Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

Biogas Sydost och Bio-methane regions

 

 

Biogas i Europa
EU stödjer den regionala biogasproduktionen genom projektet Bio-Methane Regions. Syftet med projektet är att främja biogasproduktionen genom rötning samt uppgradering av biogas till fordonsgas och insprutning i befintliga gasnät.

Bio-methane Regions startade i maj 2011 med ett studiebesök på Hardstaff Groups anläggning Dynevor Arms i Wales, där

Hardstaff Group arbetar tillsammans med en av projektdeltagarna, University of Glamorgan, för att skapa en Renewable Energy ”Centre of Excellence”. Harstaff har utvecklat den patenterade OIGI Dual Fuel tekniken (gas + diesel) för tunga fordon. Företaget har idag kunder i Europa, USA och Latinamerika och har konverterat Volvos lastbilar till dual fuel tekniken.

Använder man biogas tillsammans med diesel kan man uppnå miljöeffekter på upp till 40 % lägre koldioxidutsläpp än traditionell dieseldrift.

Biogasnyheter

Subaru startar produktion av gasbilar i Trollhättan
I februari 2012 kommer de första Subaru-bilarna levereras från fabriken i Trollhättan. Det rör sig om två gasdrivna modeller som ska modifieras om i Trollhättan. Läs mer.

Hållbara transporter och biogas minskar koldioxidutsläppen i Örebro
Genom informationskampanjer om transporters miljöpåverkan och en omfattande biogassatsning har Örebro kommun minskat koldioxidutsläppen med över 8 400 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från cirka 2 800 genomsnittliga bensinbilar. Det visar beräkningar gjorda efter slutrapportering av 2007 års klimatinvesteringsprogram (Klimp) som kommunen lämnat till Naturvårdsverket.
Läs mer.

80 % av miljöbilarna långt ifrån förnybara
Försäljningen av miljöbilar slår nya rekord, men vid en närmare granskning framgår det att majoriteten av miljöbilarna som säljs är bilar med fossila bränslen, det vill säga bensin- och dieselbilar. År 2030 har regeringen satt målet att Sveriges fordonsflotta ska vara oberoende av fossila bränslen. Biogas är ett förnybart bränsle och gasbilen är ett utmärkt alternativ till bilar med fossila bränslen. Med biogas kan vi nå målet.
Läs mer.

 

Biogas Sydosts nyhetsbrev nr 1 2011

Välbesökt avstamp för regional biogasstrategi
Biogasseminariet i Växjö samlade ca 60 deltagare för att starta arbetet med en regional biogasstrategi och handlingsplan. Arbetet är väl förankrat i regionen då alla tre regionförbund, länsstyrelser och länstrafiker var medarrangörer till seminariet.

Marknaden för fordonsgas är stor både lokalt och nationellt. I användarledet spelar kollektivtrafiken en mycket stor roll. Genom leverans till bussar får man en säker avsättning som bas. Den kan sedan kompletteras med försäljning av gas till privata fordon via publika tankstationer. Ytterligare gas kan avsättas till sopbilar och andra lokala flottor såsom varudistribution, taxi m.m. Tillgången på råvara är stor i regionen och beräknas uppgå till 766 GWh varav gödsel står för den största delen.
Läs mer på Biogas Sydosts hemsida.

Regionala initiativ
I vår region finns idag många goda initiativ som står i startgroparna för att realiseras. Genom att sammanföra aktörerna och samordna insatserna bidrar Biogas Sydost till att de blir verklighet liksom att de mål som beslutas på regional nivå uppnås.

VMAB har beställt ny biogasanläggning i Mörrum 
Anläggningen för biogasproduktion väntas stå färdig och i drift hösten 2012. Då kommer en torrötningsanläggning för 20 000 ton organiskt avfall per år vara klar och
1 500 000 Nm3 fordonsbränsle per år att produceras i uppgraderingsanläggningen.
Den anläggning som planeras är en termisk behandling enligt torrötningsteknik, det vill säga matavfallet rötas i den konsistens som avfallet uppkommer från.

Metoden innebär en stabil drift som inte störs av främmande föremål som plast- eller papperspåsar. Efter rötning kommer rötresten att komposteras och bearbetas för att bli olika jordförbättringsprodukter. Biogasen som utvinns ska till största delen användas som fordonsbränsle i Blekinge.
Läs mer om anläggningen

Växjö kommun
Växjö kommun arbetar för att fördubbla produktionen av biogas vid avloppsreningsverket Sundet genom samrötning med källsorterat matavfall från hushåll och verksamheter.   Det fordonsbränsle som minst kan produceras med bara Växjö kommuns avfall uppgår till 15 GWh per år och kommer att räcka till hälften av Växjö stadstrafiks bussar (20-25 st.) samt ca. 500 personbilar. Den sista etappen beräknas vara klar 2013. Ytterligare gas kan avsättas till regionala bussar, sopbilar och andra lokala flottor såsom varudistribution, taxi m.m.

Anläggningarna kommer att dimensioneras för att även kunna behandla avfall från en större region eller ca 12 000 ton avfall/år. Det finns ett uttalat intresse från näraliggande kommuner att leverera till anläggningen. När anläggningen går med sin fulla tekniska kapacitet beräknas gasproduktionen kunna uppgå till ca 21 GWh/år. Detta medför att Växjös CO2-utsläpp från transporter minskar med ca 2,5 %.

More Biogas
18 lantbrukare i Norra Möre har tillsammans med Läckeby Water bildat ett aktiebolag, More Biogas Kalmar AB, för produktion av biogas. Beslutet har föregåtts av en förstudie i form av ett Leader projekt. Bolaget har nu som mål att investera i en gemensam biogasanläggning. Anläggningen ska förutom att producera rågas även uppgradera gasen till fordonskvalitet och komprimera den färdiga gasen för att möjliggöra distribution på lastväxlarflak. Målet är en produktion på 20 GWh i en gemensam rötningsanläggning.

Bolaget anser att det finns goda chanser att producera gas med bra lönsamhet. I en första fas på ca ett år startar en förprojektering direkt i anslutning till förstudien som fick utmärkelsen Årets Leader 2011.

Nordisk Etanol & Biogas
Nordisk Etanol & Biogas AB planerar att bygga en etanol- och biogasfabrik i Stilleryds hamnen, Karlshamn. Anläggningen ska producera 130 miljoner liter etanol och drygt 55 miljoner Nm3 fordonsgas. Råvara till etanolproduktionen är energivete och restprodukten drank används som råvara för biogasproduktion.

NEAB jobbar nu med finansiering av anläggningen. Miljötillstånd finns och projekteringen är genomförd till stora delar.
Om allt går enligt planerna räknar man med uppstart av produktionen under andra kvartalet 2014.


 
 

Biogas Sydost är ett regionalt nätverk som aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för biogas i Sydöstra Sverige. Genom att erbjuda en plattform för de aktörer som vill utveckla produktionen, distributionen och användningen av biogas vill man bidra till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle.

 
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.