Jörgen Warberg är mäklare sedan 1974

Bostadsmarknaden är inte något Lotto

Man brukar säga att människan inte är där hennes skor står. Men det finns drömmar och drömmar. Alla undersökningar visar att boendet handlar om identitet och självbild. Att köpa en bostad speglar vilka vi är och vill vara. Men under några år av ständiga prisökningar på bostadsmarknaden har det smugit sig in nya drömmar i drömmen om boendet, nämligen drömmen om den stora vinsten.

Men bomarknaden är inget Lotto, där spekulationen i en framtida vinstlott har blivit viktigare än själva boendet. Enligt min mening är det är en osund utveckling. Amorteringskravet och hot om höjda räntor har delvis rubbat cirklarna och möjligen kan den nuvarande sättningen på bostadsmarknaden bidra till att vi åter tänker mer på hur och var och varför vi vill bo – än att vi redan är väg bort från den underbara nya bostad vi just klivit ur våra skor i.

Nåväl, den som lever får se som julgrisen sa förr. Det här är årets sista nyhetsbrev från oss här på byrån. Nu önskar vi dig och de dina en skön Jul & Nyårshelg. Vi ses igen på det nya året!

Mäklarna på RE/MAX Warberg & Co genom

Jörgen Warberg
Kontorsägare

Trött på skinka? Testa Peters goda Jul-Falafel med saffran

Fotograf Lars Hallström

Det här behöver du:
2 burkar kokta kikärter, ca 470 g avrunnen vikt
1 1/2 tsk ingefära
0,5 paket saffran (upplöst i 1 msk hett vatten)
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt1 1/2 msk rapsolja1 ägg/aquafaba
1-2 msk potatismjöl
Rapsolja att fritera i

Så gör du: Mixa avsköljda kikärter till en slät massa. Hacka vitlöken och tillsätt kryddor, olja, ägg och blanda i potatismjöl tills du har en kladdig, ganska lös massa. Forma bollar av smeten. Hetta upp rikligt med olja i en kastrull. Lägg ner bollarna i pannan och fritera tills de har en fin yta runtom. 

Peters vintips: Halvtorr riesling.


Marsipan-snittar med snits

Fotograf Lars Hallström

Det här behöver du:
250 g mandelmassa
50 g fikon
50 g hackad mandel
2 msk marsala
250 g mörk choklad

Så gör du: Lägg russinen i blöt 30 min. Låt dem rinna av och hacka dem därefter grovt och låt dem dra i marsalan 20 min. Blanda samman fikonen med mandelmassa med mandel. Forma en limpa. Smält chokladen och fördela den öven hela limpan. Låt stelna. 

Peters vintips: Söt eller halvsöt sherry


Skicka ett mejl och vinn Peters bok om vin & vego!

– Cava, Champagne eller Prosecco – vilka länder kommer de ifrån? 
Tror du dig veta svaren? Gå direkt in på länken nedan och ge ditt svar så kan du lära dig mer om mat & vin. Vi lottar nämligen ut 3 ex av boken Vego & Vin av Peter Streijffert.

Att kombinera vin med vegetarisk mat är en konst som som få behärskar. Väldigt lite finns skrivet om samspelet mellan gröna rätter och ädla drycker. Peter Streijffert delar generöst med sig av tankar och erfarenheter kring vin, mat och grönsaksodling – och ger dig massor av spännande vegetariska recept på allt från alger till grillade desserter. Till alla recepten finns vintips.

Klart jag vet svaret >>>

Här firar många ressugna göteborgare jul- och nyår

Många svenskar vallfärdar till julkrubban på Teneriffa.

... men det blir mycket jul även här hemma i Göteborg

Julen närmar sig med stormsteg och så även allt den innebär, julklappsshopping, planering, matlagning och mycket annat. Något som en hel del svenskar väljer att fly från varje år. Enligt en ny undersökning från eBeach är det två resmål i bekanta ögruppen Kanarieöarna som kniper topplaceringen, nämligen Gran Canaria och Teneriffa.

Florida är däremot favoritmålet om vi ska tro Resias topplista över de mest bokade resmålen under jul och nyår.
– Florida har under flera år varit ett populärt resmål bland svenskar som väljer att fira jul och nyår utomlands. I år har intresset ökat ytterligare, något som gläder mig stort då Florida är en stor personlig favorit, säger Lina Eklund, PR-ansvarig på Resia. Florida passar perfekt för generationsresor där man kan fira jul tillsammans med nära och kära. Att resa tillsammans med mor- och farföräldrar blir allt mer populärt och framför allt över jul när man vill vara tillsammans.

Andra populära resmål är Dubai och Egypten. Dubai klättrar in på topp tio över både charter och reguljärflyg och har ökat med hela +139 procent och Egypten har ökat med +40 procent.
Trots att Gran Canaria och Teneriffa hamnar högst upp på listan över charterresmål har de tappat jämfört med samma period förra året. Samtidigt visar indikationer på att svenskarna i allt högre grad vill skräddarsy sina egna paket istället för att ha allt paketerat från början.

LÄS MER >>>

http://www.mynewsdesk.com/se/malmo/pressreleases/tag/julfirande-i-malmoe
I år blir det ett sprakande nyårsfirande vid Malmö Opera samt på Stortorget där barnens nyår anordnar aktiviteter under dagen.

Vill du uppleva julen på närmare håll? Kanske är det du som får besök från utlandet och vill visa upp ett juligt Göteborg.
Här är några tips:

1. Liseberg, förstås.Jul på Liseberg glittrar av miljoner juleljus.

2. På Götaplatsen lyserKonstmuseets fasad upp av ett -motivPettson & Findus i en så kallad ”light up painting” där du själv har möjlighet att interagera för att hjälpa Pettson & Findus att fira jul. 

3. Ta med familjen eller vännerna på Haga Julmarknad.

4. Bältespännarparken blir en ljus, varm och välkommande mötesplats med julberättelser från förr från olika stadsdelar. En konstgjord eld med uppvärmda sittplatser placeras i parkens mitt, i närheten av ett glittrande vinterstråk. En plats där du uppmuntras att slå av på takten, stanna upp och samlas.

5. Innerstan. Upplev traditionell julbelysning i hela city. Ca 8 km belysning hänger uppe och bara på Kungsgatan lyser 13 000 LED-lampor i kronorna som restaurerats nyligen.

6. Kungsportsplatsen är ett måste där den sjungande julgranen uppträder dagligen 29 nov – 22 dec.

7. Gustaf Adolfs Torg får julstämning med julbelysta fasader. Eldkonstnärerna Eldfågel uppträder vid åtta tillfällen på Gustaf Adolfs torg.  

LÄS MER >>>


Trendbrottet: Färre inställda affärer på bomarknaden

I år har vissrligen många bostadsrätter tagits bort från marknaden osålda, men trots alla dramatiska rubriker under hösten har det skett något av ett trendbrott: fler affärer har gått i lås i oktober och november i år än i fjol. 

Det visar statistik från Hemnet. "Vi verkar nu se ett trendbrott där andelen inställda affärer i oktober och november är lägre än de var 2017. Extra intressant är att andelen dessutom minskade i november i år. Detta kan tyda på att köpare och säljare har lättare att komma överens", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

I hela Sverige togs i november i år 27 procent av alla bostadsrättsannonser bort från Hemnet utan att lägenheten sålts, vilket var lite färre än 29 procent i fjol. 

Antalet inställda affärer minskar i alla storstadsområdena. I Stockholms län misslyckades 31 procent av alla bostadsrättsaffärer i november, ned från 38 procent 2017. 

"Detta är ytterligare en av många indikationer på att marknaden nu stabiliseras och ser bättre ut än den gjorde förra hösten. Samtidigt ser det sämre ut än det gjorde 2016 och tidigare, när marknaden var starkare", säger Staffan Tell.

Ytterligare en indikation på en starkare bostadsmarknad är att det säljs fler bostäder än tidigare. På Hemnet såldes totalt 12.112 bostadsrätter och villor i november, det högsta antalet en novembermånad sedan 2013. 

LÄS MER >>>

Enligt tomtarnas historieskrivning var det julen år 1741 som den första svenska julgranen riggades på Stora Sundby i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre.

"Alla barn borde ha en bostad att kalla hem i jul"


GT:s krönikör Greta Dahlström, apropå att 1 600 barn är hemlösa bara i Göteborg.

Blossa upp i jul men ta det piano...

Hoppas du är klara med allt fix inför jul och kan ta dig tid att varva ner med familj och vänner. Funderar du fortfarande över vad du ska bjuda på kommer här en Italieninspirerad trend som känns fräsch i decembermörkret: Blossa släpper ju en ny glögg varje år och årets har smaker från Amalfikusten i Italien.
Smaken av citron kompletteras med rosmarin, timjan och basilika – kryddor som förknippas med värme, hav och soldränkta landskap.

Känns som en perfekt kombination för frusna nordbor! Våren 2019 fortsätter i samma toner med mycket gult och en del turkost så här har jag samlat lite vårnyheter tillsammans med några nya designklassiker från Jonathan Adler.

Och du ... ta det lite piano i jul som de gör i de sydligare breddgraderna.

A presto

Nina

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!