds i många europeiska länder. Trots att tidigare studier har pekat på att de gröna insatserna är ett bra komplement till befintlig hälso- och sjukvård möter entreprenörerna i Sverige många svårigheter.

- Det verkar vara svårt att få till tillräckligt höga ersättningsnivåer för att täcka kostnaderna och tillräcklig långsiktighet i kontrakten, för att kunna planera och utveckla verksamheterna, säger Katarina Pettersson, SLU, Sveriges lantbruksuniversitetet.

Medan det i Norge och Nederländerna finns bra förutsättningar för en omställning till grön omsorg på lantbruk, kan steget från traditionell bonde till grön omsorgsentreprenör vara stort i Sverige. Läs mer på forskning.se.

________________________________________________________________

Funktionsrätt i Europa - vad vill riksdagspartierna?

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Då ska medlemsländerna i EU rösta fram de partier och företrädare som de vill se i parlamentet. Det finns många skäl till att rösta i EU-valet för vare sig vi vill eller inte så påverkar parlamentets beslut oss alla medborgare i EU. Ungefär sex av tio lagar, som behandlas av riksdagen har sitt ursprung i EU.

Från Personskadeförbundet RTP vill vi förstås se företrädare som driver frågor om funktionsrätt och alla människors lika värde. Vår paraplyorganisation Funktionsrätt Sverige har ställt sju frågor om funktionsrätt till våra riksdagspartier. Svaren presenterades igår på en temadag på Europahuset i Stockholm.

Partisvaren hittar du här: 

I samband med temadagen som arrangerades av Funktionsrätt Sverige skickades ett pressmeddelande ut: Här hittar du pressmeddelandet:

https://www.europaportalen.se/teman/eu-valet-2019 publiceras namnen på de som har sagt att de vill kandidera.

___________________________________________________

Från noll till 41 procent – andelen beviljade ansökningar om statlig assistans skiljer kraftigt över landet

Det är mycket stora regionala skillnader när det gäller vilka som får statlig personlig assistans. I vissa län beviljas inte en enda ansökan, medan det ser betydligt bättre ut i andra län. Det visar färska siffror från Försäkringskassan som RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, har bearbetat.

Läs pressmeddelande från RBU:

_________________________________________________________________

Poliosmitta på väg att försvinna

I takt med att allt fler barn vaccineras i världen har många av de smittsamma sjukdomarna försvunnit. Vaccinationsprogrammen mot polio har exempelvis gjort att smittan minskat avsevärt och finns nu kvar i bara tre länder: Afghanistan, Pakistan och Nigeria.

Globalt har antalet dödsfall i polio sedan 1988 sjunkit med över 99 procent. 2017 rapporterades att endast 22 personer insjuknat världen över. Läs mer om polio och andra sjukdomar som är på väg att försvinna i magasinet OmVärlden.

____________________________________________________

Analyser: Med örat mot marken och Effekter av välfärdsteknik

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har nu släppt rapporten Med örat mot marken som kan laddas ner från myndigheten webbplats. I rapporten kan du läsa om förslag på hur hälso- och sjukvården på ett bättre sätt kan följas upp utifrån ett patient- och medborgarperspektiv.

I del 1 av rapporten beskriver författarna arbetssätt och utgångspunkter. Del 2 handlar om myndighetens förslag på vilka områden som behöver analyseras och på vilket sätt för att främja patient- och medborgarperspektivet i hälso- och sjukvården.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har nu fått ett nytt uppdrag från regeringen som går ut på att beskriva och analysera effekterna av välfärdstekniken som används inom vård och omsorg. Myndigheten ska fokusera på hur burkarna påverkas av välfärdstekniken i sin vardag och hur personer som arbetar inom hälso- och sjukvård påverkas. Uppdraget handlar också om på vilket sätt välfärdsteknik kan leda till ökad självständighet, delaktighet och trygghet. Myndigheten ska presentera resultaten den 31 mars 2020 för Socialdepartementet.

_________________________________________________________________

”Hälso- och sjukvården måste sätta sexuell rehabilitering på kartan”

Det skriver sex experter på området i en debattartikel i Dagens Medicin.

Att uppleva sexuell hälsa är betydelse­fullt för alla, men det kan vara en särskild utmaning för den som lever med sjukdom eller funktionsnedsättning. Trots detta är sexuell hälsa ett område som hälso- och sjukvården inte uppmärksammar i tillräcklig utsträckning, och detta särskilt i relation till rehabilitering och habilitering.

Läs debattartikel från Dagens Medicin:

_____________________________________________________

Svårtillgänglig kollektivtrafik minskar resandet

En av tre vuxna svenskar har en funktionsnedsättning som påverkar vardagen: medicinsk, fysisk, psykisk eller kognitiv. Till stor del upplever de samma hinder i kollektivtrafiken som andra, fast i högre grad, till exempel otillräcklig information vid trafikstörningar. Detta och annat framgår i Trafikanalys redovisning av ett regeringsuppdrag den 29 mars. Uppdraget har varit att kartlägga hinder för tillgänglighet i kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning. I rapporten beskrivs myndigheternas insatser och funktionshinder­rörelsens perspektiv, samt undersökningar, forskning och statistik.

Läs pressmeddelande från Trafikanalys här:

Här hittar du hela rapporten om tillgängligheten i kollektivtrafiken.

____________________________________________________

Fjälläventyr i tillgängliga Abiskojaure

Svenska Turistföreningen, STF har anpassat Abiskojaure fjällstugor som ligger söder om Abisko Turiststation. I sommar anordnar de två paketresor hit för personer med funktionsnedsättning. Här väntar några sköna dagar i storslagen fjällmiljö!

Läs mer om paketresan på STFs hemsida:

Har du frågor kontakta: fjallbokning@stfturist.se

_________________________________________________________________

Europas största kongress för personer med ryggmärgsskada

Den 27-29 maj 2019 kommer Europas största kongress för personer med ryggmärgsskador till Göteborg. Det är den europeiska ryggmärgsskadeorganisationens, ESCIFs kongress. ESCIF är en samarbetsorganisation för europeiska intresseorganisationer för personer med ryggmärgsskador. Personskadeförbundet RTP är Sveriges representant i ESCIF och organiserar kongressen i samarbete med Ryggmärgsskadecentrum Göteborg.

Temat är kunskapsförmedling:
Hur förmedlar vi kunskap mellan personer med ryggmärgsskada, forskare, vård, brukarorganisationer och beslutsfattare i dag? Hur kan vi göra det i framtiden?

Kongressen är i första hand för personer med ryggmärgsskada, men alla som är intresserade av temat och det europeiska nätverket för personer med ryggmärgsskada är välkomna.

Det finns fortfarande möjlighet att delta på kongressen genom att köpa en dagbiljett. Läs mer på kongressens webbplats: www.escifcongress.org

___________________________________________________

Vill du träffa en av våra förebildscoacher?

Coachprojektet är ett treårigt projekt som finansieras av Arvsfonden och drivs av Personskadeförbundet RTP. Projektet handlar om att personer som står inför en amputation eller som nyligen blivit amputerade får träffa en coach med egen skadeerfarenhet – det vi i projektet kallar för förebildscoach.

Dessa förebildscoacher tror vi kan inspirera, motivera och visa på möjliga vägar framåt. En förebild är trovärdig. En coach ser möjligheter. Denna kombination är unik.

Nu vänder vi oss till dig som står inför en amputation eller som nyligen blivit amputerad, och känner att detta kan vara något för just dig. Intresserad? Då är du välkommen att höra av dig till coaching@rtp.se. Du kan också ringa oss på telefon 08-629 27 85.

Mer information finns på www.rtp.se eller på Facebook: Amputation, Personskadeförbund RTP.

________________________________________________________________

Välkommen till konferensen Hjärnhälsa 1.5

Nu kommer uppföljaren till den uppskattade konferensen Hjärnhälsa som anordnades på flera olika platser i landet 2018. Hjärnhälsa 1.5 kommer att hållas i Linköping den 9 september, Stockholm den 12 september och i Skellefteå den 23 september

Konferensen vänder sig till alla som arbetar i relationsorienterade yrken. Fokus ligger på att förmedla vetenskaplig kunskap om hjärnan, ge verktyg både för att skydda sig och att använda i stressrelaterade tillstånd. Konferensen tar också upp nyttan av fysisk aktivitet för välmående, balans mellan organismens olika system och hur vi hjälper hjärnan att vila.

Konferensen arrangeras av Stiftelsen Peter Ericssons minnesfond för hjärnforskning, Skandinaviska Ledarhögskolan, Personskadeförbundet RTP, ABF och Sitt & Tänk.

Program samt anmälan hittar du här: eller på www.hjarnan.se

_______________________________________________________________

Friskvårdskurs för dig med förvärvad hjärnskada

Har du en kognitiv nedsättning till följd av en förvärvad hjärnskada? Då kanske Fellingsbro Folkhögskolas Friskvårdskurs är något för dig. Kursen vänder sig till dig som vill få hjälp att komma tillbaka till vardagslivet samt hitta strategier för minne, koncentration, planering och inlärning. På kursen ges också möjlighet att utveckla självkänsla, ingå i en social gemenskap och söka ny kunskap.

Mer information samt anmälan hittar du här:

___________________________________________________

Lång resa mot patientcentrerad vård

Sverige står inför en lång förändringsresa om vi på allvar vill att hälso- och sjukvården ska vara centrerad kring den enskilda patienten och dennas behov. Exakt hur stor förändring det handlar om har nog ganska få insett. Det säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör för Vårdanalys, i en intervju för LIFe-time.se

Läs artikeln här:

____________________________________________________

Snabbspår till rehab är vinst för alla

Färre komplikationer, fler återbesökstider och trygga patienter - det är några resultat av ett nyligen infört direktspår till arbetsterapeuten och fysioterapeuten.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal samarbetar akutmottagning, ortopedi, arbetsterapi och fysioterapi i ett team och träffar patienter på en gemensam mottagning. Patienter som har brutit handleden och behandlas utan operation kan efter att läkaren godkänt röntgenbilderna direkt gå vidare till fysioterapeuten eller arbetsterapeuten.

Innan snabbspåret introducerades fick 11 procent av patienterna träffa en arbets- eller fysioterapeut. Nu har siffran ökat till 97 procent, och patienterna är nöjda.

I februari belönades mottagningen för sitt arbete med Sveriges Arbets­terapeuters kvalitetsutmärkelse 2019. Läs mer om snabbspåret till rehab på Dagens medicin.

___________________________________________________

Ett havererat bilstöd

Den 1 januari 2017 trädde det reformerade bilstödet i kraft. Sedan dess har det skett en markant nedgång av utbetalade bilstöd. Förra året nyttjades endast 39 procent av anslagna medel för bilstöd. Vad har gått snett?

Läs artikel från senaste numret av Liv! Ett havererat bilstöd

____________________________________________________

Tim fick flera allvarliga hjärnskakningar – tvingades sluta med hockeyn

Tim Frölander från Sundsvall fick sluta med hockey på grund av hårda huvudtacklingar som gjorde att han fick kraftiga hjärnskakningar.
Nu är han ute och föreläser för unga hockeyspelare och deras föräldrar så att de inser allvaret i tid.

Läs artikel eller se inslag från SVT play:

________________________________________________________________

Minsida.rtp.se – din personliga medlemssida i Personskadeförbundet RTP

Personskadeförbundet RTP har bytt till ett nytt medlemssystem som gör att du nu får tillgång till en personlig medlemssida minsida.rtp.se. Där kan du på ett enkelt sätt ändra dina medlemsuppgifter, boka aktiviteter eller evenemang på lokal eller nationell nivå och betala avgifter med kontokort eller Swish.

För att logga in på minsida.rtp.se behöver du en epost-adress och ett lösenord. Skriv in din epost-adress och klicka på Glömt lösenord. Då får du en länk skickad till den epost-adress du angett. Klicka på länken för att aktivera ditt lösenord. Du som behöver hjälp kan ringa förbundskansliet på 08-629 27 80. På RTPs hemsida (https://rtp.se/sa-har-fungerar-minsida-rtp-se/) kan du läsa mer om hur minsida.rtp.se fungerar.

Förbundskansliet skickade årsaviseringen i år per post och per e-post. I samband med att förbundet gått över till ett nytt medlemssystem har betaltjänsten Payer tagit över faktureringen. I slutet på april får alla som inte hunnit betala en påminnelse som Payer skickar per post. Vi påminner en sista gång i maj per sms. Hör gärna av dig till förbundskansliet om du har frågor angående din medlemsavgift. Kontakt: info@rtp.se eller 08-629 27 80.

 

 

 

 

 

I det här numret.

150 miljoner för förstärkt assistansersättning

#The EVAInitiative: Volvo satsar på
jämställd säkerhet

Levnadssituationen hos äldre med traumatisk hjärnskada utforskas i ny studie

Svårt att bedriva grön omsorg, vård och rehabilitering

Funktionsrätt i Europa - vad vill riksdagspartierna?

Från noll till 41 procent – andelen beviljade ansökningar om statlig assistans skiljer kraftigt över landet

Poliosmitta på väg att försvinna

Analyser: Med örat mot marken och Effekter av välfärdsteknik

”Hälso- och sjukvården måste sätta sexuell rehabilitering på kartan”

Svårtillgänglig kollektivtrafik minskar resandet

Fjälläventyr i tillgängliga Abiskojaure

Europas största kongress för personer med ryggmärgsskada

Vill du träffa en av våra förebildscoacher?

Välkommen till konferensen Hjärnhälsa 1.5

Friskvårdskurs för dig med förvärvad hjärnskada

Lång resa mot patientcentrerad vård

Snabbspår till rehab är vinst för alla

Ett havererat bilstöd

Tim fick flera allvarliga hjärnskakningar – tvingades sluta med hockeyn

Minsida.rtp.se – din personliga medlemssida i Personskadeförbundet RTP

Vill du avsluta prenumerationen? Klicka här...

 

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!