Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

2018-10-22 | Föreningsinformation



Efter Växjö - nyttig information till din förening!

Thomas Fürths föreläsning

Thomas Fürths föreläsning "En resa från Haga Norra till Centraleuropas byar och metropoler" filmades under Släktforskardagarna i Växjö och finns tillgänglig för er förening att använda i utbildande syfte. 

Ni kommer åt filmen genom att logga in på "min sidor" på Rötter under infobanken, video eller klicka här!

Stämmoprotokoll 2018-09-01

Årets stämmoprotokoll finns nu uppladdat på "mina sidor" under filbanken på Rötters hemsida. Här kan ni även hitta de senaste årens stämmoprotokoll samlade.

Logga in och ta del av protokollet här!

Arkivutredningen

Grunden till arkivpolitikens nuvarande inriktning lades i slutet av 1980-talet och den senaste arkivutredningen redovisades 2002. En hel del har hunnit hända sedan dess – inte minst internets genomslag och med det ett ökande krav på digitalisering och tillgänglighet online.

Det är med andra ord dags för en ny översyn av arkivområdet och Riksarkivets roll och uppgifter och utredningen annonserades redan i propositionen om en samlad kulturarvspolitik under våren 2017, där kulturarvsområdet för första gången lyftes som ett eget politikområde.

En särskild utredare gör just nu en bred översyn av arkivområdet. Det övergripande syftet är att säkerställa samhällets tillgång till allmänna handlingar både nu och i framtiden och uppdraget ska redovisas senast den 18 november 2019.

Målet för utredningen är att översiktligt beskriva arkivsektorn och att beskriva och analysera hur samhällsutvecklingen har påverkat och kan förväntas påverka förutsättningarna för arkivverksamheten och olika arkivinstitutioner.

Man ska också se över arkivlagstiftningen och närliggande lagstiftning och vid behov lämna förslag på hur lagstiftningen kan anpassas till utvecklingen på området.

Riksarkivets roll kommer att analyseras och utredningen ska lämna förslag på uppgifter i förhållande till andra myndigheter och arkivaktörer för att undvika överlappning och för att upprätthålla en god och säker informationshantering och möjliggöra en allsidig historiebeskrivning.

De ekonomiska konsekvenserna på kort och lång sikt av den offentliga förvaltningens övergång till digitala processer för Riksarkivet och andra arkivmyndigheter ska analyseras. Frågan om regleringen för de enskilda arkiven bör förändras för att kunna tillgodose behov inom rättsskipning, förvaltning, forskning och skydd för kulturarvet ska också utredas.

Vill du veta mer?

Läs mer på regeringskansliets webbplats: www.sou.gov.se/arkivutredningen

Kontaktpersoner:

Lars Ilshammar

särskild utredare

Tel. 070-007 33 69, 070-677 47 75

lars.ilshammar@regeringskansliet.se

Klara Liliedahl

sekreterare

Tel. 08-405 97 70, 070-5744121

klara.liliedahl@regeringskansliet.se



Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!