Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Analysbrev #29

Hej!

Nu är analysavdelningen tillbaka från semestern och vi tittar på hur sommarvärmen har påverkat Sveriges e-handel. Vi konstaterar att juni, som hade mer normala temperaturer, har klarat sig bra men att det inte alls gått lika bra under juli.


Höga temperaturer ger låga intäkter

Sämre utveckling i juli

Att det inte spenderas lika mycket i juli månad som i juni är inget ovanligt. Så att intäkterna minskade något när man jämför månad för månad var väntat.

Att utvecklingen år till år inte blev högre än sju procent i juli var dock inget vi räknade med. Återigen får vi skylla på vädret som bjöd på väldigt höga temperaturer under månaden. Mer om detta längre ner.

Då gick det bättre i juni som hade en ökning av intäkter på hela 18 procent jämfört med samma period i fjol.

Svag utveckling även för antal order

De höga temperaturerna avspeglas också i antal order. Även här nådde utvecklingen inte över sju procent för juli månad. Junis orderingång ökade dock med 21 procent.

Besök upp 17% respektive 15%

Värmen verkar dock inte ha påverkat antal besök i samma utsträckning. I juni ökade besöken med 17 procent och under varma juli ökade de med 15 procent.


Kunderna lämnar datorn i hettan

När temperaturen går upp kan vi ofta se att det går sämre för e-handeln. Och det är precis vad som hänt under juli månad. När vi tittar på datan hos SMHI för juli var månadsmedeltemperaturen mer än fem grader över det normala på många håll i landet. Jämfört med juli förra året då det knappt skilde en grad från det normala.
En förklaring alltså till varför intäkter och antal order inte ökade med mer än sju procent i juli i år.

Det brukar också vara intressant att titta på hur e-handeln påverkas av temperaturerna när det kommer till de olika enheterna. Så vi använder oss av Ehandel.se Analytics och tittar på juli månad.

För första gången kom mindre än en fjärdedel av besöken via desktop, endast 23 procent. 66 procent kom via mobil och 11 procent via surfplatta.

Även när vi tittar på orderingången är det ett rekordlågt användande för desktop, 33 procent. 54 procent, den högsta andelen hittills, lades via mobil vilket gör det till den tredje månaden i rad då mer än hälften av alla order lades via mobil. Surfplattan står för de resterande 13 procenten.

När det kommer till intäkterna blev juli den första månaden då mindre än 40 procent kom in via desktop, närmare bestämt 39 procent. Mobilen stod för 47 procent och surfplattan för 14 procent.


Statistiken i analysbrevet kommer från vår statistiktjänst Ehandel.se Analytics med cirka 400 medlemmar, där man som e-handlare kan bli medlem för att jämföra sin egna butik med sin bransch eller hela Sveriges e-handel. Vi använder även analyser från Ehandelsindex som du kan läsa mer om här.

Vi hörs igen om en månad!

Ett stort tack för att ni läser vårt analysbrev!

Joakim Andersen - Indexansvarig

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!