Tips och tankar om kommunikation och motivation. Problem att visa detta? Se det i webbläsaren

Tankefrön om kommunikationoch motivation


Vänner - nya som gamla

Jag skickar ut en önskan i etern: Jag har ett par nya TEDx i mig som jag skulle vilja framföra. Känner du någon som ska sätta upp ett TEDx event i år så tipsa gärna.

Men nu är det dags att snacka JANTE...


Du ska inte tro att du är något...

... För om du gör det kan det hända att du blir en dryg jävel!

Ledarskap är påverkan. Påverkan är makt. Du blir ledare genom att människor blir påverkade av dig (och vill bli det). Du visar empati, du är hjälpsam, tydlig och omtänksam. Folk gillar det. Allt är bra.

MEN – sedan gäller det att se upp. När du väl har makt är det lätt att glömma dessa osjälviska egenskaper. Du kan blir förförd av makten. Du riskerar att bli självisk, impulsiv, ohövlig och arrogant; sådant som alltså inte gör att folk vill följa dig. Då blir du utsatt för skvaller, folk vill dig illa. Du faller från tronen. 

Många experiment har gjorts för att undersöka just detta. Här är två exempel, hämtade från boken "The Power Paradox":

- I ett experiment delades människor in i fyra personer per grupp.  En blev tilldelad ledarrollen. En stund in på mötet kom personal med ett fat om fem kakor. De ville sedan se om någon skulle ta den extra kakan eller om den blev kvar. Resultatet? De som blivit utsedd till ledare mumsade, oftare, gladeligen i sig den extra kakan utan att fråga de andra.

- I ett annat experiment delades en grupp människor in i två halvor. Den ena halvan skulle jämföra sig med bottenskiktet av befolkningen; människor utan makt, fattiga och hjälplösa. De rankade sig högre (dvs med mer makt.) Den andra halvan skulle jämföra sig med toppskiktet av befolkningen och de ansåg sig ha lägre makt än dessa.

Sedan skulle alla gå förbi en korridor där det fanns en skål med karameller. Vid skålen fanns en skylt: ENDAST TILL BARN. Detta struntade den högrankade halvan i. De tog sina grabbnävar och mumsade även här i sig ohämmat.

Vad betyder det här på din arbetsplats?

Om du är chef eller informell ledare: Inse att allt med dig kommunicerar. Rättfärdiga inte dåliga, okänsliga handlingar med att du på något sätt är värd det mer än någon annan. Det visar bara att du glömt varför du har makt. Du är inte där för din skull utan för gruppens. Om du istället fortsätter att verka för gruppens bästa, är lyhörd, omtänksam och hjälpsam så har du alla chanser att  påverka dina kollegor i en positiv riktning.

Kanske har hyrbilsföretaget AVIS en poäng med deras slogan: We try harder. De vet att de inte är störst. Alltså försöker de mer. Kanske är Coca Cola smarta när de jämför sin marknadsandel, inte med andra läskföretag, utan med vatten. Då har de bara 3%. Kanske är det inte fel att ha en gnutta Jante i sig trots allt, och särskilt om du fått förtroendet av människor av leda dem. Eller vad tycker du?

Tack för att du läser mina tankar


För dig som läst ända hit


Från VD-tidningen

Jag skrev en krönika med titeln: MIssförstå mig fel. Läs gärna. Det mesta materialet i tidningen är stängt, men denna har de låtit alla få läsa.


Storytellingens 5 ingredienser

Tillsammans med  Marknadschefernas nätvverkt McPlay, får du här ett videotips på 12 minuter där du får reda på:

- 3 skäl till varför berättelser äger

- 5 basingredienser och 5 kryddor för att bygga en story

- 2 efterätter som tar det abstrakta till det konkreta

Avsnittet heter Storytellingens 5 ingredienser

TItta. Lär. Gör. Bli bättre 


En berättelse utan relevanta fakta är bara underhållning

Fakta utan en berättelse är tråkig

En berättelse med fakta är magi!

– Jag


Vill du ha en föreläsning i din organisation om kommunikation, arbetsglädje och resultat? Eller om hur man sätter rätt sorts mål, eller leder effektfullamöten

Jag föreläser, skriver böcker och utbildar i kommunikation, mål och möten. Dessutom modererar och faciliterar jag konferenser och workshops.

Hör av dig på antoni@lacinai.se eller ring på 0732511420


Koppla ihop oss på

LinkedIn

Twitter

facebook

Om du vill mejla mig så skicka till antoni@lacinai.se.

På www.lacinai.se finns många fler tips och kontaktuppgifter


Vilken av mina böcker ger dig mest nytta?

Du får det här för att vi mötts i olika affärssammanhang. Eller så har du hittat hit via tips från någon. Om du gillar det du läst så tipsa gärna fler. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!