En vecka kvar till Carl International Film Festival 2018

Med en vecka kvar till den andra upplagan av Carl International Film Festival blickar vi fram mot ett sprängfyllt festivalprogram med filmgäster från hela världen, premiärer, utomhusvsiningar, demokratibrunch, talangutveckling och mycket mer!

Ta del av hela festivalprogrammet här


Isabella Eklöf är nominerad till Bästa manus för 'Gräns'. (Foto: Andreas Omvik)

'Gräns' inviger med besök av prisnominerade manusförfattaren Isabella Eklöf

Folktro, socialrealism och omänsklig romantik - om en vecka inviger Cannesprisade Gräns Carl International Film Festival. Gäst är prisnominerade manusförfattaren och stjärnskottet Isabella Eklöf, som mejslat fram den fascinerande berättelsen tillsammans med succéförfattaren John Ajvide Lindqvist och filmens regissör Ali Abbasi. 

Den 24 augusti rullas röda mattan ut på Karlskrona Konserthus och Carl International Film Festival invigs med Ali Abbasis Cannesprisade Gräns, en film som redan förutspås att bli en svensk filmklassiker. Filmen fortsätter skörda internationella framgångar och i veckan avslöjades att den valts ut till Toronto International Film Festival, Nordamerikas mest betydelsefulla festival. 

Gräns är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist (Låt den rätte komma in, Människohamn) som tillsammans med Isabella Eklöf och Ali Abbasi omsatt den till filmmanus. Isabella, som främst är uppmärksammad som regissör och klippare, långfilmsdebuterare tidigare i år med den råstarka och provocerande Holiday som bland annat tävlat under såväl Göteborg Film Festival som Sundance Film Festival.

Filmen är den första att visas som en del av festivalens Baltic Sea Competition där den tävlar om pris för Bästa regi och Bästa manus. Priserna består av 25 000 kronor vardere och vinnarna tillkännages vid en ceremoni 28 augusti. 

Gräns distribueras av Triart och får svensk biopremiär 31 augusti. 

Läs mer om Gräns och köp biljetter till invigningen här


'Suleiman Mountain' (Elizaveta Sishtova)

Nordisk premiär av kirgiziskt familjedrama

En självupptagen familjefar med två viljestarka fruar, ett heligt berg och en återvändande son utgör ramverket för den hyllade rysk-kirgiziska Suleiman Mountain. Regissör Elizaveta Stishova gästar Carl International Film Festival och filmens nordiska premiär. 

I en sällan skådad samproduktion mellan Ryssland, Polen och Kirgizistan, med ett nästan uteslutande kirgiziskt filmteam och en av de mest framstående ryska manusförfattarna Alisa Khmelnitskaya med på tåget, är Suleiman Mountain en storslagen filmupplevelse. Filmen visar ett Kirgizistan fast mellan ett tidigare starkt sovjetiskt kulturellt inflytande och såväl muslimska som djupare nedärvda seder och traditioner, skildrat med blicken riktad mot händelserna inom en familj. 

Suleiman Mountain är Elizaveta Stishova långfilmsdebut och hade världspremiär under Toronto International Film Festival 2017. Filmen tävlar i Carl International Film Festivals Baltic Sea Competition och visas söndag 26 augusti. 

Läs mer och köp biljetter här


Frederikke Dahl Hansen (Foto: Larry Busacca/GI)

Bodilprisade Frederikke Dahl Hansen gästar festivalen

Kasper Rune Larsens Denmark har sedan världspremiären förra året hunnit bli tokhyllad slackerfavorit som sagts bryta ny mark inom den danska filmen. Skådespelerskan Frederikke Dahl Hansen besöker Karlskrona för den svenska premiären. 

Frederikke har tidigare belönats med Danmarks motsvarighet Guldbaggepriset och var även nominerad till Bästa kvinnliga skådespelerska för sin roll som 16-åriga Josephine i Denmark. Filmen skildrar hur Norge och Josephine börjar träffas i sviterna av en oväntad gravididet, allt i en öm, realistisk och svindlande vacker kärleksskildring. Denmark tävlar i Baltic Sea Competition och har premiär lördag 25 augusti. 

Säkra dina biljetter till Denmark här


TellUs prisutdelning under CIFF 2017. (Foto: Helena Pataki)

Sydsvenska talanger i fokus under CIFF Talent

Den 25 augusti bjuder festivalen tillsammans med Filmregion Sydost in till en eftermiddag med fokus på unga sydsvenska filmskapare och talangutveckling. Detta händer under dagen!

Att verka för talangutveckling och lyfta unga sydsvenska filmskapare är en grunderna för Carl International Film Festival. Under konceptet CIFF Talent anordar festivalen tillsammans med Filmregion Sydost en dag fylld av information, inspiration, prisutdelning och inte minst film.

Dagen börjar med en presentation av Karlskrona Kulturskolas filmverksamhet och fortsätter med den regionala kortfilmstävlingen TellUs där vi tillkännager de vinnande unga filmskaparna i årets tävling som också kvalificerar sig till den nationella tävlingen på Novemberfestivalen i Trollhättan. Senare presenteras även en inspirationsföreläsning där vi möter Karlskronaföretaget Istudio Visuals som är aktuella med de visuella effekterna i bioaktuella katastroffilmen Den blomstertid nu kommer

Under juni lanserade Filmplan och Carl International Film Festival 48-timmars initiativet CIFF48 där 20 filmskapare från nio länder, alla med olika erfarenheter och bakgrunder, anlände till Karlskrona för att i lag om fem brainstorma, skriva, filma och redigera en kortfilm under endast 48 timmar. Vi visar två av filmerna under CIFF Talent och lyssnar till berättelserna från några av deltagarna.

Läs mer om CIFF Talent här


Ett urval av deltagarna i WIFT-konferensen

Internationell konferens för kvinnor inom film och tv på Skärva Herrgård under festivalen

Nigeria, Irland, Australien, Indien, Jamaica... Listan kan göras lång över länder där organisationen Women in Film and Television (Wift) numera finns etablerad och får allt större inflytande. Under Carl International Film Festival arrangerar Wift International sin årliga konferens med representanter från 8 länder. 

Wift är ett internationellt nätverk som genom sina medlemmars aktiva engagemang driver på utvecklingen mot rättvis fördelning i film- och TV-branschen. Nätverket bildades i Los Angeles i början av 1970-talet som en protest mot den manliga dominansen i filmbranschen. Idag har organisationen över 10 000 medlemmar och finns representerad i ett fyrtiotal länder.

 - Tanken är att denna konferens ska bli årligen återkommande här i Karlskrona. Vi träffas med ambitionen att dela erfarenheter och stärka det europeiska samarbetet för en mer representativ och framsynt filmbransch, säger Helene Granqvist, president WIFT International samt jurymedlem i festivalens Baltic Sea Compeitition. 

Läs mer om Women in Film and Television här


Biljetter finns tillgängliga på http://www.ciff.se/festival/biljetter


Carl International Film Festival
info@ciff.se
www.ciff.se
Följ CIFF på Facebook och Instagram

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!