Tips och tankar om kommunikation och motivation. Problem att visa detta? Se det i webbläsaren

Tankefrön om kommunikationoch motivation


Vänner - nya som gamla

Jag vill skicka ett tack till dig som läser och kommenterar mina Tankefrön och jag vill också slå ett slag för LinkedIn där jag finns till vardags. Koppla ihop dig med mig så har vi ännu mer utbyte.

Månadens tanke var en lärdom jag fick tidigt i min karriär har en slags karma-filosofi med sig.

Vad tycker du? Mejla mig gärna på antoni@lacinai.se och berätta.


Skitsnack är som en boomerang

Min allra första anställning var som butikssäljare. Vi sålde gem och gummiband, kopieringspapper och blanketter. Vi hade ett lager i samma byggnad och där jobbade flera kollegor med att plocka ihop beställningar och skicka iväg dem.

Vid ett tillfälle var det otroligt mycket att göra och vi gick alla på knäna. Irritationen var påtaglig. Vi i butiken ville göra kunden  framför oss nöjd, men det var inte så lätt när vi inte fick våra beställningar i tid (att vi säljare själva skulle ha någon skuld genom att beställa för sent fanns inte i vår sinnevärld).

När en av kunderna undrade när han kunde få sina varor svarade jag att det helt berodde på de på lagret och att de just nu var som "yra höns", vilket gjorde att jag inte kunde garantera något. Kunden gick och jag hade nog inte tänkt mer på det om inte den äldre inköpschefen kom fram till mig. Han hade hört mitt samtal och sa:

- Vet du Antoni, när du snackar skit om våra kollegor på lagret så snackar du skit om hela företaget, och det är inte bra för någon.

Jag blev paff. Ung och oerfaren som jag var, hade  jag inte tänkt så långt. Jag tog till mig av hans ord och insåg att inköpschefen bjudit mig på en riktig livsgåva; något jag kunde ta med mig genom livet.

Sluta snacka skit om andra

Om du snackar skit om andra till mig, vem säger att du inte snackar skit om mig till andra? Är det värt det? Skit kletar av sig så om du inte slutar snacka skit för de andras skull så sluta för din egen. Som en boomerang slår det tillbaka på dig själv, ibland smygande, ibland med full kraft. Bättre då att vara glad och generös. Den boomerangeffeken är desto roligare. Jag antar att allt det där kallas karma…

Detta vi-och-dom-tänk är tyvärr inte ovanligt. En avdelning snackar skit om en annan. Det blir en infekterad stämning. Det blir ett Vi och ett De. De på lagret. De på sälj. De i produktionen. De på marknad. Gärna med ett suckande efteråt. Den kommunikationen bidrar inte.

Det är bara att erkänna att även jag glömmer mig ibland. Jag kan i frustration häva ur mig något om någon som jag blivit irriterad på. Det känns sällan bra. Men jag tror att jag numera kommunicerar bättre än jag gjort om inte inköpschefen kommit fram till mig den där dagen för så längesedan, och för det är jag honom ett stort tack skyldig.

Hur har ni det på arbetsplatsen? Bidrar du till beröm, glädje och god stäning eller skickar du vidare illa grundat skvaller? Du bestämmer men kom ihåg:

Skitsnack är som en boomerang.

Tack för att du läser mina tankar


För dig som läst ända hit


Ny bok om Effektiva Möten

NU har boken Effektiva möten släppts. Perfekt för dig som vill ha nycklarna till det praktiska ledarskapet d.v.s hur du leder människor i möten, både fysiska och virtuella.

Effektiva möten finns också i E-bok, nu med superlågt introduktionspris: 71kronor  Passa på!

... en praktiskt hållen handbok för främst chefer med syftet att olika slags arbetsrelaterade möten ska kunna bli mer effektiva... Texten är välskriven med en genomtänkt layout och rymmer många praktiska och nyttiga tips och råd..."

- BTJs lektör Björn Nilsson


Specialpris på E-kursen Diplomerad Mötesledare

Den bästa i Sverige. Fram till oktobers slut köper du den för 1000 kronor istället för 2500 kronor. Läs mer om kursen här


Kommunikation är som elektricitet...

utan det dör vi.

I denna antologi har tolv föreläsare skrivit varsitt kapitel om kommunikation. Jag är en av dem. Boken åkte upp på en an adlibris topplistor. Finns både som e-bok och i pappersform.

Bli berikad av många. Läs den ^_^


"When I give a lecture, I accept that people look at their watches, but what I do not tolerate is when they look at it and raise it to their ear to find out if it stopped"

Marcel Achard


Vill du ha en föreläsning i din organisation om kommunikation, arbetsglädje och resultat? Eller om hur man sätter rätt sorts mål, eller leder effektfullamöten

Jag föreläser, skriver böcker och utbildar i kommunikation, mål och möten. Dessutom modererar och faciliterar jag konferenser och workshops.

Hör av dig på antoni@lacinai.se eller ring på 0732511420


Koppla ihop oss på

LinkedIn

Twitter

facebook

Om du vill mejla mig så skicka till antoni@lacinai.se.

På www.lacinai.se finns många fler tips och kontaktuppgifter


Vilken av mina böcker ger dig mest nytta?

Du får det här för att vi mötts i olika affärssammanhang. Eller så har du hittat hit via tips från någon. Om du gillar det du läst så tipsa gärna fler. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!