Carl International Film Festival presenterar programmet för andra festivalupplagan

Demokratifokus, unga talanger och festivalens nya tävlingsprogram för långfilm från Östersjön utgör några av höjdpunkterna under festivalens sex dagar. Idag 7 augusti presenteras över 40 programpunkter och 10 långfilmspremiärer för den andra upplagan av Carl International Film Festival 24–29 augusti 2018.

  – Under årets Carl International Film Festival tar vi ett fast grepp kring våra värdeord öppenhet, frihet och fred. Det är valår och vi vill lyfta betydelsen av att värna våra demokratiska grundvärderingar i en tid där man i världen, Europa och även Sverige kan se dessa försvagas. Vi presenterar ett fantastiskt program med flera seminarier, filmer och andra programpunkter där vi på olika vis belyser detta, säger Henrik JP Åkesson, festivalchef.

Festivalen visar ny film från länderna kring Östersjön (Tyskland, Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Polen) och internationella filmgäster besöker Karlskrona för att möta både publik och bransch. Utöver filmvisningar presenteras även ett program med event, seminarier, utomhusvisningar, festligheter och filmbranscheventet Carl Film Forum. 

Se festivalprogrammet HÄR bläddra i festivalkatalogen HÄR.


Christian Petzolds Transit får svensk premiär under festivalen. Svensk distributör: NjutaFilms

Baltic Sea Competition

- de nominerade filmerna i festivalens tävling

Tio rykande färska långfilmer från Östersjöländerna, alla med fokus på starkt berättande och filmiskt språk som går hand i hand med festivalens värderingar om öppenhet och frihet, presenteras i tävlingsprogrammet Baltic Sea Competition där flera internationella festivalfavoriter får sina svenska premiärer.

Programmet bjuder bland annat på svenska premiären av Christian Petzolds (Barbara, Phoenix) mästerliga Transit (Tyskland) om en ung judisk man som försöker undfly de tyska trupperna men fastnar i Marseilles. Filmen, som är baserad på Anna Sieghlers roman ”Transit Visa” från 1942, växlar mellan olika historiska epoker och binder på ett lika klarsynt som originellt sätt samman dåtid och aktuella händelser i Europa.

I tävlingen finner vi också det polska relationsdramat Nina som hade sin världspremiär under International Film Festival Rotterdam tidigare i år. I filmen möter vi Nina och Wojtek som i sin kamp att rädda relationen desperat försöker bli gravida. De erbjuder den unga Magda att bli surrogatmamma för deras barn men det dröjer inte länge innan Nina och Magda blivit djupt förälskade i varann.

 - Trots det faktum att vi återigen måste kämpa för frihet i Polen - i en bredare bemärkelse, och på grund av detta, kan vår film uppfattas som ett politisk, medan den snarare alltid var menad att handla om den personliga friheten och att vara trogen mot dig själv. Jag är glad att min debutfilm Nina kommer att ha sin nordiska premiär på Carl International Film Festival och kommer att vara stolt över att presentera filmen personligen, hälsar Olga Chajdas. 

Filmerna tävlar om pris för Bästa regi och Bästa manus, det senare presenterad i samarbete med Litorina Folkhögskola. Priserna består av 25 000 kronor vardera samt en exklusiv statyett. Vinnarna utses av en jury och tillkännages vid en ceremoni den 28 augusti.

Läs mer om filmerna i Baltic Sea Competition här


Från RÖST-filmen Noratanten (Ninja Strååt)

Demokratifokus med Svenska Filminstitutets Filmrummet

Lördagen den 25 augusti får Karlskrona och festivalen besök av Svenska Filminstitutets Filmrummet och det uppmärksammade kortfilmsprojektet RÖST.

Genom att lyfta unga och nya röster, bakom och framför kameran, vill initiativet RÖST inspirera till samhällsengagemang, engagera förstagångsväljare och unga att bli en del av det politiska samtalet och ta plats i det offentliga rummet. I ett samarbete mellan SVT, Svenska Filminstitutet och Folkets Bio har åtta kortfilmer producerats som på olika sätt skildrar Sverige 2018. Vi visar alla åtta filmerna och avslutar med ett samtal om hur man kan använda rörliga bilder som ett verktyg för att främja demokratin, synliggöra sådant som behöver synas bättre, ställa frågor och lägga fram tankar och idéer för en större grupp människor. I samtalet möter vi Ninja Strååt, regissören till RÖST-filmen Noratanten, regissören Hampus Linder, festivalaktuell med dokumentärfilmen Gudrun, SVT:s Helena Ingelsten och Svenska Filminstitutets dokumentärfilms-konsulent Klara Grunning.


Over the limit (Marta Kruus)

Polen i fokus

Den polska filmkonsten blomstrar. Samtidigt genomgår landet märkbara sociala och politiska förändringar. Carl International Film Festival riktar i år sitt fokus mot Polen och lyfter fram fyra guldkorn från de senaste åren som reflekterar den mångfacetterade polska filmen. Onsdagen den 29 augusti får festivalen även besök av gäster för ett samtal om den polska filmen idag.

Kjell Bergqvist (Foto: Thomas Engström)

Kjell Bergqvist hedersgäst

Kvällen den 26 augusti välkomnar vi en av svensk films allra mest folkkära skådespelare. Känd för sin karisma, sitt självförtroende, sin talang och sin stora solidaritetskänsla. Samtalet hålls under bar himmel på Grevagården och följs av utomhusvisning av Ulf Malmros Bröllopsfotografen för vilken Kjell belönades med en Guldbagge för bästa manliga biroll.

Rosa Moln (Alexis Almström)

Två sydsvenska världspremiärer

Under festivalen presenterar vi inte mindre än två sydsvenska världspremiärer; Saman Saids dokumentärfilm om det uppmärksammade teaterprojektet i Karlskrona Sunnateatern samt Alexis Almströms efterlängtade långfilmsdebut Rosa Moln med Albin Grenholm (Midnattssol) och Hedda Stiernstedt (Vår tid är nu) i huvudrollerna. 

Gudrun - Konsten att vara människa (Hampus Linder)

Luncha med Schyman & Serner 28 augusti

Gudrun Schyman är huvudpersonen i Hampus Linders dokumentärfilm Gudrun. Mitt i sitt hektiska valspurtschema svänger hon inom Karlskrona för ett samtal om jämställdhet och hur det är att få sitt liv förevigat på film. Samtalspartner är Svenska Filminstitutets VD Anna Serner, som föreläser över hela världen om Sveriges jämställdhetsmodeller inom film och tv.


Gräns (Ali Abbasi). Svensk distributör: Triart

Svenska Cannesvinnaren 'Gräns' inviger festivalen

Ali Abbasis Gräns inviger den andra upplagan av Carl International Film Festival 24 augusti och tävlar i festivalens Baltic Sea Competition. Filmen hade sin världspremiär i Cannes tidigare i år där den mottog pris för bästa film i den prestigefyllda sektionen Un Certain Regard.

Gräns, som är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist, är en kärlekshistoria som rör sig i gränslandet mellan verkligheten och det övernaturliga. Filmen handlar om tullpolisen Tina som med ett nästintill sjätte sinne kan lukta sig till smugglare. När hon möter den mystiske Tore vänds hennes tillvaro fullkomligt upp och ner och sakta börjar hon inse vem hon är och var hon kommer ifrån.

Läs mer och köp dina biljetter här


Biljetter finns tillgängliga på http://www.ciff.se/festival/biljetter


Carl International Film Festival
info@ciff.se
www.ciff.se
Följ CIFF på Facebook och Instagram

Sent with Get a Newsletter
Pinterest
LinkedIn
Copy link
Copied!