Helene Granqvist, Miira Paasilinna, Sanjin Pejković

Möt juryn för Baltic Sea Competition

En av årets stora nyheter är festivalens tävlingsprogram för ny långfilm från Östersjöländerna, Baltic Sea Competition.  Nu är vi stolta över att presentera tävlingens eminenta jury!

Tio långfilmer med fokus på starkt berättande och filmiskt språk som går hand i hand med festivalens värderingar om öppenhet och frihet kommer att tävla om pris för Bästa regi och Bästa manus, det senare presenterat i samarbete med Litorina Folkhögskola. Priserna består av 25 000 kronor vardera samt en exklusiv statyett.

Juryn, bestående av Miira Paasilinna (producent/sales), Sanjin Pejković (filmkritiker) och Helene Granqvist (producent), kommer enas om vilka filmer som mottar priserna. Med i juryn för Bästa manus finns även Marjo Portin från Litorina Folkhögskola. Missa inte chansen att träffa alla jurymedlemmarna i ett av våra Biobaren Talks, måndag 27 augusti 17:30. 

Vinnarna i Baltic Sea Competition tillkännages vid en prisceremoni kvällen den 28 augusti.

Baltic Sea Competition Jury 2018

Miira Paasilinna, VD Anagram Sweden / ordförande The Yellow Affair
Att stärka nordisk film och tv internationellt har under Miira Paasilinnas karriär varit ett tongivande inslag. Efter att under flera år arbetat med det Finlandsbaserade salesbolaget The Yellow Affair blev hon nyligen VD för det svenska produktionsbolaget Anagram, som står bakom filmer som Gabriela Pichlers Äta Sova Dö, Måns Månssons Yarden och komedi-serier som Hipp hipp och Trettiplus

Helene Granqvist, producent Nordic Factory / ordförande WIFT International
Med ett orubbligt engagemang i samhällsfrågor kring social utveckling, jämställdhet och makt är Helene Granqvist en svensk films mest uppmärksammade producenter. Hon är nyligen utsedd till ordförande för Women In Film and Television International och just nu bioaktuell med Gudrun - Konsten att vara människa.

Sanjin Pejković, filmforskare och skribent 
Sanjin Pejković har under sin karriär kommit att fokusera på frågor om nationalism, europeisk filmhistoria och minoritetsfilm. Som skribent har han flitigt skrivit för filmmagasin som FLM och Filmrutan såväl som flera internationella filmtidningar och filmvetenskapliga tidskrifter. Han har deltagit som jurymedlem vid filmfestivaler över hela världen, som medlem i det internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI.  

Läs mer om filmerna i Baltic Sea Competition och resten av programmet


Restaurang Landbron. (Foto: Restaurang Landbron)

Lördagsbrunch med propaganda i fokus

Fake news, propaganda och desinformation - "kärt" barn har många namn. Som en del i festivalens demokratifokus fäster vi blicken på hur film och tv idag behandlar den okontrollerade spridningen av (des)information som strömmar genom våra dagliga kanaler. Vi får också en inblick i hur det svenska försvaret förhåller sig till problemet. Allt under en härlig lördagsbrunch 25 augusti på Landbron.

Med utgångspunkt från filmer och tv-serier, som tex Homeland och Den blomstertid nu kommer, och verkliga fall, som tex Sverigebilden som sprids i världen, diskuterar vi hur det ser ut bakom de säkerhetsstrategiska kulisserna i Sverige. Har kreatörer bakom rörliga bilder ett ansvar, vilka nyheter kan man lita på, varifrån kommer hoten och desinformationen, vad kan de leda till och hur motarbetar man dem? Och hur lätt är det egentligen att bli blåst?

Panel: Inga-Lena Fischer, PAX Baltica, Birgitta Liljedahl, manusförfattare och analytiker på Försvarets forskningsinstitut, Henrik Svilling, creative director och VFX supervisor, Istudios Visuals. Moderator: Camilla Larsson, journalist och filmkritiker. Programpunkten är ett samarbete med PAX Baltica och Aspö Writing Lab. 

Läs mer och köp din biljett


'Breathing into Marble' (Giedrė Beinoriūtė)

Långfilmsdebuterande Giedrė Beinoriūte gästar festivalen med 'Breahting into Marble'

Litauiska Breathing into Marble får nordisk premiär under Carl International Film Festival 2018 och tävlar om sammanlagt 50 000 kr i festivalens Baltic Sea Competition. Filmens regissör och manusförfattare Giedrė Beinoriūte besöker Karlskrona i samband med premiären. 

Baserad på den prisade litauska författaren Laura Sintija Černiauskaitės bästsäljande roman med samma namn, skildrar Breathing into Marble en modern kärnfamilj i upplösning. Giedrė Beinoriūte är en av Litauens lovordade unga regissörer som långfilmsdebuterar med ett benhårt familjedrama. 

- Alla filmens karaktärer längtar efter kärlek, men de kan inte ge det till varandra. De tar avgörande beslut alltför förhastat och förändrar varandras liv för alltid. Vi kan förstå några av deras handlingar, andra framstår som obegripliga. I filmen undersöker jag förhållandet mellan familjemedlemmarna, de osynliga trådarna som knyter samman dem, deras ansvar inför varandra, skuld och förmågan att förlåta, säger Giedrė.

Breathing into Marble hade internationell premiär under Karlovy Vary International Film Festival i Tjeckien där den tävlade i festivalens East to West Competition. Filmen visas 27 augusti 20:30 och efter visningen följer publiksamtal med Giedrė Beinoriūte.

Läs mer om filmen och köp biljetter här


Foto: Wikimedia Commons

Kjell Bergqvist under bar himmel 26 augusti

Genom sin stora karisma, sitt självförtroende och sina vardagliga, ofta vresiga, karaktärer med stark tragikomisk efterklang har Kjell Bergqvist skådespelat sin väg in i svenska folkets hjärtan.

Kvällen 26 augusti välkomnar vi Kjell till Karlskrona för ett samtal under bar himmel på Grevagården där vi ser tillbaka på hans nästan fem decennier långa karriär. En karriär kantad av kontroversiella uttalanden, Guldbagge-belönade rollprestationer, kvällstidningsskvaller och ett starkt engagemang i humanitära frågor. Efter samtalet visar vi Ulf Malmros Bröllopsfotografen, från 2009, för vilken Kjell Bergqvist belönades med en Guldbagge.

Köp biljetter här


Biljetter finns tillgängliga på http://www.ciff.se/festival/biljetter


Carl International Film Festival
info@ciff.se
www.ciff.se
Följ CIFF på Facebook och Instagram

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!