Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

I detta nyhetsbrev, som utkommer med oregelbundna mellanrum, finns korta analyser och kommentarer till aktuella frågor inom politik och ekonomi. För ytterligare information om mina verksamheter, besök gärna Munkhammar Blog, Munkhammar Advisory, Facebook eller Twitter.

2011-10-14

Europa behöver sunda finanser - inte euroobligationer

Tänk om greker och tyskar fick låna till samma ränta. Även om statsfinanserna missköts får landet samma ränta som de mest skötsamma. Skulle någon då hålla ordning? Det frågar Anna Kinberg Batra, ordförande i Finansutskottet (M), och jag i en debattartikel i Dagens Industri.

Läs artikeln här. RUT-utredningen vi hänvisar till finns här.

Motioner i Riksdagen

Som Riksdagsledamot kan man påverka på många sätt - i utskott, arbetsgrupper, informella kontakter, med mera. Ett sätt kan även vara motioner. Mitt namn står således på sju sådana detta år - om äldreomsorgspeng, Nordiska Rådet, korrekt språkbruk, sjöfylleri, plan- och bygglagen, sjukvårdshandel och andrahandsuthyrning. Läs mer här.

Recension av Ahlmark

Per Ahlmark har kommit med läsvärda memoarer. Jag recenserade boken i Svensk Tidskrift här.

"Så kan nästa generation få ännu bättre vård än jag"

På det temat - optimism om vår framtida hälsa och vård - skrev jag här. Forskning och innovationer inom läkemedel och teknik kommer att leda till fortstata framgångar. Kräver tillväxt och underlättas av vårdreformer.

Skattesänkningar

De senaste fem åren har inkomstskatterna sänkts för alla. Ibland ges dock intrycket att de som tjänar bra inte har fått någon sänkning alls, så utbildning inte lönar sig bättre. Men enligt KPMG ligger Sverige på plats 33 av 96 länder när det gäller skatt för en person med årsinkomst på 100 000 dollar. Alla har fått sänkningar. Läs studien här.

Idé- och politikutveckling

Jag tillbringade just tre dagar på Fritt Näringslivs idékonferens. Intressanta anföranden - och så ett av mig själv då - och öppna diskussioner. Alltid givande. Snart också dags för Moderaternas partistämma. Viktiga debatter och beslut, också om ekonomisk politik. Lär bli intressant.

Synpunkter

Input till detta nyhetsbrev. eller synpunkter på detsamma, är välkomna och skickas till johnny.munkhammar@riksdagen.se.

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

 
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!