Nyhetsbrev från webbmagasinet Baltic Eye. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nummer 1, september 2018


HEJ!

Tack för att du valt att prenumerera på vårt sprillans nya nyhetsbrev från webbmagasinet Baltic Eye.

En gång i månaden samlar vi de mest samhällsrelevanta nyheterna från Östersjöforskningen som publicerats på balticeye.org. Vi hoppas såklart att vi lyckas skapa ett relevant innehåll för dig som prenumererar, men har du synpunkter och tankar på innehåll eller utförande tar vi hjärtligt emot dem. Mejla i så fall balticeye@su.se.


Baltic Eyes arbete analyseras i ny internationell studie

Hur undviker man att viktig vetenskapligt baserad kunskap drunknar i mediebruset? Har våra beslutsfattare tillräcklig tillgång till oberoende och korrekt fakta? Och hur ska samhället ta del av all kunskap som forskningen producerar?

Det är några av de stötestenar som Baltic Eye-projektet på Stockholms universitets Östersjöcentrum jobbat för att lösa. Nu är Baltic Eyes arbete analyserat i en ny internationell studie.

Läs om studien här

Kom på Baltic Breakfast om kemikalier i varor den 26 september

Som det ser ut idag finns det väldigt lite information att få tag i om vilka kemikalier som finns i varor. Varför behöver vi veta vad varorna innehåller? Och vad har det med Östersjön att göra?

En rykande färsk policy brief om just detta kommer att presenteras på nästa Baltic Breakfast. En chans till fördjupning och diskussion under bekväma former.

Anmäl dig till Baltic Breakfast 26 september


Partierna oeniga om torskfisket

Det finns hopp för Östersjön efter valet. Östersjöcentrum valde ut åtta prioriterade miljöåtgärder inför kommande mandatperiod och frågade samtliga partier hur de ställer sig till dessa.

Läs vad partierna svarade

Östersjöseminarium med filosofisk spets

För den naturvetenskapliga publiken var det nytt att möta en filosof och en professor i kulturgeografi på årets Östersjöseminarium i Kolskjulet.

Se videoklipp, bilder och sammanfattning av seminariet


Östersjöproblemet - ett etiskt problem

Östersjöns miljöproblem går att lösa. Men för att regionens aktörer ska kunna enas om konkreta lösningar måste vi börja föra in mer etik i debatten, skriver filosofen Olle Torpman.

Läs filosof Olle Torpmans gästkrönika


Östersjöcentrum bevakade Östersjöfrågorna i Almedalen 2018!

Östersjöcentrum var på plats i Visby under politikerveckan och lyfte fram senaste kunskapen inom övergödning, fiske och kemikalier i Östersjön. Dessutom rapporterade vi från så många seminarier som möjligt där Östersjön var i fokus.

Läs om Östersjön i Almedalen dag-för-dag

Stora brister i EU-regler för kemikalier

EU:s kemikalielagstiftning anses av många vara världens bästa, men den lider av stora implementeringsproblem. Kontrollen av särskilt farliga ämnen i de varor vi konsumerar är fortfarande dålig, visar en nyligen genomförd översyn av EU:s kemikalielagstiftning Reach. Ett viktigt skäl är att tillverkarna inte rapporterar in vilka kemikalier de använder.

Läs om översynen som gjorts av REACH

Nu sätts fiskekvoterna - bestånd och lönsamhet gynnas av kvoter under maximal nivå

Snart ska EU:s fiskeministrar bestämma nästa års fiske i Östersjön. EU-kommissionens förslag tyder på att det kan komma att göras för lite – och för sent – för några av de mest hotade bestånden, skriver Henrik Hamrén i en analys av turerna kring kvotsättningen.

Läs analysen om fiskekvoterna


Östersjön som matresurs – då och nu

Vad sägs om grillad id? Eller mört i tomatsås? I takt med att havet och fisket förändras behöver vi återskapa vår relation till Östersjön och låta ekosystemet återhämta sig. Ett första steg kan vara att åter börja äta arter som har förlorat sin historiska betydelse.

Läs forskaren Sara Hornborgs gästkrönika.

Frågor och svar om musselodling i Östersjön

Förutsättningarna för att musselodlingar ska kunna fungera som åtgärd mot övergödningen i Östersjön är osäkra. Forskare på Östersjöcentrum beskriver kunskapsläget i en Q and A.

Läs mer om musselodlingar


Det går att rädda övergödda kustområden

Ett sjuårigt projekt i Björnöfjärden utanför Värmdö visar vägen. Genom att minska näringstillförseln från land och samtidigt åtgärda internbelastningen går det att rädda övergödda vikar längs våra kuster. 

Läs om projekt Levande kust

Så påverkar båtlivet kustens bottenväxter

Det svenska båtlivet är ekonomiskt viktigt och engagerar många. Men det belastar också havsmiljön. Forskning visar att trafiken med fritidsbåtar kan tunna ut och ge allvarliga skador på sjögräsängar och annan viktig undervattensvegetation.

Läs fact sheet om båttrafikens påverkan på Östersjön


Framtidens havsplanering kräver diskussion om olika landskapsideal

Olika individer och grupper ser, söker och gör olika saker i naturen. Att diskutera och jämföra olika landskapsideal gör det enklare att planera framtidens landskap, skriver professor Klas Sandell i en gästkrönika hos Baltic Eye.

Läs gästkrönikan av Klas Sandell

Save the Baltic Sea for real - konferens i Bryssel

Baltic Eyeforskaren Damien Bolinius närvarade under EUSBSR-konferensen "Save the Baltic Sea for real" som behandlade frågan om plast och farliga ämnen i havet.

Läs Damien Bolinius rapport från mötet

Remissvar om mikroplast i kosmetika

Östersjöcentrum stödjer Kemikalieinspektionens intention att samarbeta med Echa, men det bör förtydligas vad Sverige bör göra vid olika utfall.

Läs Östersjöcentrums remissvar till kemikalieinspektionen

Remissvar om havsplanerna

Planen har begränsade möjligheter att hjälpa till att uppnå god miljöstatus enligt havsmiljödirektivet.

Läs Östersjöcentrums svar till Havs- och vattenmyndigheten

Gamla synder och havet

Nya beräkningar visar att hälften av det fosfor som finns i Östersjön idag kommer från "gamla synder". Men det ser ut som att det värsta är över och att läckaget till vattenmassorna kan minska framöver.

Läs Michelle McCrackins blogginlägg (på engelska)

Ny fiskart upptäckt

Skrubbskäddan i norra Östersjön har unika anpassningar och beskrivs nu som en egen art.

Sofia Wikström skriver om upptäckten på Kustmiljöbloggen.

Läs Sofia Wikströms inlägg


Stockholms universitet behandlar personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen, även känd som GDPR. För mer information, se här.

För att prenumerera, skicka ett mejl till balticeye@su.seKlicka här för att avsluta din prenumeration.

Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!